La scurt timp după ce Berlinul a luat decizia istorică de a trimite tancurile grele Leopard 2 Ucrainei și de a permite aliaților să ia decizii asemănătoare, Moscova a susținut, prin vocea unui diplomat rus, că mașinile de luptă sunt „niște bestii” echipate cu proiectile subcalibrate cu perforare de blindaj cu miez de uraniu. Acesta a avertizat că folosirea acestora împotriva soldaților ruși va fi considerată o utilizare de „bombe murdare", transmit Ukrainska Pravda și publicația rusă independentă The Moscow Times.

Soldați ucraineni pe frontul din DonbasFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
  • „Îi avertizăm pe sponsorii occidentali ai mașinăriei militare de la Kiev să nu încurajeze provocările nucleare și șantajul. Suntem conștienți de faptul că tancul Leopard 2, precum și vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley și Marder, sunt înarmate cu proiectile subcalibrate cu perforare de blindaj cu miez de uraniu, a căror utilizare duce la contaminarea zonei, așa cum s-a întâmplat în Iugoslavia și Irak.
  • Dacă Kievul va fi aprovizionat cu astfel de obuze pentru echipamentul militar greu al NATO, vom considera că este vorba de utilizarea de bombe murdare împotriva Rusiei, cu toate consecințele care decurg de aici", a spus Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la Viena la Forumul OSCE privind securitatea militară și controlul armelor pentru agenția rusă de știri RIA Novosti, controlată de stat.

Germania va trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina și va aproba reexportul acestora de către țările partenere, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz.

Câteva ore mai târziu, președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui efort mai amplu din partea aliaților europeni, care demonstrează că sunt încă uniți împotriva invaziei Rusiei.

Țările occidentale au forțat Germania să ia decizia de a transfera vehicule de luptă Ucrainei, a susținut Gavrilov.

„La început, aliații au amenințat Berlinul cu izolarea internațională în cazul în care va refuza să predea tancuri Leopard 2. Apoi, nimeni altul decât purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a anunțat 'vești bune' despre trimiterea 'bestiilor' germane la Kiev. Iată cum se forjează 'solidaritatea' transatlantică", a declarat diplomatul rus.

Șeful delegației ruse la Forumul OSCE a amenințat că va distruge aceste vehicule de luptă, precum și alte echipamente NATO.

Citește și:

Decizia Berlinului a înfuriat Moscova

Ambasadorul rus la Berlin, Serghei Nechayev, a declarat miercuri că decizia Germaniei de a transfera tancuri de luptă moderne Ucrainei va escalada conflictul.

„Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel de confruntare și este contrară declarațiilor politicienilor germani care au asigurat că nu doresc să fie târâți în război", a declarat Serghei Nechayev.

În total, Kievul va primi peste o sută de tancuri de luptă moderne, inclusiv tancuri germane Leopard 2 și tancuri americane M1 Abrams.

Germania refuză să recunoască „responsabilitatea istorică” față de poporul rus

Rusia a declarat că astfel de arme nu vor face decât să prelungească războiul și suferința ucraineană și că Occidentul se „amăgește" dacă crede contrariul.

„Alegerea Berlinului înseamnă refuzul final al Republicii Federale Germania de a-și recunoaște responsabilitatea istorică față de poporul nostru pentru crimele teribile și atemporale ale nazismului din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și trimiterea în uitare a drumului dificil al reconcilierii postbelice între ruși și germani", a declarat Nechayev.

„Cu aprobarea conducerii Germaniei, tancuri de luptă cu cruci germane vor fi trimise din nou pe „frontul de est", ceea ce va duce în mod inevitabil la moartea nu numai a soldaților ruși, ci și a populației civile".

Ce este o bombă murdară

În toamna anului trecut, Moscova a pretins că Kievul va folosi „bombe murdare”, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuza Rusia că ar căuta să justifice o escaladare a conflictului prin folosirea acestor tipuri de bombe convenționale cu materiale radioactive, care să fie pulverizate sub formă de praf în momentul exploziei.

Termenul de „bombă murdară” sau „dispozitiv de dispersie radiologică” (RDD) înseamnă, în general, orice dispozitiv exploziv care diseminează unul sau mai multe produse chimice sau biologice toxice (NRBC - nuclear, radiologic, biologic sau chimic).

Acest tip de bombă nu este considerată o armă atomică, a cărei explozie rezultă din fisiunea (bombă A) sau fuziunea nucleară (bombă H) și provoacă distrugeri imense pe o rază mare. Fabricarea unei bombe atomice necesită utilizarea unor tehnologii complexe de îmbogățire a uraniului.

Mult mai puțin complexă de realizat, „bomba murdară” folosește un exploziv convențional și principalul său scop este contaminarea unei zone prin radiații directe și a oamenilor prin ingestia sau inhalarea de materiale radioactive.

„O bombă murdară nu este o „armă de distrugere în masă”, ci o „armă de perturbare în masă” care urmărește în principal să contamineze și să sperie”, rezumă Comisia Americană de Reglementare Nucleară.

Principalul pericol al unei „bombe murdare” vine din explozie și nu din radiații. Doar oamenii care sunt foarte aproape de locul exploziei ar fi expuși la radiații suficiente pentru a provoca o boală gravă imediată.

Cu toate acestea, praful și fumul radioactiv se pot deplasa și pot prezenta un pericol pentru sănătate dacă praful este inhalat sau dacă sunt ingerate alimente sau apă contaminate.

Materialele radioactive necesare pentru fabricarea unui astfel de dispozitiv exploziv sunt utilizate în spitale, unități de cercetare, situri industriale sau militare.

Chiar dacă ambele tabere s-au acuzat reciproc că vor folosi astfel de muniție, până acum nu s-a raportat utilizarea „bombelor murdare”.

Citește aici cele mai importante informații din a 337-a zi a războiului din Ucraina