Un bancher ucrainean ucis de serviciile de securitate, bănuit că avea legături cu Moscova, a furnizat informații cruciale despre invazia iminentă a Rusiei, care au ajutat armata ucraineană să reziste asaltului trupelor rusești asupra Kievului, potrivit Wall Street Journal, citat de Meduza și The Moscow Times.

Denis Kireev in timpul negocierilor ruso-ucraineneFoto: Captura Telegram

Denis Kireev și-a început cariera de bancher în 2000, ca mai apoi să fie atras de lumea spionajului. După mai mulți ani în care a lucrat cu oameni de afaceri apropiați de fostul președinte ucrainean pro- rus, Viktor Ianukovici, din regiunea Donețk, pe care i-a ajutat să scoată din Ucraina mai multe bunuri după ce aliatul lui Putin a fost înlăturat de la putere, bancherului i s-a propus să lucreze pentru serviciile secrete ucrainene chiar de către șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, Kirilo Budanov.

La începutul lunii martie 2022, ofițerii Serviciului de Securitate ucrainean l-au ucis pe fostul bancher Denis Kireev, în vârstă de 45 de ani, care a participat la o rundă de negocieri cu Rusia.

Inițial s-a raportat că acesta a fost împușcat mortal în timpul arestării sale, fiind suspectat de înaltă trădare. Ulterior, s-a aflat că Kireev lucra pentru Direcția principală de informații din Ucraina și că a fost ucis din cauza unei „neînțelegeri" între agențiile de securitate, SBU și GUR.

A fost înmormântat cu onoruri militare, iar președintele Volodimir Zelenski l-a decorat post-mortem pe Kireev pentru „merite deosebite în apărarea suveranității statului".

Kirill Budanov, șeful serviciilor secrete ucrainene, a declarat pentru The Wall Street Journal că informațiile transmise de Kireev în ajunul invaziei rusești au contribuit la apărarea Kievului.

Informațiile bancherului au salvat Kievul

La 23 februarie 2022, Kireev a furnizat informații despre ordinele președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina în dimineața următoare șefului serviciilor de informații militare din Ucraina, potrivit WSJ.

Acele informații au oferit „câteva ore prețioase" pentru ca forțele ucrainene să transfere trupe către principalul punct de atac al Rusiei, pe un aeroport la nord de Kiev.

„Dacă nu ar fi fost domnul Kireev, cel mai probabil Kievul ar fi fost cucerit", a declarat generalul Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare GUR din Ucraina.

Forțele rusești s-au retras de pe aeroportul Antonov și din zona Kievului la începutul lunii aprilie, la câteva săptămâni după ce trupele ucrainene au blocat înaintarea lor în capitala Ucrainei.

„A trebuit să ne asumăm riscuri”

Budanov a mai declarat pentru WSJ că l-a convins pe Kireev să se folosească de conexiunile sale rusești pentru a participa la discuțiile ruso-ucrainene de încetare a focului din 28 februarie, în speranța că acest lucru va opri luptele și va câștiga ceva timp pentru forțele ucrainene.

„Din păcate, situația de atunci era critică și a trebuit să ne asumăm riscuri", a spus Budanov, adăugând că apariția publică a lui Kireev a expus legăturile sale cu serviciile speciale.

Cu toate acestea, Budanov l-a invitat pe bancherul ucrainean să participe la negocierile care aveau loc pe 3 martie, în Belarus.

Cu o seară înainte, Kireev a primit un telefon de la biroul șefului de contraspionaj al SBU, Aleksandr Poklad, care a spus că vrea să se întâlnească cu el, dar întrevederea nu a avut loc.

A doua zi, când Kireev a mers la gară, de unde intenționa să plece în Belarus pentru a participa la discuții, și-a avertizat gărzile că ofițerii SBU ar putea încerca să îl rețină pe drum. „Nu vă amestecați", a spus el la momentul respectiv.

Kireev a fost reținut în centrul orașului, în apropiere de Catedrala Sfânta Sofia. O oră și jumătate mai târziu, cadavrul bancherului a fost găsit pe o stradă din Kiev. Presa ucraineană a relatat la momentul respectiv că bancherul a fost împușcat în timpul arestării sale, dar gărzile sale au declarat că nu a opus rezistență.

În primele zile ale războiului „nu exista coordonare între serviciile de securitate”

La scurt timp după moartea bacherului, s-a aflat că a murit din cauza unei „confuzii": SBU l-a suspectat pe Kireev de înaltă trădare, deoarece nu știa că acesta era autorizat să mențină contacte cu serviciile secrete rusești.

În ianuarie 2023, această informație a fost confirmată de Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean.

„Erau primele zile ale războiului, nu exista o coordonare unificată între agențiile de securitate. Pe de o parte, existau anumite suspiciuni în privința lui, pe de altă parte, nu a fost timp pentru a discuta despre aceste suspiciuni", a explicat consilierul.

Podoliak nu a precizat dacă a fost efectuată o anchetă privind uciderea lui Kireev și dacă cineva a fost tras la răspundere pentru aceasta.

Oficiali ucraineni, demiși de Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a demis din funcţie pe șeful Serviciului de Securitate de Stat și pe procurorul general al Ucrainei.

Liderul de la Kiev spune că oficiali din instituţiile conduse de Ivan Bakanov și Irina Venediktova lucrau împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia, ceea ce pune la îndoială calităţile lor de a fi în fruntea a două importante instituţii în timpul războiului.

___