Franţa nu a decis încă transferul principalelor tancuri de luptă Leclerc în Ucraina, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna în timpul vizitei sale la Odesa din 26 ianuarie, a informat ziarul online ucrainean Yevropeiska Pravda.

Tancuri LeclercFoto: DOMINIQUE FAGET / AFP / Profimedia

Poziția Franței contrastează cu cea a Regatului Unit, Germaniei și SUA, care au aprobat deja trimiterea tancurilor de luptă principale Challenger, Leopard și, respectiv, Abrams în Ucraina.

Spre deosebire de Germania, care și-a sporit ajutorul militar pentru Ucraina sub presiunea aliaților și a presei, guvernul francez nu a fost criticat atât de mult, în ciuda faptului că a luat uneori o poziție similară cu Germania.

Colonna a mai spus că sistemele suplimentare de apărare aeriană rămân o prioritate pentru Ucraina. Ea a adăugat că Franța va „răspunde la această solicitare” de apărare aeriană.

Pe 22 ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude să furnizeze Ucrainei principalele tancuri de luptă Leclerc de fabricație franceză.

Macron a spus că o decizie privind transferul tancurilor Leclerc în Ucraina va fi luată în zilele și săptămânile următoare, dar ar trebui să fie convenită cu aliații, inclusiv cu Germania.