Un deținut din Rusia, condamnat pentru omor și tentativă de omor, s-a alăturat grupului Wagner în urma apelului făcut de Evgheni Prigojin, cunoscut și sub numele „bucătarul lui Putin”, pentru a lupta pe frontul din Ucraina și s-a predat Kievului la scurt timp după înrolare, a dezvăluit jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, redactorul-șef al publicației ucrainene Censor.net, care a publicat un interviu cu criminalul rus, relatează publicația rusă independentă Meduza.

Un mercernar din grupul Wagner în regiunea DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Deținutul rus a spus că se numește Evgeny Nuzhin și că a fost condamnat în 1999 pentru crimă și tentativă de omor, având de ispășit 24 de ani de închisoare plus încă 4 ani pentru tentativă de evadare, iar în ultimii ani a fost încarcerat la colonia penală nr. 3 din Skopin, regiunea Riazan.

Pușcăriașul rus spune că finanțatorul grupului Wagner, cunoscut și ca armata privată a lui Putin, Evgheni Prigojin, a ajuns în colonia penală în luna iulie, unde le-a propus deținuților grațierea în schimbul înrolării în gruparea militară, ca să lupte în Ucraina pentru că „patria este în pericol”, oferind un salariu de 100.000 de ruble, iar în cazul în care nu se mai întorc, familia ar fi primit cinci milioane de ruble.

Peste 90 de deținuți, printre care și Nuzhin, au decis atunci să plece în Ucraina iar în luna august au început o așa-zisă pregătire de o săptămână, până la 2 septembrie, când au primit uniforme și puști de asalt.

Astfel s-a format o unitate de asalt cu prizonierii coloniei penale, care după spusele lui Nuzhin, era „carne de tun”.

”După cum am înțeles, deținuții erau carne de tun. Dacă nu făceai ce trebuie sau făceai greșit, te eliminau. Te împușcau. Este ceea ce numesc resetare la zero”, a povestit Nuzhin.

Acesta a spus că unul dintre pușcăriași a fost împușcat pentru că vorbea prea mult și l-au îngropat lânga „tabăra de antrenament”.

Deținutul rus vrea acum să lupte alături de Ucraina

Misiunea lui Nuzhin în grupul Wagner a durat doar zile. La 2 septembrie a fost desemnat să caute alături de alți condamnați morții și răniții ruși, iar la 4 septembrie s-a predat ucrainenilor.

"Am decis să mă predau cu mult timp în urmă, când eram în tabără, totul a început când mă uitam la televizor. Aveam telefonul meu, mă uitam pe YouTube. Aici, în Ucraina, există Legiunea Rusă, au făcut un apel să luptăm alături de ei. Și apoi, când a început mizeria asta, am decis că atunci când voi ajunge, mă voi preda oricum și voi încerca să ajung acolo", a spus Nuzhin.

Legiunea Rusă este formată din voluntari ruşi care nu sunt de acord cu războiul pornit de Putin la 24 februarie și care vor să lupte alături de armata ucraineană.

Pușcăriașul rus susține acum că vrea să lupte de partea ucrainenilor "pentru că nu Ucraina a atacat Rusia. Putin a atacat Ucraina. Și am rude care locuiesc aici".

Acesta ar fi al doilea membru al grupului Wagner care a fost capturat, notează Meduza, care îl citează tot pe Iuri Butusov, cel care a mai publicat o înregistrare video cu un pușcăriaș condamnat la 9 ani de închisoare în Rusia.

Șeful Grupului Wagner pare că admite că recrutează pușcăriași

Presa a început să relateze încă din luna iulie că grupul Wagner recrutează personal din rândul deținuților.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cunoscut și sub numele „bucătarul lui Putin”, a declarat pentru Komsomolskaia Pravda, una dintre publicațiile preferate ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, că cei care nu sunt de acord cu trimiterea mercenarilor sau a deținuților pentru a lupta în Ucraina, ar trebui să își trimită copiii să lupte, susținând că el ar „visa” să se alăture grupului Wagner pentru a-și "plăti datoria față de Patria Mamă”, notează publicația economică rusă Kommersant și BBC.

Declarațiile au venit în contextul în care pe 14 septembrie pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video în care „bucătarul lui Putin” ținea un discurs într-o închisoare.

Ministerul britanic al apărării a spus vineri că recrutarea prizonierilor indică faptul că Rusia suferă de o lipsă acută de trupe de infanterie.

----

Urmărește ultimele evoluții din a 206-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO