Prim-ministrul indian Narendra Modi i-a spus vineri președintelui rus Vladimir Putin că acum nu este momentul pentru război, atacându-l în mod direct pe șeful Kremlinului, în public, din cauza conflictului de aproape șapte luni din Ucraina, relatează Reuters.

Vladimir Putin si Narendra ModiFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Prim-ministrul indian Narendra Modi i-a spus vineri președintelui rus Vladimir Putin că acum nu este momentul pentru război, în timp ce securitatea alimentară, a combustibililor și a îngrășămintelor sunt îngrijorările majore ale lumii.

„Știu că era de astăzi nu este o eră a războiului și v-am vorbit la telefon despre asta”, i-a spus Modi lui Putin la o întâlnire televizată.

În timp ce Modi a făcut această remarcă, liderul suprem al Rusiei din 1999 și-a strâns buzele, a aruncat o privire către Modi și apoi a privit în jos înainte de a-și atinge părul de pe ceafă.

Putin a spus că a înțeles îngrijorările lui Modi cu privire la războiul din Ucraina. "Știu despre poziția dumneavoastră cu privire la conflictul din Ucraina și știu despre îngrijorările dumneavoastră. Dorim ca toate acestea să se termine cât mai curând posibil".

"Comerțul nostru este în creștere, datorită livrărilor suplimentare de îngrășăminte rusești pe piețele indiene, care au crescut de peste opt ori. Sper că acest lucru va fi de mare ajutor sectorului agricol din India", a spus Putin.

Războiul din Ucraina, declanșat atunci când Putin a ordonat invadarea țării vecine pe 24 februarie, a ucis zeci de mii de soldați, a declanșat cea mai gravă confruntare cu Occidentul de la Războiul Rece și a trimis economia globală într-o spirală inflaționistă.

India a devenit cel de-al doilea cumpărător de petrol al Rusiei după China, deoarece alții au redus achizițiile în urma invaziei.

Putin i-a spus joi președintelui chinez Xi Jinping că înțelege că Xi este îngrijorat cu privire la situația din Ucraina, dar l-a lăudat pe liderul Beijingului pentru o poziție „echilibrată” față de conflict.