Andrei Medvedev, fostul comandant al mercenarilor Wagner care a fugit în Norvegia, a declarat într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Guardian că a fost șocat de cruzimea organizației paramilitare care folosea prizonierii recrutați din închisori pe post de carne de tun.

Evgheni PrigojinFoto: WillWest News / Profimedia

„Am luptat în Bahmut, comandând prima grupă a batalionului 4 din detașamentul 7 de asalt”, a declarat acesta pentru jurnaliștii britanici într-un interviu acordat pe 20 decembrie dar pe care The Guardian a decis să îl publice abia după ce acesta a reușit să treacă clandestin granița în Norvegia.

Medvedev se ascundea în Rusia de mai multe luni, după ce a părăsit mercenarii Wagner ca urmare a faptului că gruparea paramilitară condusă de Evgheni Prigojin i-ar fi prelungit de mai multe ori contractul fără acordul său.

Fostul comandant al „wagneriților” spune că unitatea sa a fost alcătuită preponderent din prizonieri recrutați în închisorile rusești, aceștia fiind folosiți pe post de „carne de tun”.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului și serviciile de informații occidentale estimează că gruparea Wagner a recrutat în jur de 40.000 de deținuți din penitenciarele și coloniile penale rusești începând cu vara anului trecut.

Fostul comandant vorbește de pierderile grele înregistrate de „wagneriți”

„Prizonierii sunt folosiți drept carne de tun, ca hălci de carne. Mi-a fost dat un grup de deținuți. În plutonul meu doar 3 din 30 de bărbați au supraviețuit”, a declarat Medvedev pentru The Guardian, care subliniază că acesta nu este doar primul comandant al mercenarilor Wagner care a fugit în Occident, ci și primul membru al grupării paramilitare care a făcut acest lucru, indiferent de rang.

„Apoi ni s-au dat mai mulți prizonieri și mulți dintre aceia au murit și ei”, a mai spus el, adăugând că are cunoștință despre executarea a cel puțin 10 luptători ai grupării militare din cauza faptului că au refuzat să urmeze ordinele și că la unele dintre execuții a asistat personal.

„Comandanții i-au dus într-un poligon și ei au fost împușcați în fața tuturor. Uneori era împușcat unul, alteori erau împușcați în perechi”, mai susține Andrei Medvedev, adăugând că acest lucru „ne-a șocat până în măduva oaselor, a fost atât de halucinant”.

Medvedev spune de asemenea că a comandat grupa din care făcea parte și Evgheni Nuzhin, mercenarul care a fost ucis de camarazii săi după ce s-a predat ucrainenilor și a fost recapturat de „wagneriți”.

Șeful mercenarilor Wagner a confirmat că Medvedev a făcut parte din unitatea paramilitară

Mercenarii Wagner au publicat și o înregistrare video șocantă în care arată cum l-au omorât cu barosul pe Nuzhin după ce i-au legat capul de o cărămidă. Nuzhin a fost un criminal recrutat din închisoare de mercenarii Wagner, acesta predându-se ucrainenilor imediat după ce a ajuns pe front la începutul lunii septembrie.

„Mă tem că soarta mea va fi ca a lui Nuzhin fiindcă am ales să vorbesc. Mi-e frică pentru viața mea”, a mai spus Medvedev când încă se ascundea în Rusia în luna decembrie.

El afirmă de asemenea că este pregătit să spună tot ce știe despre grupul Wagner, activitățile sale și liderul grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”. Prigojin a confirmat luni că Medvedev a făcut parte din grupul Wagner.

Brynjulf Risnes, avocatul norvegian al lui Medvedev a declarat pentru BBC că clientul său este ținut în Oslo unde se confruntă cu acuzații de trecere ilegală a frontierei.

Avocatul a mai spus că Medvedev este ținut într-un „loc sigur” până la analizarea cererii sale de azil și că „se va renunța automat” la acuzațiile legate de trecerea frontierei în cazul în care i se aprobă solicitarea.

Urmărește ultimele evoluții din a 328-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.