Un fost comandant al mercenarilor Wagner a fugit în Norvegia unde a cerut azil politic, relatează activiști ruși și presa norvegiană, potrivit The Moscow Times.

Mercenarii grupului Wagner în regiunea LuganskFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Presa din Norvegia scrie că Andrei Medvedev, care a comandat una dintre unitățile mercenarilor Wagner conduși de Evgheni Prigojin, a fost reținut după ce a trecut ilegal frontiera ruso-norvegiană vinerea trecută, identitatea sa nefiind cunoscută la momentul respectiv.

Avocatul Jens Bernhard Herstad a confirmat duminică pentru cotidianul Verdens Gang că bărbatul în cauză este Medvedev.

Tot duminică, site-ul de investigații gulagu.net care a publicat ample investigații cu privire la abuzurile care au loc în închisorile din Rusia, a făcut publică o înregistrare audio în care Medvedev relatează cum a reușit să treacă granița.

„Am auzit câini lătrând și două gloanțe zburând în preajma mea”, povestește acesta, printre altele.

Fostul mercenar Wagner ar fi comandat unitatea din care făcea parte Evgheni Nuzhin

Cei de la gulagu.net afirmă că Medvedev a condus unitatea din care a făcut parte Evgheni Nuzhin, mercenarul Wagner care a fost ucis de camarazii săi după ce s-a predat ucrainenilor și a fost recapturat de „wagneriți”.

Mercenarii Wagner au publicat și o înregistrare video șocantă în care arată cum l-au omorât cu barosul pe Nuzhin după ce i-au legat capul de o cărămidă.

Nuzhin a fost un criminal recrutat din închisoare de mercenarii Wagner, acesta predându-se ucrainenilor imediat după ce a ajuns pe front la începutul lunii septembrie.

Evgheni Prigojin a confirmat autenticitatea înregistrării video ce a apărut pe rețelele de socializare, afirmând că ea arată „moartea unui câine”.

Andrei Medvedev spune că a asistat la crime de război ale mercenarilor Wagner

Gulagu.net afirmă că Medvedev, care este originar din regiunea Tomsk aflată în Siberia, a părăsit grupul de mercenari după ce contractul de 4 luni pe care l-a semnat la începutul lunii iulie a anului trecut a expirat.

La jumătatea lunii decembrie pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video cu Medvedev afirmând că a asistat la executarea unor camarazi care au refuzat să lupte, nefiind însă clar unde a filmat această înregistrare în care a făcut un apel direct către președintele Vladimir Putin să îl ajute.

Gulagu.net afirmă că fostul comandant al mercenarilor Wagner colaborează deja cu autoritățile norvegiene și este interogat cu privire la aceste execuții.

Medvedev este primul comandant al mercenarilor Wagner despre care se cunoaște că a fugit din Rusia după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie și aducerea grupării paramilitare pe front.

Urmărește ultimele evoluții din a 327-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.