Forțele ucrainene continuă contraofensiva în estul Ucrainei, presând din ce în ce mai mult pe pozițiile și liniile logistice ale Rusiei în estul Harkovului, nordul Luganskului și estul Donețkului. Autoritățile ucrainene au găsit o groapă comună cu 440 de cadavre în orașul Izium, recent recucerit de la forțele rusești. Unii dintre civili au fost uciși de bombardamente și atacuri aeriene, a declarat poliția. ”Urmele morţii lăsate de Rusia sunt peste tot”, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Un tanc abandonat de ruși în orașul IziumFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Sinteza zilei de vineri. Informația pe scurt:

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunțat vineri crimele unei armate de "torționari", după ce sute de cadavre au fost găsite îngropate sumar într-o regiune recucerită de la ruși, inclusiv cele ale unor persoane "torturate și executate", potrivit autorităților locale.
  • "99%" dintre cadavrele exhumate vineri într-o pădure de la periferia orașului Izium, din estul Ucrainei recucerit săptămâna trecută de la ruși, "prezentau semne de moarte violentă", a declarat seara guvernatorul regional Oleg Sinegubov.
  • Președintele ucrainean, într-o înregistrare video postată pe Telegram, a promis "o pedeapsă teribil de dreaptă" pentru cei responsabili de presupusele crime.
  • Ofițerul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets, a declarat pe Telegram că au fost "probabil peste 1.000 de cetățeni ucraineni torturați și uciși în teritoriile eliberate din regiunea Harkov".
  • Rusia acționează "într-un mod teribil și acest lucru se vede și se repetă (...). Vedem ce lasă în urma sa", a comentat șeful diplomației americane, Antony Blinken, la Washington.
  • De asemenea, UE s-a declarat "profund șocată". "Rusia, liderii săi politici și toți cei implicați în încălcările continue ale dreptului internațional și ale dreptului umanitar internațional în Ucraina vor trebui să fie trași la răspundere", a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un comunicat.
  • Pe Twitter, președintele Emmanuel Macron a condamnat "în termenii cei mai fermi atrocitățile comise la Izum, în Ucraina, sub ocupație rusă".
  • Pe teren, în apropiere de Izium, anchetatorii ucraineni au început vineri să exhumeze cadavrele dintr-o pădure în care au fost descoperite 443 de morminte, inclusiv un mormânt care conținea trupurile a 17 soldați ucraineni.
  • Un mormânt purta o cruce cu inscripția: "Armata ucraineană, 17 persoane. Izium, de la morgă", potrivit jurnaliștilor AFP aflați la fața locului. Oameni în salopete albe săpau în solul nisipos”.
  • În același loc, un jurnalist AFP a putut vedea cel puțin un cadavru cu mâinile legate cu frânghii, dar nu a putut stabili imediat dacă este vorba de un civil sau de un soldat, deoarece corpul era prea deteriorat.
  • Pe frontul diplomatic, liderul turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a alăturat președintelui rus Vladimir Putin la un summit regional în Uzbekistan, a făcut apel la încetarea conflictului din Ucraina "cât mai curând posibil", în timp ce premierul indian Narendra Modi a subliniat că "nu este momentul pentru război".

Cele mai importante informații de vinerii, ziua 205 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:55 Sancţiuni: Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a 41 de cetăţeni australieni

22:51Ursula von der Leyen: Ar fi trebuit să îl luăm mai în serios pe Putin și să ascultăm mai mult Ucraina

22:24Uniunea Europeană este „profund șocată” de descoperirea de către oficialii ucraineni a gropilor comune din orașul recucerit de forțele ucrainene Izium, a declarat vineri șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, transmite Agence France-Presse, potrivit Guardian.

„Uniunea Europeană este profund șocată de gropile comune descoperite de autoritățile ucrainene...”, a spus Borrell. „Condamnăm aceste atrocități în cei mai puternici termeni posibili.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge și distrugere în toată Ucraina”, a adăugat el.

22:00Președintele Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că a comis crime de război în nord-estul Ucrainei și a spus că este prea devreme pentru a spune că soarta războiului se schimbă, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide ale forțelor sale în această lună, relatează Reuters.

20:40 Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a declarat că piese de schimb necesare urgent și motorină au fost livrate vineri la centrala atomică Zaporojie, care este ocupată de trupele ruse, relatează Reuters.

Într-o declarație, Energoatom a spus că piesele vor fi folosite pentru a repara liniile electrice deteriorate. Atât Moscova, cât și Kievul se acuză reciproc de bombardarea centralei, cea mai mare de acest fel din Europa.

