Șeful Statului Major al SUA a declarat vineri că va fi „foarte dificil” ca trupele Kievului să îndepărteze armata rusă de pe teritoriul ucrainean până la sfârșitul anului, potrivit AFP.

Generalul Mark Milley, seful Statului Major american, in vizita la Academia West PointFoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

El a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă la baza americană din Ramstein, Germania.

„Din punct de vedere militar, susțin în continuare că va fi foarte, foarte dificil să expulzăm forțele rusești din toate zonele ocupate ale Ucrainei”, a declarat șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, în cadrul unei reuniuni aliate privind sprijinul militar de la Kiev.

„Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Dar va fi foarte, foarte dificil”, a insistat el.

De asemenea, este foarte posibil „ca ucrainenii să desfășoare o ofensivă semnificativă (...) pentru a elibera cât mai mult teritoriu posibil”, a adăugat generalul. Dar „acest lucru va depinde de livrările de echipamente și de instruire”.

Statele Unite se așteaptă la o contraofensivă a trupelor ucrainene în primăvară, a declarat jurnaliștilor secretarul american al apărării, Lloyd Austin, subliniind că este vorba despre faptul că aliații trebuie să ajute Kievul să se pregătească pentru aceasta.

Pentru livrarea de echipamente, „avem o fereastră de oportunitate de acum până în primăvară... imediat ce își încep operațiunea, contraofensiva”, a spus el. „Nu este o perioadă lungă și trebuie să adunăm capacitățile potrivite”, a subliniat el.

„Cu toții putem face mai mult” pentru a ajuta Ucraina

Germania este un „aliat de încredere”, în ciuda reticenței sale de a livra tancuri Ucrainei, dar „cu toții putem face mai mult” pentru a ajuta Kievul, a declarat vineri secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

„Sunt un aliat de încredere și au fost pentru foarte mult timp și cred sincer că vor continua să fie un aliat de încredere și în viitor”, a declarat Austin reporterilor când a fost întrebat despre aliatul german și refuzul său în acest stadiu de a da undă verde livrării tancurilor Leopard 2.

Citește și:

___