​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că guvernul său așteaptă „decizii ferme" din partea liderilor din domeniul apărării din NATO și din alte țări care se vor reuni vineri pentru a discuta despre creșterea capacității Ucrainei de a se confrunta cu forțele rusești cu tancuri de luptă moderne. La întâlnirea de vineri de la Baza Aeriană Ramstein din Germania vor fi discutate viitoarele livrări de arme, în special de tancuri germane Leopard 2 folosite de armatele din întreaga Europă.

Soldat ucrainean în regiunea DonețkFoto: Ximena Borrazas/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu există "altă soluţie" decât trimiterea de către Occident de tancuri grele în ţara sa, în timp ce aliaţii Kievului nu au luat o decizie în cursul unei reuniuni la Ramstein, în Germania, relatează AFP
  • Înalți oficiali americani sfătuiesc Ucraina să amâne pentru moment lansarea unei ofensive majore împotriva forțelor ruse până când țara va primi noi arme, iar soldații ucraineni vor fi pregătite să le folosească, a declarat vineri un înalt oficial al administrației Biden, relatează Reuters.
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleskii Reznikov, a declarat că a avut vineri „o discuție sinceră” cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, despre furnizarea de tancuri Leopard, adăugând că discuțiile vor continua, relatează Reuters.
  • De ce sunt atât de importante tancurile Leopard 2 pentru soarta războiului din Ucraina. Tancurile Leopard 2 sunt văzute ca un vehicul militar modern și vital care ar consolida forțele Kievului, în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an, potrivit CNN.
  • Rusia a calificat vineri drept o "provocare" şi o "escaladare periculoasă" reuniunea aliaţilor occidentali ai Kievului în Germania axată pe noile ajutoare militare pentru Ucraina, în timp ce trupele ruse declară că avansează în est şi sud-estul teritoriului ucrainean, relatează EFE
  • Reprezentanții țărilor care dețin tancuri Leopard 2 de fabricație germană s-au întâlnit separat în marja reuniunii de la baza aeriană Ramstein din Germania, potrivit Ministerului Apărării portughez (MoD), în contextul în care discuțiile grupului de suport al Ucrainei nu s-au încheiat cu vreo decizie privind tancurile de fabricație germană, relatează CNN.
  • General american: Rusia va fi greu de scos din Ucraina în această. Șeful Statului Major al SUA a declarat vineri că va fi „foarte dificil” ca trupele Kievului să îndepărteze armata rusă de pe teritoriul ucrainean până la sfârșitul anului, potrivit AFP.
  • De ce Kramatorskul este adevărata țintă strategică în Donbas. Kramatorsk este adevăratul centru nervos al apărării ucrainene în Donbas. Orașul de aproximativ 159.000 de locuitori este important pentru „închiderea” Donbasului. Prin urmare, cucerirea orașului Kramatorsk ar permite confiscarea unui nod cheie al sistemului rutier și feroviar: din oraș pornesc linii care duc la Donețk, la Harkov și în centrul Ucrainei.
  • Un politician rus de rang înalt a publicat vineri o fotografie cu el în timp ce ține în mână un baros trimis de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un instrument văzut ca un simbol al răzbunării după ce un baros similar a fost folosit pentru a ucide un dezertor Wagner anul trecut, relatează Reuters.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 331:

00:36Ministrul ucrainean al Apărării, Oleskii Reznikov, a declarat că a avut vineri „o discuție sinceră” cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, despre furnizarea de tancuri Leopard, adăugând că discuțiile vor continua, relatează Reuters.

Reznikov a făcut declarațiile pe Twitter după ce a participat la o întâlnire a aliaților occidentali în Germania, unde partenerii Ucrainei nu au căzut de acord să ofere tancurile Leopard Kievului. Germania, care produce tancurile Leopard, ar trebui să aprobe orice transfer.

00:14Înalți oficiali americani sfătuiesc Ucraina să amâne lansarea unei ofensive majore împotriva forțelor ruse până când țara va primi noi arme, iar soldații ucraineni vor fi pregătite să le folosească, a declarat vineri un înalt oficial al administrației Biden, relatează Reuters.

23:58Doi bărbați inculpați în SUA pentru că au protejat iahtul unui oligarh rus

Statele Unite au anunțat vineri că au pus sub acuzare doi bărbați suspectați că l-au ajutat pe un oligarh rus supus sancțiunilor americane să evite confiscarea superiahtului său, potrivit AFP.

22:46De ce sunt atât de importante tancurile Leopard 2 pentru soarta războiului din Ucraina

Tancurile Leopard 2 sunt văzute ca un vehicul militar modern și vital care ar consolida forțele Kievului, în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an, potrivit CNN.

22:25 Țările de Jos vor trimite Ucrainei două lansatoare și rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat vineri Ministerul Apărării al țării într-un comunicat, relatează AFP.

22:07Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu există "altă soluţie" decât trimiterea de către Occident de tancuri grele în ţara sa, în timp ce aliaţii Kievului nu au luat o decizie în cursul unei reuniuni la Ramstein, în Germania, relatează AFP, potrivit Agerpres.

  • "Da, va trebui în continuare să luptăm pentru furnizarea de tancuri moderne, dar în fiecare zi este mai evident faptul că nu există altă soluţie decât să luăm o decizie cu privire la tancuri", a spus Zelenski în discursul său de seară transmis prin video.
  • "Partenerii noştri au o atitudine de principiu - ei vor susţine Ucraina atât cât este necesar pentru victoria noastră", a continuat el.

21:40Statele Unite vor impune săptămâna viitoare sancțiuni suplimentare împotriva companiei militare private ruse, Wagner Group, despre care oficialii americani spun că a ajutat armata rusă în războiul din Ucraina, a declarat vineri un înalt oficial al administrației, relatează Reuters.

Țările care au tancuri Leopard 2 s-au întâlnit separat la baza Ramstein

21:00 Turcia reiterează oferta de mediere între Moscova și Kiev

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a repetat oferta de a media între Rusia și Ucraina în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele Zelenski, anunță președinția turcă, potrivit Al Jazeera.

De asemenea, Erdogan i-a transmis lui Zelenski condoleanțe după prăbușirea mortală a unui elicopter în apropiere de Kiev, miercuri.

20:40Livrarea de armament către Ucraina reflectă încrederea în șansele sale de victorie

În ciuda ezitării Germaniei în ceea ce privește furnizarea de tancuri grele, țările occidentale își intensifică livrările de arme către Ucraina, arătând încredere în șansele de victorie ale Kievului, potrivit AFP.

20:26Rusia a calificat vineri drept o "provocare" şi o "escaladare periculoasă" reuniunea aliaţilor occidentali ai Kievului în Germania axată pe noile ajutoare militare pentru Ucraina, în timp ce trupele ruse declară că avansează în est şi sud-estul teritoriului ucrainean, relatează EFE, potrivit Agerpres.

"Considerăm aceasta drept o instigare provocatoare deschisă din partea Occidentului, care ridică miza conflictului, ceea ce va duce inevitabil la creşterea numărului de victime şi la o escaladare periculoasă", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

20:19Reprezentanții țărilor care dețin tancuri Leopard 2 de fabricație germană s-au întâlnit separat în marja reuniunii de la baza aeriană Ramstein din Germania, potrivit Ministerului Apărării portughez (MoD), în contextul în care discuțiile grupului de suport al Ucrainei nu s-au încheiat cu vreo decizie privind tancurile de fabricație germană, relatează CNN.

19:40Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat reporterilor că nu a fost luată nicio decizie din partea Germaniei privind trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina, în ciuda faptului că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut partenerilor NATO să le furnizeze, relatează The Guardian.

„Pe ce ne concentrăm cu adevărat este să ne asigurăm că Ucraina are capacitatea de care are nevoie pentru a avea succes chiar acum”, a spus el baza aeriană Ramstein din SUA din Germania, adăugând că Polonia este dispusă să furnizeze tancuri dacă alți aliați vor urma exemplul.

Kramatorsk este adevărata țintă strategică în Donbas

19:24În Germania, temerile și reticențele blochează livrarea de tancuri (experți)

Teama de o escaladare militară cu Moscova și reticența Berlinului de a-și asuma conducerea în tabăra occidentală determină Germania să blocheze livrarea tancurilor cerute de Kiev, potrivit analiștilor citați de AFP.

19:02General american: Rusia va fi greu de scos din Ucraina în această iarnă

Șeful Statului Major al SUA a declarat vineri că va fi „foarte dificil” ca trupele Kievului să îndepărteze armata rusă de pe teritoriul ucrainean până la sfârșitul anului, potrivit AFP.

