Oficialii guvernului ucrainean care se sustrag de la îndatoririle lor în timpul războiului vor fi înlăturați rapid, a declarat joi un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski, pe fondul reprimării corupției, relatează Reuters.

Andrii YermakFoto: Ruslan Kaniuka / Zuma Press / Profimedia

Mai mulți oficiali au fost înlăturați săptămâna aceasta în urma unei serii de scandaluri și acuzații de corupție. Analiștii politici au spus că Zelenski trebuie să le arate partenerilor occidentali și ucrainenilor obosiți de război că e serios în ceea ce privește pedepsirea corupției.

"Toată lumea ar trebui să-și înțeleagă nivelul de responsabilitate față de țară și națiune în timpul războiului. Cine uită de asta se va confrunta cu o reacție rapidă", a spus Andrii Iermak, șeful cabinetului lui Zelenski.

„Acest lucru se va întâmpla tuturor celor care își permit să uite (care sunt sarcinile lor), indiferent de nume și birouri”, a scris Iermak pe Twitter.

Printre cele mai cunoscute cazuri a fost cel al unui ministru adjunct al apărării care a demisionat în urma unui raport, pe care l-a negat, potrivit căruia ministerul său a plătit prețuri umflate pentru alimentele destinate militarilor ucraineni.

Un consilier prezidențial care fusese acuzat de presa locală pentru că a condus mașini spectaculoase a demisionat și el, la fel ca un procuror superior despre care presa ucraineană a informat că a plecat în vacanță la Marbella, în Spania, încălcând legea marțială.

Mii de civili ucraineni au fost uciși, milioane de persoane și-au părăsit locuințele, iar orașe au fost transformate în ruine de când forțele ruse au invadat Ucraina în urmă cu 11 luni.

Scandalul de corupție din Ministerul Apărării din Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării, condus de Oleksii Reznikov, este acuzat de publicația ucraineană Zn că achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev, a scris The Kyiv Independent.

Ministerul ucrainean al Apărării a negat acuzațiile din presa ucraineană, susținând că relatarea are „semne de manipulare deliberată și de inducere în eroare", dar nu a oferit detalii suplimentare, potrivit The Kyiv Independent.

Ministerul Apărării a anunțat că dorește ca Serviciul de Securitate să investigheze „informațiile false care dăunează intereselor apărării noastre" cât timp este în vigoare legea marțială.

Pubicația ucraineană Zn a scris despre un contract al Ministerului Apărării pentru 2023 privind achiziția de alimente de la sursele sale din cadrul armatei.

Ziarul afirmă că acest contract are o valoare totală de 13,16 miliarde de grivne, echivalentul a 328,4 milioane de euro, a fost încheiat la 23 decembrie și prevede livrări de alimente pentru soldații ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumî, Kiev, Jitomîr, Chernihiv și Cerkasî.

Contractul nu stipulează livrarea de alimente soldaților din linia întâi, unde „doar livrarea poate face ca orice achiziție să fie mai scumpă", a scris Zn.

Jurnaliștii susțin că Ministerul Apărării a fost de acord să plătească 17 grivne (48 eurocenți) pentru un ou, în timp ce prețul acestuia la unul dintre magazinele din capitală este de aproximativ 7 grivne (18 eurocenți). Un kilogram de cartofi care urmează să fie comandat pentru soldații ucraineni costă 22 de grivne (55 de eurocenți), în timp ce prețul în magazinele alimentare din Kiev este de aproximativ 9 grivne (23 eurocenți), a relatat Zn.

Imediat după dezvălurile din presă, comisia parlamentară ucraineană pentru securitate națională, apărare și informații convoacă oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării pentru a răspunde acuzațiilor.

Scandalul de corupție în care un viceministru a fost arestat

De asemenea, mai mulți funcţionari ai autorităţilor executive centrale şi regionale din Ucraina sunt vizați în ancheta de corupție în careministrul adjunct al Infrastructurii Vasil Lozinskia fost arestat, fiind acuzat de fraudarea de fonduri publice pentru surse de energie alternativă în lunile de iarnă, conform CNN.

Conform Biroului Naţional Anticorupţie (NABU), Lozinski este acuzat că ar fi primit comisioane de 400.000 de dolari, iar în acest fel ar fi „expus şi a deturnat fonduri bugetare”. El ar fi primit banii pentru a facilita semnarea unor contracte de achiziţie la suprapreţ a unor echipamente şi utilaje, inclusiv generatoare de energie electrică.