La ultima lor întâlnire, în februarie, Xi Jinping inaugura Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, așteptând un an în care puterea urma să-i fie consolidată de prelungirea președinției sale, în vreme ce Vladimir Putin se pregătea să le ordone forțelor sale să intre în Ucraina pentru a obține - așa cum credea majoritatea lumii - o victorie rapidă și decisivă. S-au folosit de acea ocazie pentru a-și proclama un parteneriat „fără limite”, scrie joi, într-un articol de opinie, cotidianulThe Telegraph, citat de Rador.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Alexei Druzhinin / AP - The Associated Press / Profimedia

Câteva luni mai târziu lumea nu le mai pare atât de favorabilă acestor doi autocrați. Xi e abia la prima lui vizită externă în decurs de doi ani, pentru a participa la o conferință a țărilor asiatice din Uzbekistan, întrucât a refuzat până acum să călătorească din cauza pandemiei. China e aproape singura din lume care mai menține o strategie „zero Covid”, din cauza căreia marile orașe continuă să fie plasate în carantină, cu consecințe considerabile pentru economia țării și moralul populației.

Dacă Xi mai dorește sau nu o relație „fără limite” cu omologul său de la Kremlin, dat fiind ce au pățit forțele ruse în Ucraina, va ține de conjunctură. Cei doi conducători s-au întâlnit cu ocazia conferinței din Uzbekistan, cu Putin într-o poziție grav afectată de fiascoul din Ucraina, care a făcut ca autoritatea să-i fie contestată chiar și în propria țară. Mai mult, Xi trebuie să fi remarcat răspunsul unit al Occidentului la invazia din Ucraina, în caz că are planuri similare pentru Taiwan.

America e pe cale să anunțe noi ajutoare militare pentru Ucraina, iar președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a garantat hotărârea UE de a scăpa de dependența de energia rusească. În decurs de numai opt luni, plăcile tectonice geopolitice s-au deplasat, cu implicații care vor fi resimțite mulți ani de acum încolo.

___