Rusia a intensificat bombardamentele asupra regiunilor din estul Ucrainei în afara liniei principale a frontului din zona industrială Donbas, au declarat sâmbătă oficiali din regiunile Zaporojie și Sumî.

cladire distrusa de rusi in Dnipro, unde in urma unui atac de pe 14 ianuarie au murit 45 de oameniFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Rezumatul weekendului:

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 333:

23:19Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri în Ucraina, indiferent care ar fi calea, relatează Reuters.

22:20Germania nu ar sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, a declarat duminică ministrul german de externe Annalena Baerbock, într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI, relatează Reuters.

22:07 Parlamentarii americani fac apel duminică la guvernul SUA să trimită tancuri de luptă M1 Abrams în Ucraina, subliniind că chiar și trimiterea unui număr simbolic unor astfel de tancuri ar fi suficient pentru a-i convinge pe aliații europeni să facă același lucru, relatează Reuters și ABC News.

21:06La aproape un an de când Rusia a invadat Ucraina, războiul din această ţară s-a soldat cu aproape 180.000 de morţi şi răniţi în tabăra armatei ruse şi cu peste 100.000 de morţi şi răniţi în cea ucraineană, conform unei estimări comunicate duminică de şeful armatei norvegiene, care a avertizat că Rusia are în continuare capacitatea să continue mult timp acest război, transmite AFP. De asemenea, potrivit acestora estimări aproape 30.000 de civili au fost uciși.

20:33VIDEO Cum a fost primit Boris Johnson în Ucraina, unde este văzut ca un erou. „Prieteni ca acesta valorează mai mult decât o escadrilă de tancuri”

19:52Franța nu exclude să livreze Ucrainei tancuri grele de luptă Leclerc pentru a o sprijini în războiul său împotriva Rusiei, a declarat duminică Emmanuel Macron alături de cancelarul Olaf Scholz, în timp ce Kievul solicită tancuri, în special de la Germania, care trebuie să își dea acord asupra oricăror livrări de tancuri Leopard 2, în timp ce multe state, printre care Polonia, și-au arătat dorința de a face acest lucru, relatează Reuters și AFP.

19:26 O propagandistă rusă relata live din Soledar, oraș despre care Moscova susține că a fost capturat complet, când a fost împușcată în genunchi de soldații ucraineni.

18:13 Forțele ucrainene au lansat un atac cu HIMARS asupra clădirii spitalului unei foste fabrici de mașini din Kadiivka, regiunea Lugansk, ocupată de ruși, a informat pe 22 ianuarie Direcția de Comunicații Strategice a armatei ucrainene, relatează Kyiv Independent.

17:45Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, care a spus că a fost invitat în Ucraina de Volodimir Zelenski, a spus că Occidentul ar trebui să ofere Ucrainei ”toate instrumentele de care are nevoie” pentru a învinge Rusia, relatează The Guardian.

„Acesta este momentul să fie dublate și să fie oferite ucrainenilor toate instrumentele de care au nevoie pentru a termina treaba”.

Johnson a mai spus: „Este un privilegiu să vizitez Ucraina la invitația președintelui Zelenski. Suferința poporului ucrainean durează de prea mult timp.

17:33Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a susținut că situația „va fi foarte grea” pentru Rusia în contextul în care Ucraina primește armament greu de la Occident și a avertizat că Moscova „nu ar trebui să-și facă iluzii”.

17:08Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Aleksandr Kubrakov, a confirmat duminică, pe Facebook, arestarea sdjunctului său Vasil Lozinski, precizând că acesta a fost demis.

Potrivit Biroului Naţional Anticorupţie (NABU), adjunctul ministrului ucrainean al infrastructurii este acuzat că ar fi primit comisioane în valoare de 400.000 de dolari, iar în acest fel, "a expus şi a deturnat fonduri bugetare".

Viceministrul ar fi primit banii pentru a facilita semnarea unor contracte de achiziţie la suprapreţ a unor echipamente şi utilaje, inclusiv generatoare de energie electrică.

16:24Premierul Rishi Sunak „susține” vizita lui Boris Johnson în Ucraina, a transmis Downing Street, potrivit The Guardian. Secretarul de presă al premierului britanic a spus că „Regatul Unit este în spatele Ucrainei și va continua să o susțină”.