18:49Putin a discutat despre războiul Rusiei din Ucraina cu Consiliul său de Securitate, relatează presa de stat, citând Kremlinul.

Potrivit agenției de știri RIA, la reuniune au participat fostul președinte Dmitri Medvedev, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul apărării Serghei Șoigu, precum și alți oficiali de rang înalt.

„În timpul întâlnirii, a avut loc un schimb de opinii privind progresul operațiunii militare speciale”, a declarat RIA, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, folosind termenul oficial al Rusiei pentru invazie.

18:07Un politician rus de rang înalt a publicat vineri o fotografie cu el în timp ce ține în mână un baros trimis de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un instrument văzut ca un simbol al răzbunării după ce un baros similar a fost folosit pentru a ucide un dezertor Wagner anul trecut, relatează Reuters.

17:50De ce Kramatorskul este adevărata țintă strategică în Donbas

Kramatorsk este adevăratul centru nervos al apărării ucrainene în Donbas. Orașul de aproximativ 159.000 de locuitori este important pentru „închiderea” Donbasului. Prin urmare, cucerirea orașului Kramatorsk ar permite confiscarea unui nod cheie al sistemului rutier și feroviar: din oraș pornesc linii care duc la Donețk, la Harkov și în centrul Ucrainei.

17:25 Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a negat vineri că Berlinul blochează unilateral livrarea tancurilor Leopard către Ucraina, dar a spus că guvernul este gata să acționeze rapid în această problemă dacă există un consens între aliați, relatează Reuters. Astfel el subliniază că Germania va avea nevoie de acordul aliaților pentru a da undă verde pentru livrarea tancurilor de fabricație germană în Ucraina, distrugând speranțele Ucrainei privind un transfer rapid.

Serviciul de informaţii german, alarmat de pierderile suferite de ucraineni la Bahmut

16:45Serviciul german de informații externe este alarmat de pierderile pe care armata ucraineană le-ar suferi în lupta împotriva forțelor ruse în orașul Bahmut, din estul Ucrainei, a informat vineri Der Spiegel, citat de Reuters.

16:26VIDEO Un deputat german a comparat în parlamentul de la Berlin livrările de tancuri către Ucraina cu invadarea Uniunii Sovietice de către Germania Nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

15:57Moscova a cerut vineri Republicii Moldova să nu mai blocheze paginile web în limba rusă, practică pe care a descris-o drept un atac la adresa libertăţii presei şi a drepturilor populaţiei rusofone, transmite agenţia EFE.

15:28Marea Britanie se alătură demersului de a trage Rusia la răspundere pentru acțiunile din Ucraina

Marea Britanie afirmă că s-a alăturat unui grup care urmărește să obțină sancționarea Rusiei pentru invazia Ucrainei.

„Aceste atrocități nu trebuie să rămână nepedepsite”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly într-o declarație, invocând moartea soldaților și a civililor și strămutarea a milioane de ucraineni, potrivit Al Jazeera.

15:15Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut Germaniei și aliaților occidentali să trimită tancurile de luptă Kievului, în contextul în care se speculează că Berlinul ar permite ca cele fabricate în Germania să fie trimise de alte țări, dar nu va trimite neapărat din stocul propriu, potrivit The Guardian.

Liderul de la Kiev s-a adresat prin legătură video la deschiderea reuniunii a miniștrilor apărării din 50 de țări care sprijină Ucraina la Ramstein, în Germania, spunând că stă în puterea lor să ia cel puțin o decizie de principiu de a trimite tancuri.

O acțiune urgentă este necesară, a mai spus liderul ucrainean, deoarece „Rusia își concentrează forțele, ultimele forțe, încercând să convingă pe toată lumea că ura poate fi mai puternică decât lumea".

15:10Grupul de mercenari Wagner, care luptă alături de armata rusă în Ucraina, s-a înregistrat în Rusia drept firmă de consultanţă, conform informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării, scrie dpa.

Primul convoi umanitar a ajuns în apropiere de Soledar

14:50Pe rețelele canalele de Telegram rusești au apărut noi informații despre atacul ucrainean cu HIMARS asupra cazărmii rusești de la Makiivka, printre acestea numărându-se faptul că soldații din clădire erau atât de intoxicați cu alcool încât doar cei relativ treji au reușit să scape.

