Vladimir Putin i-a spus joi liderului chinez Xi Jinping că Moscova susține politica Beijingului „O singură Chină", se opune „provocărilor" Statelor Unite în strâmtoarea Taiwan și apreciază „poziția echilibrată" a Chinei în privința Ucrainei, transmite Reuters.

Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Cei doi lideri s-au întâlnit în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan. A fost prima lor întâlnire față în față de când Rusia și-a lansat „operațiunea militară specială" în Ucraina.

În remarcile televizate de deschidere a întâlnirii bilaterale, Putin i-a spus lui Xi: „Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în ceea ce privește criza din Ucraina. Înțelegem întrebările și îngrijorarea dumneavoastră în această privință. În timpul întâlnirii de astăzi, vom explica, desigur, poziția noastră".

Rusia s-a apropiat și mai mult de China de când și-a trimis forțele armate în Ucraina, o decizie care a declanșat un baraj fără precedent de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

Putin s-a raliat, de asemenea, pozițiilor cheie ale Beijingului în scurta declarație publică, aliniind cele două țări în ceea ce analiștii văd ca pe o alianță antiamericană și antioccidentală în formare.

Putin s-a referit și la insistența Beijingului ca alte țări să nu recunoască drept țară independentă Taiwanul, o insulă autoguvernată pe care Bejingul o revendică ca parte a Chinei.

„Intenționăm să aderăm cu fermitate la principiul 'O singură Chină'", a declarat Putin.

El a adăugat că Rusia „condamnă provocările Statelor Unite și ale sateliților lor în strâmtoarea Taiwan", o posibilă referire la navele de război ale marinei americane care au navigat prin apele internaționale în strâmtoarea Taiwan la 27 august.

Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra. China nu a exclus niciodată folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.