Volodimir Zelenski a declarat că orașele și satele recucerite de la forțele rusești au fost devastate de acestea, în timp ce un oraș important din Ucraina, Krivoi Rog, se străduie să limiteze pagubele produse la sistemul de alimentare cu apă în urma atacurilor cu rachete ale forțelor Kremlinului.

Razboi UcrainaFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

Sinteza zilei de joi. Informația pe scurt:

  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vizitat joi Kievul, a promis că UE va sprijini Ucraina "atât timp" cât va fi necesar împotriva Rusiei și a cerut ca Vladimir Putin să fie adus în fața justiției pentru crimele de război comise de la începutul invaziei.
  • În cursul serii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că o "groapă comună" a fost descoperită la Izium, oraș recucerit de la ruși în urmă cu câteva zile în cadrul contraofensivei ucrainene în regiunea estică Harkiv.
  • "Vrem ca lumea să știe ce a provocat ocupația rusă", a declarat el în discursul său video zilnic, fără a da detalii despre numărul de persoane îngropate sau cauzele morții lor.
  • Călătoria lui von der Leyen a avut loc în același timp cu o întâlnire între președintele rus și omologul său chinez Xi Jinping la Samarkand, în Uzbekistan, pentru un summit regional al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), prezentată ca o "alternativă" la alianțele occidentale.
  • De asemenea, Putin a denunțat încercările Occidentului de a crea o "lume unipolară", în timp ce Xi a subliniat că țara sa este pregătită să își asume rolul de "mare putere" alături de Rusia, insistând în același timp asupra obiectivului de "stabilitate" în fața "haosului".
  • Germania a anunțat joi că vehiculele blindate vor fi livrate "foarte curând" Ucrainei, dar nu (pentru moment) și tancurile de luptă solicitate, în timp ce Statele Unite au optat pentru o nouă rundă de sancțiuni vizând aproximativ 20 de oficiali ruși.
  • Papa Francisc a declarat că înarmarea Ucrainei ar putea fi acceptabilă "dacă sunt îndeplinite condițiile de moralitate".
  • Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a avertizat Washingtonul că trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina ar depăși o "linie roșie" și ar forța Moscova să "reacționeze".
  • Ucraina solicită, de asemenea, sprijin financiar, deoarece economia sa s-a prăbușit și are nevoie în prezent de 5 miliarde de dolari pe lună pentru a-și acoperi deficitul bugetar.
  • Joi, în întreaga Ucraină, "peste 20 de localități" au fost lovite de rachetele rusești, a precizat armata ucraineană.

Cele mai importante informații de joi, ziua 204 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Noi sancțiuni americane împotriva rușilor

01:18Zelenski spune că a fost descoperită o groapă comună în Izium, oraș recucerit de la ruși

00:55 The Telegraph: Xi Jinping și Vladimir Putin, confruntați cu crize pe multiple fronturi

00:17 Înarmarea Ucrainei este "acceptabilă din punct de vedere moral" în anumite condiții, spune Papa

"Este o decizie politică care poate fi morală, acceptată din punct de vedere moral, dacă sunt îndeplinite condițiile de moralitate", a declarat el într-o conferință de presă.

23:52Ursula von der Leyen vrea ca Vladimir Putin să fie adus în fața Curții Penale Internaționale: „Cred că este posibil”

22:59 Consiliul Guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat joi o rezoluţie care face apel la Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie, ţintă regulată a bombardamentelor.

Textul, înaintat de Polonia şi Canada, a fost aprobat de 26 dintre cele 35 de state membre ale Consiliului, Rusia şi China votând împotrivă. Şapte ţări s-au abţinut: Africa de Sud, Burundi, Egipt, India, Pakistan, Senegal şi Vietnam.

„Consiliul Guvernatorilor a transmis un mesaj puternic Rusiei, cerându-i să înceteze imediat toate acţiunile care ameninţă siguranţa nucleară şi să predea Kievului centrala Zaporojie şi orice alt teritoriu ucrainean”, a comentat pe reţeaua Twitter ambasadorul australian Richard Sadleir.

22:00Noi sancțiuni americane împotriva rușilor

Statele Unite au anunțat joi o nouă rundă de sancțiuni vizând două duzini de oficiali ruși, inclusiv bancheri, un grup paramilitar neonazist și o apropiată a președintelui Vladimir Putin, acuzată că a coordonat strămutarea forțată a copiilor ucraineni, potrivit AFP.

20:55Rusia, neinvitată la funeraliile Elisabetei a II-a, denunță atitudinea "blasfemiatoare" a Londrei: „Sunt de partea naziștilor acum”

20:22 Duma de Stat a Rusiei vrea să-l convoace la raport pe ministrul apărării Serghei Şoigu

19:55Cum se "de-rusifică" ucrainenii: De la monumente și cărți, la showbiz / O "limbă a urii" ar putea prelua controlul

Casa Albă a cerut Chinei să nu sprijine Moscova în războiul ei împotriva Ucrainei

19:38 Polonia vrea să securizeze frontiera cu exclava Kaliningrad pentru că este un „vecin instabil”

19:10 O nouă rachetă rusească a lovit joi orașul Krivoi Rog, anunță șeful administrației regionale, Oleksandr Vilkul. Asta după ce în urmă cu o zi rușii au lovit cu rachete infrastructura de apă din oraș, provocând inundații ce au dus la evacuarea a numeroase locuințe.

Într-o scurtă postare pe Telegram, Oleksandr Vilkul a precizat că racheta de joi a lovit „o întreprindere industrială” și că „distrugerile sunt importante”, daunele provocate de acest atac fiind încă în curs de evaluare.

18:43 Vladimir Putin este îngrijorat că oficialii ruși apropiați Kremlinului beau tot mai mult alcool din cauza războiului (Meduza)

18:07 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține la această oră o conferință de presă comună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev:

18:05Casa Albă a cerut Chinei să nu sprijine Moscova în războiul ei împotriva Ucrainei, considerând că întreaga lume ar trebui aliniată împotriva agresiunii Moscovei.

„Nu credem că cineva ar trebui să rămână pe margine”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu la CNN, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la un summit în Uzbekistan. „Întreaga lume ar trebui să fie aliniată împotriva a ceea ce face Putin”, a adăugat el, conform Reuters.

17:53Măsurile pe care le va lua Polonia de înghețare în 2023 a prețurilor la electricitate la nivelul actual pentru gospodăriile care consumă mai puțină energie și de sprijinire a companiilor consumatoare de energie vor avea un impact bugetar de peste 30 de miliarde de zloți (6,35 miliarde de dolari), a declarat joi premierul Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.

17:50 Ramzan Kadîrov cere 1.000 de voluntari din fiecare regiune a Rusiei / Calculele făcute de liderul cecen pentru războiul din Ucraina

Ucraina anunță "distrugerea" bazei militare rusești din Nova Kahovka

17:40 Înainte de a se retrage din orașul Balakliia trupele ruse au distrus instalația de gaz, lăsând fără gaz aproximativ 5.000 de locuitori, potrivit guvernatorului din Harkov, Oleh Syniehubov, citat de The Kyiv Independent.

De asemenea, soldații ruși ar fi furat aproape toate vehiculele specializate ale companiei de gaz, a mai spus el, precizând că se lucrează pentru reluarea alimentării.

17:35Ucraina anunță "distrugerea" bazei militare rusești din Nova Kahovka (Herson)

Direcția de comunicare strategică a Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că forțele armate au distrus baza ocupanților din Nova Kakhovka, regiunea Herson, în noaptea de 15 septembrie.

17:11Joi după-amiază au fost raportate două explozii puternice în zona de sud a orașului Melitopol, ocupat de ruși, a scris pe Telegram primarul Ivan Fedorov, citat de The Guardian.

16:37 Parlamentul European aprobă un împrumut de 5 miliarde de euro pentru Ucraina.

„Aceasta este cea de-a doua, și cea mai mare, tranșă dintr-un pachet de sprijin UE de 9 miliarde de euro, din care 1 miliard de euro a fost deja plătit", a anunțat Parlamentul European la 15 septembrie, potrivit europarl.eu

Împrumutul este menit să ajute Ucraina să își acopere nevoile de urgență cauzate de invazia Rusiei și să contribuie „la sustenabilitatea datoriei publice a Ucrainei", potrivit raportului.

16:20 Satul Kiselivka din regiunea Herson nu a fost eliberat, ostilitățile continuă.

Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitali Kim, a declarat la 15 septembrie că rapoartele anterioare potrivit cărora satul din regiunea vecină a fost eliberat, în sudul regiunii Herson, sunt false. Kim a declarat că luptele pentru acest sat continuă pe fondul contraofensivei Ucrainei în sud, potrivit Kyiv Independent.

15:59Vasta majoritate a ucrainenilor se opun acordării de teritorii Rusiei în schimbul păcii / Cum stă situația în rândul etnicilor ruși (sondaj)

15:39Cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei promite că va ajuta la reducerea prețurilor

15:37Vladimir Putin i-a spus joi lui Xi Jinping că Moscova susține politica Beijingului „O singură Chină", se opune „provocărilor" SUA în strâmtoarea Taiwan și apreciază „poziția echilibrată" a Chinei în privința Ucrainei.

