Franța nu exclude să livreze Ucrainei tancuri grele de luptă Leclerc pentru a o sprijini în războiul declanșat de Rusia, dar cu anumite condiții, a declarat duminică Emmanuel Macron, într-o conferință de presă comună cu cancelarul Olaf Scholz relatează Reuters și AFP.

Tancuri LeclercFoto: DOMINIQUE FAGET / AFP / Profimedia

"În ceea ce îi priveşte Leclerc, i-am cerut ministrului Forţelor Armate să lucreze la asta. Nimic nu este exclus", a declarat preşedintele francez, adăugând că mișcarea ar trebui să fie coordonată cu aliați precum Germania în zilele și săptămânile următoare.

În contextul în care există foarte mare presiune pe Germania pentru a permite transferul în Ucraina de tancuri Leopard 2 de producție germană, dar și de tancuri Abrams americane, francezii par să ia inițiativa cu posibilitatea trimiterii de tancuri Leclerc, dar numai cu anumite condiții.

Potrivit lui Macron, condițiile ar fi ca trimiterea unor astfel de tancuri armatei ucrainene să nu conducă la o escaladare a conflictului, soldaţii ucraineni să fie pregătiţi să le folosească şi să nu fie afectate capacităţile armatei franceze.

Cancelarul german Olaf Scholz, aflat sub presiune pentru a permite transportul de tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat duminică că viitoarele decizii privind livrările de arme vor fi luate în coordonare cu aliații, inclusiv cu Statele Unite.

Scholz, întrebat la o conferință de presă despre furnizarea de tancuri Ucrainei, a spus că până acum toate livrările de arme către Ucraina au avut loc în strânsă coordonare cu partenerii occidentali.

„Vom face asta în viitor”, a spus el.

Experții estimează că sunt în jur de 2.000 de tancuri Leopard folosite de 13 țări din Europa și sunt considerate din ce în ce mai mult ca fiind esențiale pentru efortul de război al Ucrainei, pe măsură ce conflictul intră în al doilea an.

Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Berlinului să livreze Kievului tancuri Leopard, la o zi după ce Germania a refuzat să se angajeze să facă acest lucru la o reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina.

O sursă guvernamentală din Germania a declarat că Berlinul va aproba transferul tancurilor Leopard dacă Statele Unite ar fi de acord să trimită tancuri Abrams, care nu au fost incluse în anunțul de joi al SUA privind un nou ajutor militar. Berlinul a spus că cele două probleme nu sunt legate.

Guvernul polonez a sugerat că Polonia poate merge înainte indiferent dacă Germania dă undă verde.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că a ordonat un inventar al tancurilor Leopard 2, pe fondul unor critici tot mai mari pentru că nu a luat o decizie privind trimiterea vehiculelor de luptă în Ucraina.

Guvernul francez a decis deja să trimită tancuri ușoare de luptă AMX 10-RC în Ucraina.

Tancul francez Leclerc este un tanc principal de luptă francez, care este prezent și în România.