Liderii Rusiei, Belarusului și Myanmarului nu au fost invitați la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a care vor avea loc luni la Londra, în timp ce Iranul va fi reprezentat doar la nivel de ambasador, potrivit unor surse de la Palatul Whitehall, citate de BBC. La înmormântarea celui mai longeviv monarh al Marii Britanii sunt așteptați aproximativ 500 de demnitari din întreaga lume.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Frank Augstein / AP / Profimedia

Funeraliile vor avea loc la Westminster Abbey, care poate găzdui aproximativ 2.000 de persoane, în 19 septembrie, la ora locală 11.00. Sicriul reginei va rămâne în Westminster Hall până luni, când va fi dus în procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey, pentru slujba de înmormântare.

Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să se adune pe străzile capitalei în timpul funeraliilor.

Este cel mai mare eveniment internaţional găzduit în ultimele decenii, echivalând cu organizarea a sute de vizite de stat în doar câteva zile, a spus o sursă de la Whitehall. Prin urmare, este o provocare logistică, diplomatică şi de securitate uriaşă, iar repetiţiile se fac în timpul nopţii.

Invitaţiile la funeraliile reginei au fost trimise la sfârşitul săptămânii trecute şefilor de stat din ţările cu care Marea Britanie are relaţii diplomatice. În majoritatea ţărilor, invitaţia vizează şeful de stat şi un invitat al acestuia. Liderii din Rusia, Belarus şi Myanmar nu au fost însă invitaţi.

Până acum, și-au confirmat prezența mulţi monarhi și preşedinţi, Joe Biden fiind printre primii. La funeraliile reginei va participa și Klaus Iohannis, a anunțat marți Administrația prezidențială.

Șefii de stat, fără avioane private la funeralii. Vor merge cu autocarele

Șefilor de stat care vor participa la funeraliile Reginei Elisabeta li s-a transmis că nu îşi vor putea folosi maşinile oficiale pentru deplasarea până la Westminster Abbey. Astfel, deplasarea se va face cu autocare dintr-un punct din vestul Londrei, a scris Politico.

Va fi atât de mare aglomeraţia în Westminster Abbey încât ar fi imposibil să participe mai mult de două persoane (demnitarul şi soţia sa) din fiecare ţară.

Şefii de stat şi partenerele lor vor merge la Westminster Abbey, în ziua funeraliilor, cu autocare escortate, dintr-un loc în vestul Londrei, unde vor fi nevoiţi să îşi lase propriile mașini, din motive legate de securitate şi din cauza restricţiilor.

În ceea ce priveşte sosirea în Anglia, liderilor li se recomandă să folosească zboruri comerciale, ei fiind avertizaţi că aeroportul Heathrow nu va fi disponibil pentru zboruri private.

Liderii care insistă să facă deplasarea cu avioane private vor fi nevoiţi să se orienteze către alte aeroporturi din zonă. Transferul cu elicopterul între diverse destinaţii sau între aeroport şi alte locuri este interzis, din cauza numărului mare de zboruri din perioada respectivă.

Se pare că preşedintele american are permisiunea de a lua maşina prezidenţială blindată, cunoscută sub numele de "Bestia", în timp ce alţi lideri vor trebui să ia autocarul, scrie BBC.

Downing Street a refuzat luni să comenteze informaţiile potrivit cărora liderii mondiali care vizitează Londra pentru funeraliile de stat ale reginei au fost rugaţi să călătorească cu zboruri comerciale.