​Patriarhul Kirill al Rusiei a declarat joi că Biserica Ortodoxă Rusă este pregătită să facă tot posibilul pentru a participa la restabilirea vieții pașnice după încheierea războiului din Ucraina, declarația sa venind la doar câteva zile după ce le-a cerut preoților ruși să meargă pe front.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

„Întrebarea viitorului postbelic atât al Ucrainei, cât și al Rusiei, este acută, [ținând de] întoarcerea oamenilor la casele lor, revigorarea infrastructurii și a sferei sociale. În parte, această problemă este deja rezolvată, dar știm că multe clădiri și cartiere întregi, sate și orașe vor trebui reclădite”, a declarat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit TASS.

„Este deja clar astăzi că o renaștere cuprinzătoare a vieții pașnice va dura ani de zile. Aș dori să mărturisesc cu privire la disponibilitatea bisericii de a participa pe cât posibil la vindecare rănilor ostilităților”, a spus el în cadrul unei ședințe plenare a parlamentului rus care a avut loc joi.

Kirill a adăugat că, până la încheierea „ostilităților” din Ucraina, este necesar să se facă apel la tratarea umană a prizonierilor de război, subliniind că aceasta este poziția pașnică a bisericii.

„Pentru a-i ajuta [pe prizonierii de război] să se întoarcă în patria lor, pentru a ajuta la evacuarea din locuri periculoase pentru viață. Acesta este un subiect tactic, subiectul principal se referă la sfârşitul tuturor ostilităţilor, la reconciliere”, a susținut el în fața parlamentarilor ruși.

Patriarhul Kirill le-a cerut preoților să meargă pe front

Comentariile făcute joi de liderul Bisericii Ortodoxe Ruse au venit la mai puțin de o săptămână după ce acesta le-a cerut preoţilor să se implice mai mult în invazia din Ucraina, să-i mobilizeze pe enoriaşi să strângă echipamente şi alimente pentru soldaţi, ba chiar să se ducă pe front pentru a le oferi „sprijin spiritual”.

„Dacă spunem că biserica este alături de poporul său, fiecare parohie trebuie să-i ajute pe cei aflaţi în prima linie. Trebuie să ne mobilizăm enoriaşii pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente”, a declarat patriarhul Kirill sâmbătă, cu prilejul unei reuniuni cu reprezentanţii clerului la Catedrala Epifaniei din Moscova.

Patriarhul Kirill a reiterat că cei care merg pe front au nevoie în primul rând de ajutor spiritual.

„Nu li se pot spune formalităţi. Trebuie să ştii ce să-i spui persoanei care să o întărească atunci când se dă ordinul de atac. Un ordin fără de care nu poate exista victorie, când trebuie să te ridici şi să mergi să-ţi înfrunţi moartea. Asta fac băieţii noştri: se ridică din tranşee şi se duc la întâlnirea cu moartea”, a spus el.

În luna iunie a anului trecut Marea Britanie a devenit prima țară europeană care a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kirill din cauza numeroaselor sale declarații de susținere a războiului din Ucraina.

Uniunea Europeană a avut la rândul său intenția de a-l penaliza pe liderul Bisericii Ortodoxe Ruse însă el a fost salvat de Ungaria, care a amenințat cu folosirea dreptului de veto pentru a-l scoate de pe o nouă listă de sancțiuni pregătită de Comisia Europeană în luna mai.

Urmărește ultimele evoluții din a 337-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.