Statele Unite au anunțat vineri că au pus sub acuzare doi bărbați suspectați că l-au ajutat pe un oligarh rus supus sancțiunilor americane să evite confiscarea superiahtului său, potrivit AFP.

Super iahtul TangoFoto: Captura YouTube

Richard Masters, un britanic în vârstă de 52 de ani, a fost arestat în Spania în vederea extrădării, iar Vladislav Osipov, un ruso-elvețian în vârstă de 51 de ani, este în libertate, a precizat Departamentul de Justiție într-un comunicat.

Cei doi bărbați sunt acuzați că l-au ajutat pe Viktor Vekselberg, un aliat apropiat al lui Putin, să își ascundă proprietatea asupra iahtului „Tango”, a cărui valoare este estimată la 90 de milioane de dolari.

Șeful grupului Renova, un conglomerat cu sediul la Moscova, a fost plasat pe lista oligarhilor vizați de sancțiunile americane în 2018, în urma invaziei Rusiei în Crimeea.

Justiția americană îl acuză pe Richard Masters, care conduce o companie de transport maritim din Palma de Mallorca, că a redenumit nava „Fanta”, pentru a continua să lucreze cu furnizorii americani.

Sancțiunile americane împiedică companiile americane și filialele acestora să facă afaceri cu entitățile vizate.

„Osipov și Masters au sfătuit și au permis angajaților de la Tango să continue să facă afaceri cu companii americane, folosind mai multe scheme pentru a ocoli sancțiunile, inclusiv plata în alte valute decât dolarul și prin intermediari”, se arată în declarație.

Tango, o navă lungă de 78 de metri, a fost în cele din urmă confiscată în aprilie de Spania, la cererea Statelor Unite.

Statele Unite anunțaseră în martie, după invazia Rusiei în Ucraina, crearea unei unități dedicate urmăririi penale a „oligarhilor ruși corupți” și a tuturor celor care încalcă sancțiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei.