Ministerul ucrainean al Apărării, condus de Oleksii Reznikov, este acuzat de publicația ucraineană Zn că achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev, relatează The Kyiv Independent. Parlamentul a convocat oficiali din minister pentru a răspunde acuzațiilor lansate de jurnaliști. Reamintim că și viceministrul infrastructurii este anchetat pentru o mită de 400.000 de euro pentru achiziționarea de generatoare de energie electrică.

Oleksii ReznikovFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

UPDATE: Ministerul ucrainean al Apărării a negat acuzațiile din presa ucraineană, susținând că relatarea are „semne de manipulare deliberată și de inducere în eroare", dar nu a oferit detalii suplimentare, potrivit The Kyiv Independent.

Ministerul Apărării a anunțat că dorește ca Serviciul de Securitate să investigheze „informațiile false care dăunează intereselor apărării noastre" cât timp este în vigoare legea marțială.

--------

Pubicația ucraineană Zn a scris despre un contract al Ministerului Apărării pentru 2023 privind achiziția de alimente de la sursele sale din cadrul armatei.

Ziarul afirmă că acest contract are o valoare totală de 13,16 miliarde de grivne, echivalentul a 328,4 milioane de euro, a fost încheiat la 23 decembrie și prevede livrări de alimente pentru soldații ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumî, Kiev, Jitomîr, Chernihiv și Cerkasî

Contractul nu stipulează livrarea de alimente soldaților din linia întâi, unde „doar livrarea poate face ca orice achiziție să fie mai scumpă", a scris Zn.

Jurnaliștii susțin că Ministerul Apărării a fost de acord să plătească 17 grivne (48 eurocenți) pentru un ou, în timp ce prețul acestuia la unul dintre magazinele din capitală este de aproximativ 7 grivne (18 eurocenți).

Un kilogram de cartofi care urmează să fie comandat pentru soldații ucraineni costă 22 de grivne (55 de eurocenți), în timp ce prețul în magazinele alimentare din Kiev este de aproximativ 9 grivne (23 eurocenți), a relatat Zn.

Oficialii Ministerului Apărării, convocați de Parlament

Imediat după dezvălurile din presă, comisia parlamentară ucraineană pentru securitate națională, apărare și informații convoacă oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării pentru a răspunde acuzațiilor.

„În ceea ce privește achizițiile efectuate de Ministerul Apărării, astfel de prețuri umflate nu sunt doar pentru alimente", a scris pe Facebook deputatul Mariana Bezuhla, vicepreședinte al Comisiei de securitate națională a Parlamentului.

Serviciul de Audit de Stat al Ucrainei analizează cheltuielile Ministerului Apărării, susține Bezuhla, care este membră a partidului Slujitorul Poporului, fondat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Ne așteptăm la concluzii care vor face vâlvă", a spus ea.

Bezuhla a lăudat Ministerul Apărării pentru că a făcut multe pe fondul războiului, însă a spus că greșelile și posibila faptă de corupție nu ar trebui să fie trecute cu vederea.

Mihailo Podoliak, un important consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat că auditul este în curs de desfășurare.

„Dacă acuzațiile se confirmă, ar trebui să-i găsim pe cei care au semnat acest contract de 13 miliarde de grivne, să facem o anchetă și apoi să îi tragem la răspundere pe acești oameni", a declarat Podoliak.

Un alt caz de corupție

Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei l-a reţinut sâmbătă pe ministrul adjunct al Infrastructurii Vasil Lozinski, informează Kyiv Independent.

Viceministrul ar fi acceptat 400.000 de dolari mită pentru achiziționarea de generatoare de energie electrică.

Ministerul Infrastructurii a comunicat că „oferă asistență completă anchetei” și că Lozinski a fost eliberat din funcție.

La începutul lunii noiembrie, Cabinetul de Miniștri l-a numit pe Vasili Lozinski, prim-adjunct al ministrului dezvoltării comunităților și teritoriilor , ca ministru interimar după demiterea lui Alexei Cernîșov din această funcție.

Ulterior, Cabinetul de Miniștri a unit ministerele infrastructurii și dezvoltării comunităților și teritoriilor. Ministerul unit a fost condus de Alexander Kubrakov, iar Lozinski a fost numit adjunct al acestuia.

Citește cele mai importante informații din a 333-a zi a războiului din Ucraina