Slovacia a anunțat miercuri că este pregătită să își trimită „imediat” Ucrainei ultimele tancuri T-72 de fabricație sovietică dacă poate primi tancuri occidentale care să le înlocuiască, relatează Reuters.

Un tanc rusesc T-72 este încărcat pe un camion de către soldații ucraineni în afara orașului IziumFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării Jaroslav Nad, acesta afirmând că „încă avem 30 de tancuri T-72 și am fi pregătiți să le trimitem imediat Ucrainei, chiar și mâine, dacă ar exista opțiunea să primim în schimb tancuri occidentale, Leopard sau altele”.

Nad a amintit în cadrul unui briefing online cu presa că Slovacia a trimis anul trecut forțelor ucrainene 30 de vehicule de luptă a infanteriei BVP-1 de fabricație sovietică după ce a ajuns la un acord cu Germania să primească 15 tancuri Leopard 2 în schimbul acestora.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat oficial miercuri că țara sa va trimite 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei și că va da unda verde pentru țările partenere să poată transfera aceste tancuri de fabricație germană Kievului.

Mai multe țări europene și-au exprimat deja dorința de a trimite tancuri Leopard 2 forțelor ucrainene dar ele au nevoie de avizul Berlinului, conform reglementărilor NATO privind achizițiile și transferul de armament.

Jaroslav Nad a declarat după acest anunț că Slovacia nu își permite să își reducă efectivele de tancuri, dar că „există loc” pentru un schimb.

Ucraina a primit deja tancuri T-72 modernizate din partea Poloniei și a Cehiei, acestea având marele avantaj că sunt cunoscute de tanchiștii ucraineni. Se estimează că Ucraina avea în jur de 600 de astfel de tancuri înainte de izbucnirea războiului.

Ajutoarele militare promise de Slovacia Ucrainei

La jumătatea lunii iunie a anului trecut Slovacia a anunțat că va dona Kievului mai multe elicoptere Mi-17 și mii de rachete Grad.

Bratislava a donat anterior şi alte echipamente militare şi tipuri de muniţie, inclusiv sistemul de apărare antiaeriană S-300.

Armata rusă a afirmat în mod repetat că forțele sale au distrus acest sistem antiaerian, unicul deținut de Slovacia, informație respinsă de Bratislava.

Slovacia a convenit de asemenea să vândă Ucrainei opt noi mortiere autopropulsate Zuzana 2 pe care s-a oferit să le și repare dacă sunt avariate în timpul luptelor.

La începutul lunii mai Slovacia a anunțat că va repara și vehicule militare ale ucrainenilor avariate de forțele armate rusești.

„Compania de stat Konstrukta - Defence a încheiat un contract cu partea ucraineană pentru repararea și modernizarea echipamentelor militare ucrainene”, declara la momentul respectiv purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării de la Bratislava, Martina Koval Kakascikova, într-un comunicat remis presei.

Jaroslav Nad a mai afirmat miercuri că Ucraina și-a exprimat interesul pentru a cumpăra 11 obuziere slovace și că un contract a fost deja negociat. Ministrul slovac al Apărării a declarat de asemenea că țara sa ajută la instruirea lunară a aproximativ 200 de militari ucraineni pentru forțele de infanterie mecanizată.

Urmărește ultimele evoluții din a 336-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.