14:25Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că primul său convoi cu ajutoare umanitare a sosit vineri în apropiere de Soledar, în estul Ucrainei, una dintre localităţile cele mai disputate de la începerea invaziei Rusiei asupra ţării vecine, transmite AFP, citată de Agerpres.

Convoiul, ce se află în zona controlată de guvernul ucrainean, este compus din trei camioane care transportă apă, alimente şi alte produse de primă necesitate, precum şi medicamente pentru aproximativ 800 de persoane.

14:05Tancurile furnizate de ţările occidentale Ucrainei nu vor schimba cursul conflictului, iar aliații Kievului o să regrete că au întreţinut „iluzia” că Ucraina ar putea câştiga pe câmpul de luptă, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţiile Reuters şi France Presse.

13:25 Rusia a pierdut aproape 120.000 de soldați de la începutul invaziei, susține Ucraina.

770 de militari ruși ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore, potrivit estimării făcute de ar,ata ucraineană.

Un fost bancher care a salvat Kievul a fost împușcat din cauza unei „confuzii” de SBU

13:05Autoproclamata Republică Populară Doneţk din regiunea Donbas a anunţat că a preluat controlul asupra Klishchiivka, o mică aşezare situată la sud de Bahmut, în estul Ucrainei, relatează agenţia de presă a statului rus TASS.

12:56Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a dat cu stângul în dreptul vineri, declarând că toate întrebările jurnaliștilor ruși despre instalarea unor sisteme de apărare aeriană în Moscova trebuie redirecționate către ministerul Apărării, deși tocmai comentase despre alte probleme militare.

12:18Un bancher ucrainean ucis de serviciile de securitate, bănuit că avea legături cu Moscova, a furnizat informații cruciale despre invazia iminentă a Rusiei, care au ajutat armata ucraineană să reziste asaltului trupelor rusești asupra Kievului, potrivit Wall Street Journal, citat de Meduza și The Moscow Times.

11:30„Prieteni vechi ai Kremlinului”: Cine sunt europarlamentarii care au votat împotriva tribunalului care să judece crimele de război comise de Rusia

10:53Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar și fără aprobarea Germaniei, a declarat vineri ministru adjunct de externe, Pawel Jablonski, înaintea reuniunii aliaților occidentali de la Baza Aeriană Ramstein din Germania privind înarmarea Kievului, transmite Reuters.

10:34Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat pentru Bloomberg că Serbia este recunoscătoare Moscovei pentru sprijinul acordat în problema Kosovo, dar Serbia nu sprijină agresiunea împotriva Ucrainei, citează agențiile Beta și Rador.

Finlanda anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina

10:07Finlanda a anunțat un nou ajutor militar în valoare de 400 de milioane de euro pentru Ucraina, transmite Reuters.

Noua donație ar tripla valoarea totală a ajutorului de apărare acordat de Finlanda Ucrainei, aceasta ridicându-se la 590 de milioane de euro, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării într-un comunicat. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că pachetul nu include tancurile Leopard 2.

09:44O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de ministrul Angel Tîlvăr, participă, vineri, în Baza Aeriană Ramstein din Germania, la prima reuniune din acest an a Grupului de contact pentru Ucraina - Ukraine Defense Contact Group (UDCG), transmite news.ro.

Potrivit MApN, programul oficial va include discuţii în format multilateral, alături de reprezentanţii a 50 de ţări şi organizaţii privind evoluţia conflictului din Ucraina, precum şi perspectivele continuării sprijinului internaţional pentru partenerul ucrainean.

09:417.229 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 3.355.594 de cetăţeni ucraineni.

09:20Un atac al Rusiei asupra Ucrainei din Belarus este mai plauzibil la sfârșitul anului 2023, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului.

SUA trimit noi blindate în Ucraina

08:40 În ultima zi, armata ucraineană a respins atacurile rusești în apropierea a 16 așezări din regiunile Donețk, Lugansk și Zaporojie, pe care Moscova susține că le-a anexat, potrivit Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei citat de The Kyiv Indepent.

De asemenea, trupele ucrainene au vizat șase puncte de control, opt baze temporare ale trupelor rusești și un depozit de muniții.

08:10Directorul CIA William Burns l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, săptămâna trecută, despre aşteptările SUA privind planurile pentru câmpul de luptă ale Rusiei în această primăvară, potrivit unui oficial american şi a două surse ucrainene familiarizate cu întâlnirea, scrie CNN.

07:27Departamentul de Apărare al Statelor Unite a anunțat o nouă asistență militară pentru Ucraina, în valoare de până la 2,5 miliarde de dolari, inclusiv vehicule blindate și sprijin pentru apărarea aeriană a Ucrainei. Ajutorul include 59 de vehicule de luptă Bradley și 90 de transportoare blindate de trupe Stryker, dar nu și tancuri Abrams.

01:20Volodimir Zelenski, în mesajul său de joi seară: Sarcina cheie a statului nostru şi a partenerilor noştri este de a intensifica sentimentul Rusiei că nu va realiza nimic în Ucraina

00:56Ministrul israelian de externe promite ajutor umanitar pentru Ucraina

Noul ministru de externe al Israelului, Eli Cohen, a promis Ucrainei continuarea ajutorului umanitar, cu accent pe refacerea infrastructurii energetice și furnizarea de echipamente medicale, a declarat acesta după ce l-a sunat pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, potrivit Al Jazeera.

De asemenea, Cohen a declarat că va redeschide complet ambasada israeliană de la Kiev în următoarele 60 de zile, după prima conversație între cei doi de când noul guvern israelian a fost învestit la sfârșitul anului trecut.

00:20 Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a salutat rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European prin care se cere crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei şi a afirmat că trebuie găsită „baza legală cea mai solidă pentru a crea un astfel de tribunal”.

Într-un interviu acordat de la Forumul de la Davos postului Al-Jazeera, Aurescu a spus că România „a fost un susţinător foarte puternic al luptei împotriva impunităţii în ceea ce priveşte Rusia şi făptuitorii ruşi, în legătură cu conflictul din Ucraina”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un grup de 11 ţări din NATO au convenit noi donaţii de arme către Ucraina / Marea Britanie va trimite încă 600 de rachete Brimstone.
  • Noul ministru german al Apărării a declarat că nu știe de vreo cerință ca Ucraina să primească simultan tancuri americane și germane. Guvernul de la Berlin nu a autorizat până în prezent exportul de tancuri Leopard fabricate în Germania, sursele spunând că Berlinul ar acționa dacă Washingtonul ar fi de acord să trimită tancuri Abrams.
  • Pentagonul: Nu are sens să furnizăm tancuri M1 Abrams Ucrainei în acest moment / Motivele invocate de americani. „Pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams „în acest moment”, a declarat joi Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, după ce oficialii germani au declarat că nu vor furniza tancuri Ucrainei până când SUA nu vor decide să facă același lucru, potrivit CNN.
  • Zelenski: Furnizarea de tancuri de fabricație occidentală către Ucraina rămâne „presantă și foarte sensibilă”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că furnizarea de tancuri de fabricație occidentală către Ucraina continuă să fie „presantă și foarte sensibilă” în războiul națiunii sale împotriva Rusiei, potrivit CNN. „Cu toții așteptăm aprobarea țării care deține drepturile asupra licenței respective (n.r. Germania)”, a explicat Zelenski.
  • Premierul polonez, „pesimist” în privința permisiunii germane pentru transferul tancurilor Leopard către Ucraina. „Sunt moderat sceptic, moderat pesimist, pentru că germanii se apără împotriva acestui lucru așa cum se apără diavolul împotriva apei sfințite”, a declarat Mateusz Morawiecki reporterilor, potrivit Al Jazeera.
  • Mișcări de trupe la Moscova: Rușii au ridicat cu macaraua sisteme antiaeriene Pantsir pe acoperișul unor clădiri din Moscova - VIDEO
  • Serghei Lavrov acuză atitudinea „încrezută” şi „colonială” a occidentalilor și spune că Rusia va face totul pentru „a trezi la realitate” NATO şi UE
  • Patriarhul rus Kirill a avertizat, joi, că încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea duce la „sfârşitul lumii”, scrie EFE.
  • Activiștii sârbi și pro-Ucraina au depus joi plângeri penale împotriva grupului paramilitar rus Wagner și a susținătorilor săi, acuzându-i că au recrutat sârbi pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

----------------