Anchetatorii au reținut un oficial de securitate ucrainean suspectat că spiona pentru Rusia, au declarat joi autoritățile, ca parte a unui efort al Kievului de a elimina trădătorii în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an, relatează Reuters.

Război în Ucraina: Soldați ucraineni pe frontul din BahmutFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Oficialul - un locotenent colonel în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) care s-a alăturat operațiunii - a dezvăluit locația punctelor de control militare și alte „informații secrete”, a declarat Biroul de Investigații de Stat (SBI).

Se presupune că a trimis informațiile contactelor săi ruși prin e-mail și prin intermediului unei aplicații de mesagerie. În cadrul unei percheziții au fost găsite telefoane mobile, carduri SIM rusești, numerar și alte dovezi că acesta avea „legături de lungă durată” cu statul rus și structurile rusești de aplicare a legii, a adăugat SBI.

„Astăzi, serviciul funcționează ca o singură echipă și face totul pentru victoria Ucrainei”, a declarat șeful SBU Vasil Maliuk într-un comunicat separat, care a subliniat că îndepărtarea trădătorilor din rândul securității ucrainene „este o parte importantă din proces”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a concediat pe fostul director al SBU, un prieten din copilărie, în iulie anul trecut, invocând colaborarea cu Rusia a oficialilor din puternica agenție.

Căutarea de spioni și sabotori - de la teritoriile recent eliberate până la bisericile legate de Rusia din Ucraina - este o parte cheie a apărării Ucrainei împotriva invaziei Moscovei, aflată acum la cea de-a 12-a lună.

Citește și:

Cât de credibili sunt oamenii din jurul lui Zelenski? Două decizii surprinzătoare care relansează întrebări mai vechi