Înalți oficiali americani sfătuiesc Ucraina să amâne lansarea unei ofensive majore împotriva forțelor ruse până când țara va primi noi arme, iar soldații ucraineni vor fi pregătiți să le folosească, a declarat vineri un înalt oficial al administrației Biden, relatează Reuters și AFP.

soldati ucraineni in Bahmut atacand pozitii rusestiFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Oficialul, vorbind cu un grup restrâns de reporteri sub condiția anonimatului, a spus că Statele Unite își mențin cu fermitate decizia de a nu furniza tancuri Abrams Ucrainei în acest moment, pe fondul unei controverse cu Germania asupra tancurilor.

Totodată, probabil același înalt oficial, citat de AFP, spune că Ucraina nu ar trebui să încerce să apere orașul Bahmut, scena unei bătălii sângeroase, cu orice preț, și să se concentreze mai mult pe pregătirea pentru o contraofensivă majoră.

Prioritatea acordată luptei de la Bahmut împiedică Ucraina în sarcina ei esențială de a se pregăti pentru o ofensivă strategică împotriva rușilor în sudul țării în primăvară.

La Bahmut, cu cât luptele durează mai mult, cu atât situația ar putea funcționa în favoarea Rusiei, care are resurse mai mari de artilerie și un avantaj numeric în ceea ce privește trupele, a justificat el, vorbind sub rezerva anonimatului.

Înaltul responsabil american a adăugat că o victorie a Rusiei la Bahmut nu va conduce la un punct de cotitură semnificativ în război, deoarece forţele ucrainene s-ar putea retrage pe poziţii mai uşor de apărat.

„Chiar dacă reușesc (să ia) Bahmut și Soledar, nu va schimba dinamica strategică pe câmpul de luptă”, a spus el. Asta nu înseamnă că ucrainenii „ar fi brusc în defensivă și ar pierde”.

Discuțiile SUA cu Ucraina cu privire la orice contraofensivă au avut loc pentru a se asigura că ucrainenii vor avea mai întâi suficient timp să se antreneze cu cele mai recente arme furnizate de Statele Unite, a spus oficialul.

Statele Unite au anunțat joi că vor trimite sute de vehicule blindate în Ucraina pentru a fi folosite în luptă.

Vremea rea ​​de iarnă a „înghețat” luptele pe linia frontului, deși aerul rece care îngheață și întărește pământul ar putea deschide calea pentru ca ambele părți să lanseze o ofensivă cu echipament greu, a declarat Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk din Ucraina.

Oficialul a spus că Statele Unite nu intenționează în acest moment să trimită tancuri Abrams în Ucraina, deoarece sunt costisitoare și greu de întreținut.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a negat vineri că Berlinul blochează unilateral transportul tancurilor de luptă Leopard către Ucraina, dar a spus că guvernul este gata să acționeze rapid pentru a le trimite dacă există un consens între aliați.