Rusia a denunțat joi atitudinea "blasfemiatoare" și "imorală" a Marii Britanii față de ea, după ce Londra a decis să nu invite un reprezentant rus la funeraliile reginei Elisabeta a II-a de luni, pe fondul tensiunilor diplomatice dintre cele două țări, scrie AFP.

Maria ZaharovaFoto: Sputnik / Profimedia Images

"Considerăm că această încercare britanică de a folosi tragedia națională care a atins inimile a milioane de oameni din întreaga lume în scopuri geopolitice pentru a regla conturile cu țara noastră (...) este profund imorală", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat.

"Acest lucru este deosebit de blasfemiator cu memoria Elisabetei a II-a", a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a deplâns faptul că Marea Britanie se folosește de ofensiva rusă în Ucraina ca "pretext" pentru a nu invita un lider rus la funeraliile Elisabetei a II-a, luni, 19 septembrie, la Londra.

Simbolizând statutul de paria în Occident, Rusia - alături de aliatul său Belarus, precum și de Birmania și Coreea de Nord- nu a fost invitată la funeraliile reginei, care a murit joia trecută la vârsta de 96 de ani.

"Elita britanică este acum de partea naziștilor", a declarat Zaharova, referindu-se la sprijinul militar și financiar puternic al Londrei pentru Kiev împotriva intervenției militare rusești.

Înmormântarea Elisabetei a II-a la Westminster Abbey, săptămâna viitoare, este un eveniment diplomatic major, la care sunt așteptați să participe peste 100 de membri ai familiei regale, șefi de stat și alți demnitari.

Absența Rusiei este o dovadă a relațiilor diplomatice tensionate dintre Moscova și Londra din ultimii ani, de la cazul Skripal din 2018 până la conflictul din Ucraina.

Funeraliile vor avea loc la Westminster Abbey, care poate găzdui aproximativ 2.000 de persoane, în 19 septembrie, la ora locală 11.00.

Este cel mai mare eveniment internaţional găzduit în ultimele decenii, echivalând cu organizarea a sute de vizite de stat în doar câteva zile, a spus o sursă de la Whitehall. Prin urmare, este o provocare logistică, diplomatică şi de securitate uriaşă, iar repetiţiile se fac în timpul nopţii.

Invitaţiile la funeraliile reginei au fost trimise la sfârşitul săptămânii trecute şefilor de stat din ţările cu care Marea Britanie are relaţii diplomatice. În majoritatea ţărilor, invitaţia vizează şeful de stat şi un invitat al acestuia. Liderii din Rusia, Belarus şi Myanmar nu au fost însă invitaţi.

Urmărește ultimele evoluții din a 204-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.