Moscova a cerut vineri Republicii Moldova să nu mai blocheze paginile web în limba rusă, practică pe care a descris-o drept un atac la adresa libertăţii presei şi a drepturilor populaţiei rusofone, transmite agenţia EFE.

Maria ZaharovaFoto: TASS / Profimedia Images

„Îndemnăm Chişinăul să se abţină să facă paşi care nu au nimic în comun cu adevărata libertate şi cu democraţia şi să ridice interdicţiile discriminatorii asupra difuzării mass-media ruse şi a celor în limba rusă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a ordonat joi blocarea a două website-uri de ştiri ruse, Eadayli.com şi Bloknot.ru. Această decizie constituie un nou pas către „expulzarea conţinutului şi a mass-media în limba rusă din spaţiul informaţional” al Republicii Moldova, a remarcat Zaharova.

Ea a amintit că din luna februarie anul trecut, când a început campania militară rusă în Ucraina, autorităţile de la Chişinău au interzis o serie de emisiuni cu programe în limba rusă şi au revocat licenţele a şase posturi de televiziune care emiteau exclusiv în limba rusă.

„Toate acestea se fac pe fundalul unei activităţi deschis antiruseşti în ţară (în Republica Moldova n.red) din partea mass-media ucrainene şi occidentale”, a mai menţionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Potrivit Moscovei, măsurile împotriva presei ruse sunt o încălcare a drepturilor minorităţilor naţionale în Republica Moldova, ţară care a impus starea de urgenţă după declanşarea războiului în Ucraina. (Agerpres)

___