Generalul în retragere Mick Ryan explică de ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adesea ridiculizat drept un simplu „actoraș” de propaganda pro-rusă, are un atuu semnificativ față de Vladimir Putin, un fost ofițer al KGB, în ceea ce privește comandarea forțelor armate.

Volodimir Zelenski alaturi de soldati ucraineniFoto: Ukrainian President's Office / Zuma Press / Profimedia

Ryan, un absolvent al Facultății de Studii Internaționale Avansate din cadrul Universității John Hopkins și al Colegiului de Comandă și Stat Major al Pucașilor Marini americani, face o comparație între președinții celor două țări aflate în război, scoțând în evidență calitățile de lider demonstrate de Zelenski prin vizitele sale făcute soldaților de pe front, mai ales în contextul recuceririi regiunii Harkov.

General-maiorul australian spune că vizitele președintelui ucrainean au mai multe obiective, unul dintre cele mai importante fiind interacțiunea cu proprii soldați pentru a-și face o idee asupra moralului și capabilităților lor.

„Poți citi rapoarte dar nimic nu înlocuiește plimbările pe teren cu lideri și soldați chiar în prima linie a frontului”, spune Ryan într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter.

Volodimir Zelenski vrea să arate că are încredere în armata sa

El spune că un alt motiv pentru vizitele făcute de Volodimir Zelenski pe front este acela de a vorbi direct cu soldații, de a le arăta că sacrificiul lor este recunoscut la cele mai înalte niveluri ale puterii și a le aminti care este obiectivul pentru care fac sacrificii.

„Menirea este cel mai important lucru pe care un lider îl poate oferi”, subliniază ofițerul australian, întărindu-și argumentul cu un citat din Dwight Eisenhower, fostul comandant suprem al trupelor aliate din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, devenit apoi președinte al Statelor Unite:

„Credința într-o cauză de bază este la fel de importantă pentru succesul în război precum spiritul sau disciplina induse sau produse de comandă sau acțiunile liderilor”.

Ryan enunță apoi un al treilea motiv pentru vizitele lui Zelenski pe front: să arate că are încredere în armata țării sale.

„El arată că este confortabil să își plaseze viața în mâinile armatei - este un exercițiu strategic important de construire a încrederii între politicieni și liderii militari”, explică acesta.

Vladimir Putin comandă războiul de la distanță

Nu în ultimul rând, vizitele sale reprezintă o modalitate importantă de a se diferenția de președintele rus Vladimir Putin.

„Este puțin probabil ca Putin să viziteze vreodată trupele sale prost hrănite, îngrozitor conduse, aflate în retragere în Ucraina”, afirmă el.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, afirmase încă de la jumătatea lunii martie că Vladimir Putin nu are de gând să viziteze trupele de invazie pe care le-a trimis în Ucraina pe 24 februarie.

La insistențele jurnaliștilor ruși, Kremlinul a anunțat totuși pe 20 aprilie că Putin îi va vizita pe unii dintre soldații ruși răniți „când va veni momentul”. Momentul a venit peste o lună mai târziu, pe 25 mai, când televiziunile de stat rusești au difuzat imagini cu un Putin stingher discutând cu doi soldați răniți în salonul unui spital din Moscova.

Vizitele președintelui ucrainean, un semnal și pentru Occident

Generalul Mick Ryan spune de asemenea că, dimpotrivă, vizitele constante făcute de președintele Ucrainei forțelor sale armate demonstrează că el nu este un „lider de buncăr” și le arată partenerilor din Occident că Ucraina merită susținută „până la capăt”, mai ales în contextul crizei energetice izbucnite în Europa.

Ofițerul australian subliniază acet lucru cu un citat din reputatul profesor și politolog american Eliot Cohen, consilier al fostului secretar de stat Condoleezza Rice între 2007 și 2009:

„În război să vezi lucrurile așa cum sunt, nu cum ți-ai dori să fie, să perseverezi în pofida dezamăgirilor, să cunoști numeroasele oportunități pierdute și pericolele care încă urmează, să conduci știind că subordonații și colegii tăi sunt în unele cazuri nepotriviți, în altele ostili, este un tip de curaj mai rar decât disponibilitatea de a te expune unui glonț sau obuz”.

„Acesta este tipul de curaj și leadership pe care Zelenski l-a oferit țării sale”, subliniază generalul Mick Ryan.

Urmărește ultimele evoluții din a 204-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.