Un politician rus de rang înalt a publicat vineri o fotografie cu el în timp ce ține în mână un baros trimis de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un instrument văzut ca un simbol al răzbunării după ce un baros similar a fost folosit pentru a ucide un dezertor Wagner anul trecut, relatează Reuters.

Serghei MironovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Cadoul macabru părea să fie un semn de mulțumire pentru Serghei Mironov, lider în Parlament al partidului O Rusie Justă, loială Kremlinului, pentru sprijinul acordat grupării Wagner și faptelor sale pe câmpul de luptă din estul Ucrainei.

Mironov, un fost parașutist, a lăudat grupul de mercenari Wagner, care se autointitulează drept o companie militară privată, ca fiind „o formațiune militară eroică”, după ce a condus o operațiune prin care forțele ruse au capturat luna aceasta orașul ucrainean Soledar.

Politicianul a publicat o poză cu el însuși pozând cu barosul pe conturile sale de socializare, mulțumindu-i lui Evgeni Prigojin, fondatorul lui Wagner, pentru darul neobișnuit.

Capul din metal al barosului purta sigla Wagner și era decorat cu o grămadă de cranii.

"...Acesta este un instrument util. Cu ajutorul lui, vom da o lovitură ideologiei naziste care vizează să ne distrugă țara", a spus Mironov, care, la fel ca mulți alți politicieni ruși, descrie războiul din Ucraina ca pe o luptă existențială pentru Supraviețuirea Rusiei împotriva unui Occident răuvoitor.

Ucraina și Occidentul resping această caracterizare, spunând că singurul lor scop este să împingă forțele ruse din Ucraina, după ce au invadat-o în februarie anul trecut.

În timp ce Kremlinul spune că grupuri precum Wagner sunt libere să lucreze în străinătate, activitățile companiilor militare private din Rusia sunt interzise din punct de vedere tehnic.

Mironov a declarat marți că activitățile grupării Wagner ar trebui legalizate în interiorul Rusiei și a spus că partidul său a elaborat legislația necesară.

După ce a evitat anterior lumina reflectoarelor, fondatorul Wagner, Prigojin, și-a asumat un profil mai înalt în ultimele luni, criticând comandanții militari ai țării pentru ceea ce el a spus că sunt eșecurile lor pe câmpul de luptă și exprimând puncte de vedere asupra diferitelor probleme politice.

Prigojin a vorbit despre baros ca despre un simbol al răzbunării care trebuie folosit împotriva oamenilor considerați trădători.

În noiembrie, pe un canal de socializare asociat cu Wagner a apărut un videoclip neverificat, care arăta pe cineva folosind un baros pentru a ucide un luptător Wagner care se predase forțelor ucrainene și spunea că vrea să lupte pentru ei.

Citește și:

Noul simbol al Rusiei, un baros pătat de sânge. Interviu cu analistul Armand Goșu

___