15:12 Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi că exporturile de gaze rusești către UE vor scădea cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an.

14:59VIDEO Armata ucraineană a publicat noi imagini cu eliberarea regiunii Harkov: Poziții defensive și tancuri rusești abandonate la marginea drumului

14:46 Dacă Statele Unite vor decide să furnizeze Kievului rachete cu rază mai lungă de acțiune, vor depăși o „linie roșie" și vor deveni „parte a conflictului”, a amenințat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

14:37 Separatiștii pro-ruși din Lugansk susțin că ucrainenii au atacat pe tot frontul: „Sunt la granițele republicii”

Pierderile CONFIRMATE ale Rusiei au trecut de 6.000 de echipamente

13:55Numărul confirmat de echipamente pierdute de ruși în Ucraina a sărit de 6.000. LISTA defalcată pe tipuri de armament greu și comparația cu estimările Kievului

13:48 VIDEO Propagandistul favorit al Kremlinului enumeră aliații Rusiei: Nicaragua, Cuba, Venezuela și „unii oameni” din Africa

13:10 Eurostat: UE a înregistrat în iulie un deficit al balanţei comerciale de 42,3 miliarde de euro, faţă de un plus de 15,6 miliarde de euro în perioada similară din 2021, în principal în urma majorării importurilor de energie.

12:59 În absența armamentului greu, Germania oferă Ucrainei un premiu

12:43 Potrivit armatei ucrainene, trupele ruse au pierdut în ultima zi 200 de soldați, 13 tancuri, 3 transportoare blindate, 5 piese de artilerie, 4 avioane și 21 de autocisterne și alte vehicule:

12:29 Sondaj: 87% dintre ucraineni sunt împotriva concesiilor teritoriale în ceea ce privește războiul cu Rusia.

Un sondaj realizat în perioada 7-13 septembrie de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a arătat că pentru 87% dintre respondenți nu sunt acceptabile concesii teritoriale. Această cifră reprezintă o creștere de 3% față de iulie.

Probleme pentru o navă importantă a Marinei Ruse din Marea Neagră

12:17 Capacitatea antiaeriană a Flotei Ruse din Marea Neagră pare să fi suferit o lovitură, imagini postate online arătând că nava Pavel Derzhavin (Project 22160) este trasă cu un remorcher, probabil după ce a avut propleme de propulsie.

Este important de precizat că această navă de război a fost dotată de marina rusă cu sisteme antiaeriene Tor după ce ucrainenii le-au scufundat crucișătorul Moskva, care era înarmat cu sisteme de rachete antiaeriene cu rază mare de acțiune S-300.

11:35FOTO Soldații ucraineni au capturat unul dintre „dinozaurii” armatei ruse

11:29 Președinta Comisiei Europene a ajuns în această dimineață la Kiev și se va întâlni cu președintele și premierul Ucrainei:

„La Kiev, pentru a treia mea vizită de la începutul războiului Rusiei. S-au schimbat atât de multe. Ucraina este acum un candidat UE. Voi discuta cu Zelenski și Șmihal cum să continuăm să ne apropiem economiile și cetățenii în timp ce Ucraina progresează pe calea aderării”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Marele atu al „actorașului” Zelenski în fața lui Putin

11:01Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze prin conducte al Europei.

Premierul Stoere spune că „nu este în interesul Norvegiei să existe actuala instabilitate. Aș prefera ca aceste prețuri să se stabilizeze, de preferință la un nivel mai scăzut", a adăugat el.

10:57VIDEO Lider al autorităților de ocupație rusești: „Ucrainenii sunt pregătiți să ne mănânce copiii”

10:50Iranul a semnat un memorandum privind aderarea la Organizația de Cooperare de la Shanghai, a anunțat agenția de presă de stat rusă TASS, preluată de Reuters.

Înființată în 2001, Organizația de Cooperare de la Shanghai este un bloc de securitate format din Rusia, China, India, Pakistan și o serie de state post-sovietice. Până acum, Iranul a fost membru observator.

10:15Un general explică marele atu al „actorașului” Zelenski în fața lui Vladimir Putin

10:05 Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat joi că întrevede posibilitatea unei victorii a democrației în Ucraina.

„Acum puteți vedea că s-ar putea încheia cu o victorie a libertății și a democrației", a declarat Habeck presei după întâlnirea cu ministrul ucrainean al comerțului.

El aspus și că Ucraina are nevoie de 350 de miliarde de dolari pentru reconstrucție, potrivit estimărilor ale Kievului. Habeck i-a primit joi pe miniștrii comerțului din G7 în timpul unei reuniuni la castelul Neuhardenberg din landul Brandenburg. (Reuters)

Rușii au abandonat în Harkov echipamente esențiale pentru stilul lor de luptă

09:44 Forțele rusești au lovit Zaporojie și Harkov peste noapte.

Primarul interimar din Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat că o lovitură rusă asupra orașului a avariat clădirea unei întreprinderi, spărgând geamurile și provocând o pană de curent temporară. Nu au fost raportate victime.

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat că Rusia a lansat un atac cu rachete asupra districtului Kiev din Harkov peste noapte. Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructură.

09:32 Armata ucraineană afirmă că a doborât în ultima zi patru avioane de luptă rusești, transmite Kyiv Independent.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat joi că trei Su-25 și un Su-24 rusești au fost doborâte în timp ce operau deasupra teritoriului ucrainean.

08:56 VIDEO Trupele rusești care s-au retras în panică din Harkov au lăsat în urmă echipamente esențiale pentru stilul de război al armatei lui Putin.

Prigojin, noua imagine a „operațiunii militare speciale” a lui Putin

08:19Mașina lui Zelenski a fost implicată într-un accident de circulație la Kiev, dar acesta nu este grav rănit, a scris pe Facebook purtătorul său de cuvânt, Serhii Nykyforov

Nykyforov - care nu a precizat când a avut loc accidentul - a spus că mașina lui Zelenski s-a ciocnit cu un vehicul privat: „Președintele a fost examinat de un medic, nu au fost consemnate răni grave".

Medicii care îl însoțeau pe Zelenski i-au acordat șoferului mașinii private ajutor de urgență și l-au urcat într-o ambulanță, a mai spus el.

08:08Vladimir Putin a sosit în orașul uzbek Samarkand pentru un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai, a anunțat joi agenția rusă de presă Interfax, preluată de Reuters.

Putin urmează să se întâlnească joi și vineri cu omologul său chinez Xi Jinping, precum și cu o serie de alți lideri în cadrul evenimentului.

07:49 VIDEO Cine este noua figură-simbol a „operațiunii militare speciale” și ce vrea Putin să obțină prin împingerea în prim-plan a lui Prigojin

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri recente:

  • Cel mai mare oraș din centrul Ucrainei, Krivoi Rog, a fost ținta a opt rachete de croazieră care au distrus stația de pompare a apei și au făcut ca râul Inhuleț să rupă un baraj.
  • Zelenski a făcut o vizită surpriză la Izium - până acum patru zile principalul bastion și centru logistic al Rusiei în regiune. Clădirile prezentau urme de explozii și schije, notează Reuters.
  • Într-un alt oraș din nord-estul Ucrainei, Balakliia, polițiștii ucraineni au spus că au fost uciși civili pe vremea când orașul se afla sub control rusesc.
  • Zelenski a afirmat că Ucraina a recucerit aproximativ 8.000 de km pătrați, aparent toți în regiunea nord-estică a Harkovului.
  • Ucraina dorește ca Adunarea Generală a Națiunilor Unite să îi permită lui Zelenski să se adreseze liderilor mondiali prin intermediul unei legături video.
  • Senatori americani democrați și republicani au propus o lege care ar desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului, o măsură cu care administrația președintelui Joe Biden nu este de acord.
  • Marina rusă și cea chineză efectuează împreună patrulări în Oceanul Pacific, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
  • Principalul emisar al lui Putin pentru Ucraina i-a spus liderului rus la începutul războiului că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins, potrivit a trei surse rusești citate de Reuters.
  • Cancelarul german Scholz l-a îndemnat pe Putin să găsească o soluție diplomatică cât mai curând posibil, bazată pe încetarea focului, retragerea completă a trupelor rusești și respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt.
  • O propunere a Organizației Națiunilor Unite ca Rusia să reia exportul de amoniac prin Ucraina a ridicat speranța că deficitul global de îngrășăminte ar putea fi redus.
  • Veniturile din exportul de petrol ale Rusiei s-au contractat la 17,7 miliarde de dolari în august, cel mai mic nivel după luna martie, în condițiile în care declinul prețurilor la țiței a fost mai important decât exporturile mai mari.
  • Bruxellesul a propus oficial măsuri de reducere a consumului de electricitate în UE, precum și plafonarea veniturilor companiilor din energie și introducerea unei „contribuții de criză”.

------------