Șeful spionajului militar ucrainean, noi detalii despre moartea bancherului care a salvat Kievul

16:19Când Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a rezerviștilor în septembrie anul trecut, mii de ruși au ales să treacă granița în principal către Georgia și Kazahstan pentru a fugi să fie trimiși pe frontul din Ucraina. Cu toate acestea, au fost și oameni care au ales alte variante. Astfel, lui Adam Kalinin - al cărui nume nu este real - i-a luat o săptămână să decidă că cel mai bun lucru pe care îl putea face era să se mute în pădure, relatează BBC.

15:40Războiul început de Rusia în Ucraina are efecte inclusiv asupra componenței echipajelor care fac trafic de migranți pe mare. Astfel, o serie de ONG-uri citate de Guardian spun că traficanții de persoane recrutează acum zeci ruși pentru a-i înlocui pe marinarii ucraineni care conduceau înainte de invazia din februarie 2022 ambarcațiunile care transportă migranți din Turcia în Italia.

15:38Numărul căsătoriile au crescut în 2022 în Ucraina, față de anul precedent, a anunțat Ministerul Justiției de la Kiev, transmite Ukrainska Pravda.

În intervalul martie-decembrie 2022, 198.332 de cupluri au spus „da” în fața stării civile. Acest număr este cu 7.654 mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Datele pentru 2022 exclud statisticile complete din teritoriile temporar ocupate din regiunile Doneţk, Luhansk şi Herson.

Totodată, Ministerul Justiţiei nu a raportat încă numărul de cupluri care au divorţat în 2022.

15:00Fostul premier al Marii Britanii Boris Johnson face o vizită în Ucraina, fiind fotografiat mergând prin Borodyanka, localitate distrusă în prima parte a invaziei Rusiei, dar și la Bucha, conform The Guardian.

14:05Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina Kirilo Budanov a confirmat pentru Radio Europa Liberă că Denis Kireev era angajat al GUR. Fostul bancher a fost ucis în luna martie 2022 de serviciile de securitate, fiind bănuit că avea legături cu Moscova, după ce a furnizat informații cruciale despre invazia iminentă a Rusiei, care au ajutat armata ucraineană să reziste asaltului trupelor rusești asupra Kievului.

13:11 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a felicitat pe ucraineni de Ziua Unităţii, declarându-se convins că Ucraina va câștiga războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu aproape un an.

Planul Poloniei după atitudinea „inacceptabilă” a Berlinului

13:01Armata rusă avansează spre două localități din sudul regiunii ucrainene Zaporojie, unde confruntările cu trupele Kievului s-au intensificat în această săptămână după mai multe luni de stagnare a frontului, a declarat duminică un lider al autorității regionale de ocupație instalate de Moscova, potrivit AFP.

Oficialul rus instalat în regiune, Vladimir Rogov, a declarat că acțiunile ofensive s-au concentrat în jurul a două orașe: Orikhiv, la aproximativ 50 de kilometri sud de capitala regională Zaporojie, controlată de Ucraina, și Huliaipole, mai la est.

Potrivit lui Rogov, „inițiativa este în mâinile noastre" și luptele sunt în curs de desfășurare în aceste zone.

12:38Ministerul ucrainean al Apărării a negat acuzațiile din presa ucraineană potrivit căruia ar cumpăra alimente pentru militari la prețuri mult mai mari decât în magazine, potrivit The Kyiv Independent.

Ministerul susține că relatarea are „semne de manipulare deliberată și de inducere în eroare", dar nu a oferit detalii suplimentare.

Ministerul Apărării a declarat că dorește ca Serviciul de Securitate să investigheze „informațiile false care dăunează intereselor apărării noastre" cât timp este în vigoare legea marțială.

12:30Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a refuzat elegant, din nou, să comenteze direct dacă Germania ar trebui să trimită tancuri în Ucraina, scrie BBC.

Întrebat dacă este dezamăgit că Berlinul nu a fost de acord să-și trimită tancurile în Ucraina, el a vorbit despre deciziile Marii Britanii de a ajuta Ucraina să câștige războiul, amintind de „angajamentul de a crește semnificativ sprijinul militar pentru a-i ajuta să se apere”, inclusiv cu tancurile Challenger 2.

