Grupul de mercenari Wagner, care luptă alături de armata rusă în Ucraina, s-a înregistrat în Rusia drept firmă de consultanţă, conform informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării, scrie dpa.

Sediul oficial al grupului de mercenari Wagner din Sankt PetersburgFoto: AP / AP / Profimedia

În documentaţia depusă pentru autorizare în 27 decembrie, Wagner a menționat ca obiect de activitate „consultanţă în management”, fără a preciza activităţile paramilitare, conform Ministerului britanic al Apărării.

Britanicii apreciază că înregistrarea oficială marchează dezvoltarea rapidă a grupului Wagner, tradiţional netransparent, şi că nu este clar dacă demersul oficial va fi utilizat pentru conducerea activităţilor paramilitare.

Firmele private militare şi de securitate sunt ilegale în Rusia, menţionează dpa, citată de Agerpres.

Câți luptători ar avea grupul Wagner în Ucraina

Wagner dispune în prezent de aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, unde a devenit o „componentă-cheie” a războiului declanşat de Rusia, precizează raportul citat.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a finanţat probabil forţa de mercenari, parţial cu fonduri de stat obţinute din contractele cu guvernul ale altor companii pe care le deţine, mai afirmă ministerul.

  • „Înregistrarea are probabil ca obiectiv maximizarea profiturilor comerciale ale lui Prigojin şi creşterea legitimităţii organizaţiei, care are o componentă de imagine tot mai mare!.

Cum arată primul sediu oficial deschis de grupul paramilitar la Sankt Petersburg

La începutul lunii noiembrie, grupul paramilitar rus Wagner şi-a deschis primul său sediu la Sankt Petersburg, a scris AFP.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului, a anunţat deschiderea acestui birou cu prilejul Zilei unităţii naţionale, într-un comunicat publicat pe site-ul societăţii sale Concord.

Imobilul cu mai multe etaje şi cu o faţadă de sticlă are deasupra un panou alb de mari dimensiuni pe care scrie „Wagner”, iar indivizi în ţinute de camuflaj puteau fi văzuţi pe culoarele clădirii privind o expoziţie de drone, în ziua deschiderii.

„Misiunea Centrului PMC Wagner este de a furniza un mediu confortabil pentru a genera noi idei pentru a ameliora capacitatea de apărare a Rusiei”, spunea Prigojin.

În octombrie 2022, Evgheni Prigojin a pus capăt mai multor ani de zvonuri recunoscând că este fondatorul grupului. Timp de ani de zile, grupul Wagner a fost suspectat că joacă un rol în concretizarea ambiţiilor Moscovei în străinătate, deşi Kremlinul a negat orice legătură.

Grupul şi liderul său au jucat un rol din ce în ce mai important în ofensiva în Ucraina lansată de Rusia în februarie 2022, nota AFP.

Evgheni Prigojin este pe lista de sancțiuni a statelor occidentale

În luna iulie a anului trecut, mercenarii Wagner au început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia și să caute voluntari pentru războiul din Ucraina în țările din Asia Centrală, în contextul pierderilor ridicate suferite de forțele armate ale Moscovei în cursul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza faptului că firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Evgheni Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.

Relatări despre faptul că acesta a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august a anului trecut, dar la finalul lui septembrie a fost pentru prima dată când Prigojin a recunoscut că este fondatorul grupului de mercenari Wagner.