SUA au trimis, săptămâna aceasta, alături de Banca Mondială și consultanți Deloitte, auditori la Kiev, pentru a se asigura că „nu este deturnat niciun ajutor sau armament”, potrivit subsecretarului de stat pentru afaceri politice al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, relatează CNN.

Vehicul de lupta BradleyFoto: Operation 2022 / Alamy / Profimedia Images

„Continuăm să sprijinim reformele esențiale și măsurile anticorupție ale guvernului ucrainean în întreaga țară”, a declarat Nuland în cadrul unei audieri în Comisia pentru Relații Externe a Senatului.

Comentariile ei vin în vreme ce membrii republicani ai Congresului au semnalat dorința de a desfășura eforturi suplimentare de supraveghere atunci când vine vorba de sprijinul SUA pentru Ucraina. Administrația a spus că există eforturi de supraveghere.

Săptămâna aceasta, Departamentul de Stat a declarat că „nu știe să fi fost implicată vreo asistență americană” în scandalul de corupție din cadrul guvernului ucrainean care a dus la demisia ministrului adjunct al apărării al națiunii.

Sosirea auditului american la Kiev are loc în momentul în care președintele american Biden a anunțat miercuri că intenționează să trimită 31 de tancuri Abrams în Ucraina, iar Pentagonul a dezvăluit săptămâna trecută un pachet de securitate pentru Ucraina de 2,5 miliarde de dolari, inclusiv pentru a trimite pentru prima dată vehicule blindate Stryker și mai multe vehicule de luptă Bradley.

Mai mulți oficiali au fost înlăturați săptămâna aceasta în urma unei serii de scandaluri și acuzații de corupție. Analiștii politici au spus că Zelenski trebuie să le arate partenerilor occidentali și ucrainenilor obosiți de război că e serios în ceea ce privește pedepsirea corupției.

"Toată lumea ar trebui să-și înțeleagă nivelul de responsabilitate față de țară și națiune în timpul războiului. Cine uită de asta se va confrunta cu o reacție rapidă", a spus Andrii Iermak, șeful cabinetului lui Zelenski.

„Acest lucru se va întâmpla tuturor celor care își permit să uite (care sunt sarcinile lor), indiferent de nume și birouri”, a scris Iermak pe Twitter.

Printre cele mai cunoscute cazuri a fost cel al unui ministru adjunct al apărării care a demisionat în urma unui raport, pe care l-a negat, potrivit căruia ministerul său a plătit prețuri umflate pentru alimentele destinate militarilor ucraineni.