Statele Unite au anunțat joi o nouă rundă de sancțiuni vizând două duzini de oficiali ruși, inclusiv bancheri, un grup paramilitar neonazist și o apropiată a președintelui Vladimir Putin, acuzată că a coordonat strămutarea forțată a copiilor ucraineni, potrivit AFP.

Vladimir KomlevFoto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

"Statele Unite vor continua să ia măsuri ferme pentru a trage Rusia la răspundere pentru crimele sale de război, atrocitățile și agresiunea" din Ucraina, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Aproximativ 22 de oficiali și entități sunt pe lista neagră a SUA, inclusiv persoane apropiate liderului cecen Ramzan Kadîrov, care a fost deja sancționat, precum și membri de rang înalt ai sistemului bancar rus, inclusiv Vladimir Komlev, care conduce sistemul de plăți Mir.

În același timp, departamentele Trezoreriei și Comerțului interzic toate exporturile de materiale informatice către Rusia și Belarus, pentru a împiedica, potrivit Trezoreriei, eforturile de reconstrucție ale armatei ruse, care a suferit pierderi grele în războiul împotriva Ucrainei, lansat în februarie anul trecut.

Sancțiunile vizează, de asemenea, o apropiată a președintelui rus, Maria Lvova-Belova, care conduce Comisia prezidențială rusă pentru drepturile copilului și care este acuzată că "a coordonat deplasarea forțată a mii de copii ucraineni în Rusia", se arată în comunicat.

Acestea privesc, de asemenea, membri ai familiei liderului republicii ruse din Cecenia, Ramzan Kadîrov, inclusiv soțiile și fiicele acestuia. Prezentat drept "aghiotantul" președintelui rus, Ramzan Kadîrov a "acumulat o bogăție extremă, cu o casă în Emirate, o grădină zoologică privată, vehicule de lux și un mare fond ilegal", se arată în text.

În fine, SUA vizează "Task Force Rusich", un grup paramilitar neonazist asociat cu grupul Wagner, acuzat că a participat la lupte alături de trupele rusești în Ucraina, în special în apropierea orașului Harkov din nord-estul țării în 2022.

Se spune că Grupul Wagner ar avea legături cu oligarhul rus Evgheni Prigojin, considerat un apropiat al președintelui rus.

Sancțiunile au ca efect înghețarea oricăror active ale persoanelor desemnate și limitarea tranzacțiilor financiare ale acestora și, în general, a accesului la piețele financiare internaționale.

Urmărește ultimele evoluții din a 204-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.