20:24Ucraina spune că peste 1.000 de oameni au fost torturate și omorâte în regiunea Harkov

Comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean a declarat vineri că peste 1.000 de persoane au fost torturate și ucise în zonele ocupate de ruși din regiunea Harkov, a declarat agenția de știri Interfax, potrivit Reuters.

Dmitro Lubinets a mai spus că în zilele următoare autoritățile ucrainene vor publica numărul exact de persoane găsite la o groapă comună din orașul Izium, a adăugat agenția.

19:30 Lista echipamentelor militare trimise de SUA Ucrainei în ajutorul de 600 milioane de dolari: Muniție pentru HIMARS și zeci de mii de obuze

19:15 Putin se află sub "presiune" după îngrijorările exprimate de Beijing și Delhi (Blinken)

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că Rusia se află sub "presiune" pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, după ce Beijingul și Delhi și-au exprimat îngrijorarea privind războiul din Ucraina, potrivit AFP.

18:50Cel puțin zece locații care au fost folosite drept „camere de tortură” de către forțele ruse au fost descoperite după eliberarea unor părți din regiunea Harkov, potrivit șefului poliției, Igor Klimenko, relatează Kyiv Independent.

18:25Sancțiunile împiedică capacitatea Rusiei de a fabrica arme avansate, potrivit NATO

18:12O explozie puternică s-a auzit vineri pe aerodromul din Melitopol, un oraș din regiunea Zaporojie ocupat temporar de ruși, a declarat Ivan Fedorov, primarul Melitopolului.

Războiul lui Putin, criticat de premierul indian Narendra Mosi

17:20Prim-ministrul indian Narendra Modi i-a spus vineri președintelui rus Vladimir Putin că acum nu este momentul pentru război, atacându-l în mod direct pe șeful Kremlinului, în public, din cauza conflictului de aproape șapte luni din Ucraina, relatează Reuters.

17:00Elveţia a decis vineri să suspende "integral" acordul privind relaxarea regimului vizelor pentru ruşi, aliniindu-se astfel deciziei luate de Uniunea Europeană, potrivit AFP.

Consiliul federal (guvernul) al Elveției a anunțat vineri că "a decis să suspende integral acordul vizând facilitarea eliberării vizelor pe care Elveţia l-a încheiat cu Rusia":

"Nu este vorba totuşi despre a le impune cetăţenilor ruşi o interdicţie generală de a obţine vize, ci de a le aplica din nou procedura obişnuită, respectiv regulile codului de vize".

16:50Rusia a suferit pierderi semnificative de trupe și echipamente în Ucraina, iar impactul celei mai recente contraofensive a Kievului ar putea dezvălui că rezerva militară a Moscovei este mai mică decât se presupunea, a declarat ministrul german al apărării pentru Reuters. De asemenea, Christine Lambrecht este de părere că disidența rusă nu a ajuns la o amploare care să ducă la căderea iminentă a lui Putin, dar speră că va da curaj și altora să îl critice pe liderul de la Kremlin.

16:05Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că moartea procurorului și al adjunctului său din regiunea Lugansk a fost fie rezultatul crimei organizate, fie o posibilă epurare rusă a martorilor la "crimele de război" din zonă, notează Reuters.

Cadavre găsite cu mâinile legate la spate la o groapă comună din Izium

16:00Rusia: Banca centrală reduce dobânda cheie la 7,50%.

Vineri, Banca Centrală a Rusiei a redus ușor rata dobânzii cheie de la 8% la 7,50%, în conformitate cu așteptările pieței, conform cărora aceasta va fi majorată la 7,5% până la sfârșitul anului, potrivit AFP.

15:55Elveția suspendă acordul privind vizele simplificate pentru ruși / Dreapta radicală reacționează

15:05 Cadavre cu mâinile legate au fost găsite la o groapă comună din Izium, după ce forțele ucrainene au recucerit orașul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri guvernatorul regional, relatează Reuters.

„Suntem la locul înmormântării în masă a oamenilor, a civililor, iar acum, conform informațiilor noastre, toți au semne de moarte violentă”, a declarat guvernatorul, Oleg Sinegubov, la fața locului.

"Sunt cadavre cu mâinile legate în spate. Fiecare fapt va fi investigat și evaluat corespunzător și legal", a spus el.

15:00Cel puțin cinci oficiali instalați de Moscova în sudul Ucrainei, uciși în câteva ore / Acuzațiile aduse de Rusia Kievului

14:35Două sute de cruci de lemn, descoperite groapă comună din Izium, potrivit unor martori citați de Reuters.

