Un atac al Rusiei asupra Ucrainei din Belarus este mai plauzibil la sfârșitul anului 2023, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului.

Lukașenko și PutinFoto: Sergei Guneyev / AFP / Profimedia Images

Nu există indicii că forțele rusești din Belarus au structurile de comandă și control necesare pentru un atac în iarna sau primăvara acestui an împotriva Ucrainei, despre care ucrainenii au avertizat la sfârșitul anului 2022, potrivit ISW.

Până în toamnă, Rusia ar putea fi capabilă să finalizeze câteva cicluri de recrutare. De asemenea, întârzierea ar putea permite Rusiei să producă mai multe echipamente militare.

Mișcările Rusiei

Kremlinul continuă să aibă întâlniri la nivel înalt cu Minskul, o activitate care ar putea crea condițiile pentru un atac rusesc împotriva Ucrainei din Belarus, deși nu neapărat și nu în următoarele săptămâni, notează ISW.

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și ministrul belarus al apărării Viktor Khrenin au discutat despre o cooperare militară bilaterală, despre punerea în aplicare a unor măsuri de descurajare strategică nespecificate și despre „progresele înregistrate în pregătirea" Grupării regionale de trupe comune ruso-belaruse, în cadrul unei convorbiri telefonice de joi.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit joi cu președintele belarus Alexander Lukașenko la Minsk pentru a discuta despre o „viziune comună" ruso-belarusă privind războiul.

De asemenea, Lavrov și ministrul belarus de externe Serghei Aleinik au discutat despre modul în care Rusia și Belarus pot învinge un război hibrid occidental în curs de desfășurare împotriva statelor și au semnat un memorandum de cooperare privind „asigurarea securității biologice".

Acest memorandum ar putea fi un indiciu principal al intensificării unei operațiuni de informare rusești existente care acuză în mod fals Ucraina de dezvoltarea de arme chimice și biochimice în presupuse biolaboratoare finanțate de SUA în Ucraina, care a făcut parte din pretextul Kremlinului pentru invazia din 2022.

Noi exerciții comune Rusia-Belarus

Forțele rusești desfășurate în prezent în Belarus sunt supuse unor rotații de antrenament și se redistribuie pentru a lupta în estul Ucrainei.

Pare mai probabil ca forțele rusești să stabilească condițiile pentru un nou atac al Rusiei asupra Ucrainei din Belarus la sfârșitul anului 2023, având în vedere rapoartele recente ale serviciilor de informații ucrainene potrivit cărora Rusia și Belarus intenționează să desfășoare exerciții majore (Zapad 2023 și Union Shield 2023), probabil în septembrie 2023.

De aceea analiștii ISW evaluează că un atac rusesc împotriva Ucrainei de pe teritoriul belarus ar putea avea loc la sfârșitul anului 2023.

Minskul susține că nu va intra în război

​Rusia și Belarus au început luni exerciții comune ale forțelor aeriene, a anunțat Ministerul belarus al Apărării, declanșând temeri la Kiev și în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina, transmite Reuters.

Exercițiile, pe care Minskul le-a numit anterior „de natură defensivă", vor dura până la 1 februarie.

Minskul susține că exercițiile sunt defensive, însă acumularea continuă a trupelor rusești în Belarus, combinată cu o serie de activități militare în țară, este un ecou la ceea ce se întâmpla chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina în februarie, când Moscova a folosit țara pentru a lansa atacul.

Situația de la granița sudică a Belarusului, granița cu Ucraina, nu a fost „foarte calmă", iar Ucraina a „provocat" Belarusul, a declarat Pavel Muraveiko, prim adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări făcute duminică pe canalul de Telegram a Ministerului belarus al Apărării.

„Păstrăm praful de pușcă uscat”

„Ne menținem reținerea și răbdarea, ne păstrăm praful de pușcă uscat. Avem setul necesar de forțe și mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei amenințări teroriste pe teritoriul nostru", a declarat Muraveiko.

Ucraina a avertizat în permanență cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat recent că țara trebuie să fie pregătită la granița sa cu Belarus.

Kremlinul a negat că ar fi făcut presiuni asupra președintelui belarus Alexander Lukașenko pentru a juca un rol mai activ în conflictul din Ucraina. Minskul a declarat că nu va intra în război.

___