După lungi dezbateri, ​Germania a confirmat oficial miercuri că va trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei, un vehicul principal de luptă care ar putea juca un rol vital în războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin.

Tanc Leopard 2Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tancurile Leopard 2 sunt văzute ca un vehicul militar modern și crucial care ar consolida forțele ucrainene, în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an.

Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, sunt deja în posesia tancurilor germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului European Council on Foreign Relations.

În total, există aproximativ 2.000 de vehicule Leopard 2 răspândite în Europa, la diferite niveluri de funcționare. Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat într-un comunicat remis presei că Germania a autorizat ca țările partenere să poată transfera tancuri Leopard Ucrainei, dacă doresc să facă acest lucru.

Anunțul său a venit la o zi după ce Polonia a transmis Berlinului o cerere oficială în acest sens, la aproape două săptămâni după ce guvernul de la Varșovia și-a exprimat intenția de a trimite o companie de 14 tancuri Leopard Ucrainei.

Caracteristicile tancului Leopard 2

  • Fiecare tanc are un tun de calibru de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm;
  • Poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 km pe oră când este off-road, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie;
  • Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri;
  • El beneficiază de un sistem de tragere cu infraroșu;
  • Posedă, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a focului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.

De ce sunt importante tancurile Leopard 2 pentru Ucraina

Numărul mare de unități care se află deja în apropierea Ucrainei și cerințele de întreținere relativ reduse ale Leopardului în comparație cu alte modele îi determină pe experți să creadă că aceste tancuri ar putea ajuta rapid Ucraina.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali de rang înalt de la Kiev au numit explicit tancul Leopard 2 drept una dintre armele de care Ucraina are nevoie în numeroasele lor apeluri către Occident.

„Leopard 2 este un tanc de luptă principal modern (Mbt), bine protejat, cu senzori buni”, a declarat pentru CNN Jack Watling, cercetător principal în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute (RUSI).

„A fost proiectat inițial pentru a fi întreținut de către recruți și, prin urmare, este mai simplu de menținut în luptă decât alte modele NATO, cum ar fi Challenger 2. Există, de asemenea, o linie de producție existentă pentru a menține Leopardurile aprovizionate cu piese de schimb.”, argumentează el.

Leopard funcționează cu motorină, spre deosebire de tancurile americane Abrams, ceea ce face ca consumul de combustibil să fie mai eficient și reduce numărul de camioane de combustibil necesare pentru a le susține funcționarea.

Acestea sunt unele dintre motivele pentru care cei care criticau poziția Berlinului afirmau că tancurile Leopard 2 ar trebui să fie trimise în Ucraina, indiferent dacă SUA decid să trimită propriile tancuri M1 Abrams.

Urmărește ultimele evoluții din a 336-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.