Ambasada Rusiei în Germania a susținut miercuri că decizia Berlinului de a aproba livrarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina însemna că își abandonează „responsabilitatea istorică față de Rusia” care decurge din crimele naziste din al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Tanc german Leopard 2Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

Într-o declarație tăioasă, ambasada Rusiei în Germania a afirmat că livrările de tancuri vor duce la o nouă escaladare a conflictului și chiar la o „escaladare permanentă".

„Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel de confruntare și contrazice declarațiile politicienilor germani despre lipsa de voință a Republicii Federale Germania de a fi atrasă în el”, a spus ambasadorul Serghei Nechayev.

„Distruge rămășițele de încredere reciprocă, provoacă daune ireparabile stării deja deplorabile a relațiilor ruso-germane și pune la îndoială posibilitatea normalizării acestora în viitorul apropiat", a adăugat el.

Germania a anunțat miercuri că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și va aproba reexportul acestora din țările partenere, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Cancelarul german Olaf Scholz a precizat că obiectivul este de a crea rapid două batalioane cu tancuri Leopard 2 în Ucraina și că Germania va furniza 14 tancuri de acest tip din depozitele sale militare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care miercuri împlinește 45 de ani, a cerut de luni de zile tancuri occidentale despre care spune că are nevoie disperată pentru a oferi forțelor sale puterea de foc și mobilitatea necesare pentru a străpunge liniile de apărare rusești și pentru a recuceri teritoriile ocupate în est și sud.

Citește și:

Occidentul se „amăgește”

Rusia a declarat că astfel de arme nu vor face decât să prelungească războiul și suferința ucraineană și că Occidentul se „amăgește" dacă crede contrariul.

„Alegerea Berlinului înseamnă refuzul final al Republicii Federale Germania de a-și recunoaște responsabilitatea istorică față de poporul nostru pentru crimele teribile și atemporale ale nazismului din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și trimiterea în uitare a drumului dificil al reconcilierii postbelice între ruși și germani", a declarat Nechayev.

„Cu aprobarea conducerii Germaniei, tancuri de luptă cu cruci germane vor fi trimise din nou pe „frontul de est", ceea ce va duce în mod inevitabil la moartea nu numai a soldaților ruși, ci și a populației civile".

Reacțiile partenerilor

Pe scena internațională, aliații salută decizia mult-așteptată a Berlinului.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a tot insistat pentru trimiterea tancurile grele Ucrainei, i-a mulțumit miercuri cancelarului german Olaf Scholz pentru decizia sa.

„Vă mulțumesc @Bundeskanzler Olaf Scholz", a scris el pe Twitter.

„Decizia de a trimite tancuri Leopard în Ucraina este un pas mare pentru a opri Rusia".

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat miercuri că Germania a luat „decizia corectă".

„Decizia corectă a aliaților și prietenilor din NATO de a trimite tancuri de luptă principale în Ucraina. Alături de Challenger 2, acestea vor consolida puterea de foc defensivă a Ucrainei", a scris Sunak pe Twitter.

„Împreună, ne accelerăm eforturile pentru a ne asigura că Ucraina câștigă acest război și asigură o pace durabilă".

Mai multe țări au anunțat că se vor alătura inițiativei

Și președinția franceză a salutat decizia Berlinului de a trimite tancuri în Ucraina și de a permite altor state să facă același lucru.

„Franța salută decizia Germaniei, care extinde și amplifică sprijinul pe care l-am oferit prin livrarea de AMX10 RC", a transmis Palatul Elysee într-un comunicat, referindu-se la un vehicul de luptă mai ușor fabricat în Franța, pe care Parisul intenționează, de asemenea, să îl trimită Ucrainei.

Ministrul finlandez al Apărării, Mikko Savola, a declarat miercuri că Finlanda se va alătura grupului de țări care trimit tancuri în Ucraina, deși contribuția va fi limitată.

„Cooperarea internațională pentru a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina avansează acum și Finlanda va participa", a declarat Savola reporterilor.

Olanda este pregătită să livreze tancuri de luptă Ucrainei dacă va fi nevoie, a declarat premierul olandez Mark Rutte.

„Dacă o contribuție din partea Olandei ajută, suntem pregătiți să facem acest lucru", a declarat Rutte pentru postul olandez de televiziune RTL.

Și Spania este deschisă să furnizeze tancuri Leopard 2 Ucrainei, a declarat ministrul Apărării, Margarita Robles

Guvernul norvegian analizează dacă să trimită o parte din tancurile sale Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, au relatat marți seara ziarele Aftenposten și Dagens Naeringsliv din Oslo, potrivit Reuters.

Citește aici cele mai importante informații din a 336-a zi a războiului din Ucraina