14:06VIDEO Explozii puternice în orașul Herson, capitala regiunii din sudul Ucrainei / Rușii acuză atacuri cu sisteme HIMARS

14:00O barcă găurită cu bunuri ale marinarilor de pe crucișătorul scufundat "Moskva" a fost găsită în Marea Neagră, potrivit Ukrainska Pravda.

13:10Majoritatea persoanelor găsite în groapa comună din orașul Izium sunt civili, a declarat vineri șeful poliției ucrainene, pe baza unei estimări preliminare, transmite Reuters.

Întrebat dacă groapa comună conținea în principal civili sau soldați, șeful poliției, Ihor Klymenko, a declarat într-o conferință de presă că "la o estimare preliminară, civili. Deși avem informații că acolo sunt soldați, încă nu am recuperat nici măcar unul".

Autoritățile ucrainene au declarat că au descoperit o groapă comună cu 440 de cadavre în Izium, un fost bastion al liniei de front rusești, și au spus că aceasta este o dovadă a crimelor de război comise de invadatori.

ONU vrea să trimită observatori pentru drepturile omului la Izium

13:01VIDEO Ce se întâmplă când soldații ruși încearcă să atace la deal o poziție a armatei ucrainene

12:55Agenția rusă de presă TASS anunță că procurorul general al autoprocralamatei Republici Populare Lugansk a fost rănit într-o explozie care a avut loc la Parchetului General, în centrul orașul Lugansk.

12:50Șeful Grupului Wagner pare că admite că recrutează puscăriași. „Dacă nu vă place, să vă trimiteți copiii pe front”

12:39ONU intenționează să trimită observatori pentru drepturile omului la Izium, unde autoritățile ucrainene spun că au găsit o groapă comună cu aproximativ 440 de cadavre, a declarat Liz Throssell, purtător de cuvânt al organizației, conform Reuters. Ea a spus că nu a putut confirma dacă cadavrele se aflau într-o groapă comună sau într-o serie de morminte individuale.

12:14Ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, a anunțat pe Telegram că Guvernul Ucrainei a aprobat un proiect de lege care prevede pedepse pentru situațiile în care ucrainenii sunt forțați să își facă pașapoarte rusești, scrie The Guardian.

11:30Șeful poliției din regiunea Harkov a declarat pentru Sky News că „groapa comună” din Izium este cea mai mare din orașele eliberate de armata ucraineană, unde se află peste 440 de cadavre.

”Știm că unii au fost împușcați, alții au murit din cauza focului de artilerie, așa-numitele traume provocate de exploziile de mine. Unii au murit din cauza atacurilor aeriene. De asemenea, avem informații că multe cadavre nu au fost încă identificate. Așadar, motivele morții vor fi stabilite în timpul investigațiilor”, a spus Serhii Bolvinov.

Șeful NATO: Contraofensiva Ucrainei, foarte eficientă, dar nu înseamnă sfârșitul războiului. Să fim pregătiți pe termen lung

11:23Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că contraofensiva Ucrainei împotriva trupelor ruse a fost foarte eficientă, dar asta nu înseamnă sfârșitul războiului, iar „națiunile ar trebui să se pregătească pentru termen lung”, scrie Reuters.

11:01 Un fost deputat rus spune că Rusia ar trebui condusă din exterior, ca Germania și Japonia după al Doilea Război Mondial

10:47Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit omologului său american Joe Biden pentru aprobarea unui ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 600 de milioane de dolari. ”Împreună vom învinge!”, a scris liderul de la Kiev într-un mesaj pe Twitter.

10:36Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 54.050 de soldați în de la începutul invaziei. Moscova a pierdut, de asemenea, 2.199 de tancuri, 4.690 de vehicule blindate de luptă, 3.550 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.302 sisteme de artilerie, 312 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 168 de sisteme de apărare aeriană, 250 de avioane, 216 elicoptere, 908 drone și 15 ambarcațiuni. (The Kyiv Independent)

10:29FOTO/VIDEO Imaginea atrocităților comise de ruși la Izium: sute de morminte și o groapă comună descoperite într-o pădure după retragerea rușilor

09:46Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, condus de un aliat al președintelui Vladimir Putin, a anunţat joi că, în primul semestru din 2022, profitul net atribuibil acţionarilor a urcat cu 13% în ritm anual, la 432 miliarde de ruble, echivalentul a 7,22 miliarde de dolari, pe fondul eforturilor de îmbunătăţire a controlului costurilor, transmit Reuters și Agerpres.

