Guvernul norvegian analizează dacă să trimită o parte din tancurile sale Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, au relatat marți seara ziarele Aftenposten și Dagens Naeringsliv din Oslo, scrie Reuters.

Tanc Leopard 2Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nu a fost luată încă nicio decizie de a trimite tancurile grele de luptă, potrivit fiecăruia dintre ziare, citând surse anonime familiare cu această problemă.

Norvegia, membră NATO, care la rândul ei se învecinează cu Rusia, ar putea contribui cu patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 ale țării, potrivit Dagens Naeringsliv.

SUA și Germania sunt pregătite să ofere un impuls semnificativ efortului de război al Kievului prin livrarea de tancuri grele de luptă, potrivit surselor Reuters, o mișcare pe care Moscova a condamnat-o ca fiind o „provocare flagrantă".

Washingtonul ar urma să anunțe încă de miercuri că va trimite tancuri de luptă M1 Abrams, iar Berlinul a decis să trimită tancuri Leopard 2, au declarat sursele Reuters, o inversare a politicii despre care Kievul a spus că va contribui la remodelarea conflictului.

Cancelarul Olaf Scholz se va adresa miercuri parlamentului Germaniei cu un posibil anunţ privind livrarea tancurilor grele Leopard către Ucraina, care le reclamă cu insistenţă pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, potrivit France Presse, preluată de Agerpres.

Două media germane, revista Spiegel şi canalul de informaţii NTV, au afirmat că Scholz, care va lua cuvântul la orele 12.00 GMT în plenul camerei inferioare a parlamentului, ar putea să dea undă verde cu această ocazie ţărilor, printre care Polonia şi Finlanda, care doresc să livreze Kievului tancuri Leopard 2 de producţie germană.

Citește aici cele mai importante informații din a 336-a zi a războiului din Ucraina