Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat joi că organizarea unei întâlniri trilaterale cu Suedia și Finlanda pentru a discuta despre intrarea lor în NATO „nu are sens” după protestul de la Stockholm în timpul căruia a fost ars un exemplar al Coranului, relatează Reuters.

Recep Erdogan alaturi de ministrul sau de Externe, Mevlut CavusogluFoto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Vorbind la o conferință de presă organizată la Ankara, șeful diplomației turce a mai declarat că nu există deocamdată nicio ofertă de a evalua separat candidaturile de aderare ale Finlandei și Suediei.

Comentariile sale vin după ce ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a afirmat marți la televiziunea publică YLE că țara ar trebui să ia în considerare opţiunea de a adera la NATO fără Suedia, după ce Turcia a exclus aprobarea candidaturii suedeze.

Potrivit acestuia, aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne „prima opţiune”, dar „în mod evident trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”.

El a precizat însă că este prea devreme pentru a lua o poziţie oficială în acest sens.

„Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (...) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii”, a explicat el ulterior pentru Reuters într-un interviu telefonic.

Turcia nu are obiecții majore față de aderarea Finlandei la NATO

Preşedintele turc Recep Erdogan a spus luni că Suedia nu ar trebui să se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO, după un protest lângă ambasada Turciei din Stockholm în weekend inclusiv arderea unei copii a Coranului.

Arderea Coranului de către un extremist de dreapta în timpul unei manifestaţii autorizate de poliţie sâmbătă lângă ambasada Turciei la Stockholm a stârnit proteste puternice din partea Ankarei şi în lumea musulmană.

Erdogan a declarat că Suedia nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei după acest incident, care se adaugă altuia provocat de un video cu militanţi prokurzi la mijlocul lunii ianuarie.

Aceste proteste sunt un „obstacol” pentru candidaturile la NATO şi „manifestanţii se joacă cu securitatea Finlandei şi a Suediei”, a deplâns marţi Haavisto.

„Concluzia mea este că va exista o întârziere (pentru unda verde a Turciei), care cu siguranţă va dura până la alegerile din Turcia de la mijlocul lunii mai”, a mai spus el.

Spre deosebire de cazul Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecţii majore faţă de intrarea Finlandei în NATO.