Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar și fără aprobarea Germaniei, a declarat vineri ministrul adjunct de externe, Pawel Jablonski, înaintea reuniunii aliaților occidentali de la Baza Aeriană Ramstein din Germania privind înarmarea Kievului, transmite Reuters.

Tanc Leopard 2Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Varșovia și alți aliați din NATO au cerut insistent Germaniei să le dea undă verde pentru a trimite tancurile fabricate în Germania în Ucraina, în contextul în care Kievul solicită din ce în ce mai mult armament greu despre care spune că este esențial pentru a întoarce valul împotriva invaziei Rusiei.

Problema pare să domine discuțiile dintre aliații occidentali de la Baza Aeriană Ramstein din Germania, care are loc vineri.

„Nu exclud că suntem pregătiți să facem un astfel de pas", a declarat Pawel Jablonski pentru radioul privat RMF FM, referindu-se la posibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar dacă Germania se opune.

„În acest moment încercăm să determinăm Germania nu doar să fie de acord ca aceste tancuri să fie trimise de Polonia sau de alte țări, ci și să facă acest lucru ea însăși", a mai spus oficialul polonez.

Germania a fost reticentă la trimiterea de arme ofensive grele care ar putea fi considerate o escaladare a conflictului din Ucraina și a refuzat până acum să permită aliaților săi să furnizeze tancuri Leopard 2, în prezent un pilon al armatelor aliate din întreaga Europă.

Aliații, exasperați de atitudinea Germaniei

Jablonski a vorbit în contextul în care unii aliați sunt din ce în ce mai exasperați de poziția Germaniei.

„Cred că, dacă există o rezistență puternică, vom fi pregătiți să luăm chiar și astfel de măsuri non-standard... dar să nu anticipăm faptele", a spus el.

Declarațiile lui Jablonski au întărit semnalele transmise miercuri de premierul polonez Mateusz Morawiecki, când a sugerat că Varșovia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina ca parte a unei coaliții mai largi, dacă Germania nu-și dă acordul.

Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat joi că mai multe țări vor anunța trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina la reuniunea de la Ramstein.

Cu toate acestea, Germania nu a primit încă o cerere din partea niciunei țări pentru permisiunea de a trimite tancuri Leopard 2 fabricate în Germania către Ucraina, a declarat joi o sursă guvernamentală germană.

Finlanda a anunțat un nou ajutor militar

Finlanda a anunțat vineri un nou ajutor militar în valoare de 400 de milioane de euro pentru Ucraina.

Noua donație ar tripla valoarea totală a ajutorului de apărare acordat de Finlanda Ucrainei, aceasta ridicându-se la 590 de milioane de euro, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării într-un comunicat.

Miika Pynnonen, consilier al ministrului finlandez al apărării, a declarat că o decizie privind donarea tancurilor Leopard 2, din care Finlanda are aproximativ 200, va fi luată separat, în urma discuțiilor cu aliații de la baza aeriană Ramstein din Germania.

„Pot spune doar că acest pachet nu include tancuri Leopard. (...) Este format din armament greu și muniție", a declarat Pynnonen pentru Reuters.

SUA nu trimit tancuri grele

Washingtonul a anunțat joi că va debloca un nou ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ce va include 59 de blindate Bradley, acestea urmând să se adauge celor 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise în 6 ianuarie, şi 90 blindate pentru transport de trupe Stryker, potrivit Pentagonului, scrie Agerpres.

De asemenea, armata americană va livra Ucrainei 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, faimosul Humvee. Această nouă tranşă aduce la 26,7 miliarde de dolari valoarea totală a ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, de la începutul invaziei ruse în 24 februarie anul trecut.

Însă această nouă tranşă a ajutorului nu cuprinde niciun tanc greu, precum modelul Abrams, despre care Statele Unite afirmă că nu sunt încă pregătite să le furnizeze Kievului din motive de mentenanţă.

„Pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams „în acest moment”, a declarat joi Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, după ce oficialii germani au declarat că nu vor furniza tancuri Ucrainei până când SUA nu vor decide să facă același lucru, potrivit CNN.

Ajutor consistent și de la alți parteneri

Regatul Unit a promis că va trimite Ucrainei 600 de rachete suplimentare Brimstone, Danemarca 19 tunuri Caesar de fabricaâie franceză şi Suedia tunuri automotoare Archer, sisteme care au o rază de acţiune de câteva zeci de kilometri, inferioară celei solicitate de ucraineni.

Londra a promis 14 tancuri Challenger 2 Kievului, iar Polonia s-a declarat pregătită să livreze 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, un total încă departe de sutele de vehicule de care Ucraina afirmă că are nevoie.

___