09:28Care sunt cele mai mari provocări ale armatei ruse / Ce trupe caută „bucătarul” lui Putin

08:30Ucraina își continuă contraofensiva în estul țării în timp ce Rusia amână mobilizarea generală, spre numulțumirea naționaliștilor și a liderului cecen Ramzan Kadîrov, care fac apel la ”automobilizare” și nu vor să aștepte declararea legii marțiale, se arată în cea mai recentă evaluarea a Institutului pentru Studiul Războiului, care precizează că Kremlinul ar fi retras o mare parte din forțele aflate inițial în bazele rusești din fostele state sovietice de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie, slăbind probabil influența rusă în aceste state.

08:10Berlinul va livra arme, blindate și un MLS Mars-II, dar nu și tancurile solicitate de Ucraina

07:50Cum recrutează Moscova surse din Bulgaria? / Tactica rusă

Rușii bombardează teritoriile eliberate de trupele ucrainene din regiunea Harkov

07:33Rușii bombardează teritoriile recent eliberate din regiunea Harkov, rănind 12 civili, inclusiv 2 copii, a anunțat guvernatorului regiunii Oleh Syniehubov, citat de The Kyiv Independent.

De asemenea, primarul orașului Harkov, Ihor Terejov, acuză rușii că au bombardat un cartier rezidențial fără să precizeze dacă sunt victime.

Și rușii anunță că în Belgorod s-au auzit explozii și că orașul rusesc Valuyki a rămas fără curent electric, acuzând Ucraina că un civil a murit în urma unor bombardamente ucrainene.

07:25Casa Albă a aprobat un nou pachet de până la 600 de milioane de dolari reprezentând asistenţă militară pentru Ucraina, potrivit unui comunicat difuzat joi, relatează AFP și Agerpres.

01:18Zelenski spune că a fost descoperită o groapă comună în Izium, oraș recucerit de la ruși

00:55 The Telegraph: Xi Jinping și Vladimir Putin, confruntați cu crize pe multiple fronturi

00:17 Înarmarea Ucrainei este "acceptabilă din punct de vedere moral" în anumite condiții, spune Papa

"Este o decizie politică care poate fi morală, acceptată din punct de vedere moral, dacă sunt îndeplinite condițiile de moralitate", a declarat el într-o conferință de presă.

23:52Ursula von der Leyen vrea ca Vladimir Putin să fie adus în fața Curții Penale Internaționale: „Cred că este posibil”

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri recente:

  • Autoritățile ucrainene au găsit o groapă comună cu peste 440 de cadavre în orașul Izium, care a fost recucerit de la forțele ruse, a declarat un șef al poliției regionale. Președintele Volodimir Zelenskiy compară această descoperire cu ceea ce s-a întâmplat la Bucha, în afara Kievului, la începutul războiului.
  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vizitat joi Kievul, a promis că UE va sprijini Ucraina "atât timp" cât va fi necesar împotriva Rusiei și a cerut ca Vladimir Putin să fie adus în fața justiției pentru crimele de război comise de la începutul invaziei.
  • Călătoria lui von der Leyen a avut loc în același timp cu o întâlnire între președintele rus și omologul său chinez Xi Jinping la Samarkand, în Uzbekistan, pentru un summit regional al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), prezentată ca o "alternativă" la alianțele occidentale.
  • Ucraina a pierdut aproape 15% din capacitatea sa de stocare a cerealelor de la începutul războiului. Fermierii nu mai au spațiu pentru a-și depozita producția în vederea exportului, arată un raport al Conflict Observatory.
  • Vladimir Putin i-a mulțumit liderului chinez, Xi Jinping, pentru abordarea "echilibrată" a crizei ucrainene și a criticat politicile "urâte" ale Washingtonului, în cadrul unei întâlniri care a urmat unui eșec major pentru Moscova pe câmpul de luptă.
  • Germania va furniza Ucrainei vehicule blindate suplimentare și sisteme de lansare de rachete, dar nu va furniza tancurile de luptă pe care Kievul le cere de mult timp, a declarat ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.
  • Președintele american, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de armament de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina, iar potrivit unor surse guvernamentale banii vor fi folosiți pentru muniții și mai multe sisteme de rachete HIMARS.
  • SUA au impus noi sancțiuni împotriva a 22 de persoane și două entități rusești. Printre aceste persoane se numără Maria Alexeyevna Lvova-Belova, comisarul prezidențial rus pentru drepturile copilului, care a ajutat la deportarea a mii de copii ucraineni în Rusia și a forțat adoptarea de copii ucraineni în familii rusești.

------------

Evenimentele de joi privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro