Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cunoscut și sub numele „bucătarul lui Putin”, a declarat pentru Komsomolskaia Pravda, una dintre publicațiile preferate ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, că cei care nu sunt de acord cu trimiterea mercenarilor sau a deținuților pentru a lupta în Ucraina, ar trebui să își trimită copiii să lupte, susținând că el ar „visa” să se alăture grupului Wagner pentru a-și "plăti datoria față de Patria Mamă”, notează publicația economică rusă Kommersant și BBC.

Vladimir Putin și Evgheni PrigojinFoto: Vedomosti / WillWest News / Profimedia

Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, pare că încearcă să își motiveze alegerea de a recruta din rândul deținuților, afirmând că cei care nu doresc să trimită deținuți să lupte în Ucraina ar trebui să își trimită proprii copii, după ce pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video în care „bucătarul lui Putin” ținea un discurs într-o închisoare.

Acesta le-ar fi promis deținuților că vor fi eliberați dacă vor lupta timp de șase luni în grupul Wagner, însă Evgheni Prigojin nu a precizat în mod epxlicit dacă clipul este autentic în declarațiile făcute pentru Komsomolskaia Pravda, care i-a cerut „opinia de expert” în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Prigojin a spus că dacă ar fi fost în închisoare, ar fi "visat" să se alăture grupului Wagner pentru a-și ”plăti datoria față de Patria Mamă".

Finanțatorul grupului Wagner a avut un mesaj și pentru cei care critică implicarea mercenarilor și a pușcăriașilor în războiul din Ucraina, spunând că dacă nu doresc amestecarea companiilor militare private și a prizonierilor în conflict, ar trebui să își trimită copiii să lupte în țara vecină.

Cei care luptă în Ucraina sunt „patrioți” și „profesioniști”

"Este vorba fie de companii militare private și prizonieri, fie de copiii voștri - decideți voi", a zis Evgheni Prigojin.

Cu toate acestea, declarația nu a abordat în mod explicit videoclipul și nici nu a recunoscut că acesta este autentic.

Prigojin s-a referit la cei care luptă în Ucraina ca fiind „patrioți” și „profesioniști” care nu vor să își lase țara să fie „dezonorată” și care „au trecut prin zeci de războaie”.

Miercuri, pe rețelele de socializare a apărut un videoclip în care un bărbat despre se spunea că este Evgheni Prigojin, recrutează prizonieri din una dintre colonii pentru a participa la ”operațiunea militară specală” din Ucraina în cadrul grupului Wagner, iar serviciul de presă al companiei Concorde, deținută de „bucătarul lui Putin”, a reacționat spunând că bărbatul din videoclip seamănă "izbitor" cu omul de afaceri și menționând că acesta avea un "discurs foarte bine poziționat".

Ministerul britanic al apărării a spus vineri că recrutarea prizonierilor indică faptul că Rusia suferă de o lipsă acută de trupe de infanterie.

Urmărește ultimele evoluții din a 205-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.