Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit joi în Eritreea pentru o vizită surpriză de o zi, a anunțat guvernul acestei țări din Cornul Africii care nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Vizita nu se afla pe agenda turneului african al șefului diplomației ruse, al doilea pe continent în șase luni, în cadrul căruia a mai vizitat Africa de Sud, Eswatini și Angola.

Lavrov s-a întâlnit cu președintele Issaias Afeworki care conduce țara, una dintre cele mai închise din lume, cu o mână de fier de la independența sa față de Etiopia în 1993.

„Discuțiile s-au axat pe dinamica războiului din Ucraina și pe consolidarea relațiilor bilaterale în sectoarele energiei, mineritului, tehnologiei informației, educației și sănătății”, a declarat ministrul Informațiilor, Yemane Gebremeskel, pe Twitter.

Eritreea a fost una dintre cele cinci țări care au votat împotriva rezoluției ONU de condamnare a invaziei Ucrainei în martie 2022, alături de Rusia, Belarus, Siria și Coreea de Nord.

Armata sa este, de asemenea, acuzată de numeroase abuzuri împotriva populației civile din regiunea Tigray, în nordul Etiopiei, unde a sprijinit armata etiopiană împotriva rebelilor din Tigray într-un conflict dur între noiembrie 2020 și noiembrie 2022.

Aceste trupe, prezente în regiune de la începutul războiului, au început să se retragă la sfârșitul săptămânii trecute, au anunțat SUA și guvernul etiopian.