Peste 150.000 de militari şi aproximativ 2.500 de vehicule de luptă vor participa la paradele militare care vor avea loc pe 9 mai în peste 20 de oraşe din Rusia pentru a marca 79 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, a declarat vineri ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Parada militară în Piața RoșieFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Şoigu a anunţat într-o întâlnire cu conducerea armatei ruse că paradele militare şi navale vor avea loc în 25 de oraşe din Rusia, iar la alte 314 evenimente vor participa militari staţionaţi în garnizoanele locale.

"În total, la manifestările de Ziua Victoriei vor participa circa 150.000 de oameni şi 2.500 de arme şi vehicule de luptă. La parada principală din Piaţa Roşie vor participa peste 9.000 de oameni şi 70 de vehicule de luptă", a precizat el.

Unităţi ale diferitelor tipuri de arme vor defila în Piaţa Roşie, precum şi cadeţi de la academia militară Suvorov şi navală Nahimov, Academia de Muzică a Armatei, femei-militar şi cazaci, a adăugat ministrul rus.

În plus, participanţii la campania militară rusă din Ucraina vor defila la defilare, care se va încheia cu o paradă a forţelor aeriene.

Şoigu a anunţat că repetiţia generală pentru paradă va avea loc pe 5 mai, mai transmite sursa citată.

La repetițiile de la Moscova a apărut și un T-34

Alte repetiții au avut loc și zilele trecute, la una dintre ele parada fiind condusă de un „antic” tanc T-34, potrivit unui clip video distribuit de RIA Novosti.

„Se așteaptă ca parada din acest an să fie mult diferită de cea din 2023, care a avut loc în plină invazie rusă în Ucraina, la care nu a fost aproape niciun echipament greu modern, niciun survol (de avioane de luptă) și la care au participat puțini soldați”, remarcă OSINTdefender, un reputat cont pe platforma X dedicat apărării.