Presat să comenteze reticența Germaniei, el a spus, conform BBC, că este sarcina „fiecărui guvern suveran să decidă cum este cel mai în măsură să-i sprijine pe ucraineni”.

12:09Premierul polonez Mateusz Morawiecki a numit duminică drept „inacceptabil” refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard Kievului, care le reclamă insistent într-un moment în care ruşii sunt în ofensivă, transmite AFP. Oficialul de la Varșovia spune că „va forma o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne” dacă Berlinul refuză să își dea acordul.

Scandal de corupție în Ucraina

10:42Scandal de corupție în Ucraina. Ministerul ucrainean al Apărării, condus de Oleksii Reznikov, este acuzat de publicația ucraineană Zn că achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev, relatează The Kyiv Independent. Parlamentul a convocat oficiali din minister pentru a răspunde acuzațiilor lansate de jurnaliști. Reamintim că și viceministrul infrastructurii este anchetat pentru o mită de 400.000 de euro pentru achiziționarea de generatoare de energie electrică.

10:25Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, le-a cerut sâmbătă preoţilor să se implice mai mult în campania militară din Ucraina, să-i mobilizeze pe enoriaşi pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente pentru soldaţi, ba chiar să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual, transmite EFE, conform Agerpres.

"Dacă spunem că biserica este alături de poporul său, fiecare parohie trebuie să-i ajute pe cei aflaţi în prima linie. Trebuie să ne mobilizăm enoriaşii pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente", a declarat Kirill, citat de agenţia oficială RIA Novosti, cu prilejul unei reuniuni cu reprezentanţii clerului la Catedrala Epifaniei din Moscova.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse nu s-a mulţumit doar să ceară ajutor material pentru participanţii la invazia Rusiei în Ucraina, ci le-a cerut preoţilor să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual soldaţilor.

09:31Rusia a pierdut 120.760 de soldați de la începutul războiului, susține Statul Major General al Ucrainei.

08:36Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat pentru ziarul german Bild am Sonntag că intenționează să viziteze Ucraina în scurt timp, „probabil în următoarele patru săptămâni", transmite The Kyiv Independent.

Întrebat de despre tancurile Leopard, Pistorius a declarat: „Suntem într-un dialog foarte strâns pe această temă cu partenerii noștri internaționali, în primul rând cu SUA".

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak le-a cerut sâmbătă aliaţilor Kievului „să gândească mai repede” referitor la intensificarea sprijinului lor militar
  • Țările baltice au cerut Germaniei să trimită „acum” Ucrainei tancurile Leopard.
  • Germania a declarat că face un inventar al numărului său actual de tancuri Leopard înainte de o posibilă decizie, la o zi după un summit militar la baza aeriană Ramstein din Germania, menit să continue și să încurajeze sprijinul pentru efortul ucrainean de război.
  • Volodimir Zelenski a participat sâmbătă la înmormântarea celor șapte oficiali ai Ministerului de Interne uciși într-un accident de elicopter miercuri.
  • Armata rusă a afirmat că trupele sale au lansat o ofensivă în regiunea Zaporojie.
  • Războiul din Ucraina este în impas, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie. În actualizarea zilnică a informațiilor, a spus că există o posibilitate de progres al Rusiei în jurul orașului puternic Bahmut din regiunea Donbas, dar în rest, este puțină mișcare.
  • Armata ucraineană confirmă că forțele rusești încearcă o ofensivă în regiunea Zaporojie, încercând în același timp să avanseze în anumite părți din Donețk.
  • Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei l-a reţinut pe ministrul adjunct al Infrastructurii Vasil Lozinski pe 21 ianuarie pentru luare de mită, scriu Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. Viceministrul ar fi acceptat 400.000 de dolari mită pentru achiziționarea de generatoare de energie electrică.
  • Kievul se teme că Rusia va ataca în curând Ucraina simultan pe trei fronturi, unde ar putea aduna un număr impresionant de trupe, a declarat un om de încredere al președintelui ucrainean Volodimir Zelenskis pentru The Daily Beast.

----------------

Evenimentele privind Războiul din ziua 332 au fost LIVE aici pe HotNews.ro