Consiliul Guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat joi o rezoluţie care face apel la Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie, ţintă regulată a bombardamentelor, au afirmat surse diplomatice citate de AFP, transmite Agerpres.

Centrala nucleară ucraineană de la ZaporojieFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Forţele ruse au ocupat complexul nuclear la 4 martie, la puţin timp de la începutul invaziei lor în Ucraina.

Textul, înaintat de Polonia şi Canada, a fost aprobat de 26 dintre cele 35 de state membre ale Consiliului, Rusia şi China votând împotrivă, a precizat un diplomat contactat de AFP.

Şapte ţări s-au abţinut: Africa de Sud, Burundi, Egipt, India, Pakistan, Senegal şi Vietnam.

„Consiliul Guvernatorilor a transmis un mesaj puternic Rusiei, cerându-i să înceteze imediat toate acţiunile care ameninţă siguranţa nucleară şi să predea Kievului centrala Zaporojie şi orice alt teritoriu ucrainean”, a comentat pe reţeaua Twitter ambasadorul australian Richard Sadleir.

Rezoluţia susţine de asemenea eforturile AIEA, care a început consultări cu Ucraina şi Rusia pentru a crea o zonă de securitate în perimetrul centralei.

Consiliul a adoptat o primă rezoluţie la începutul lunii martie, avertizând asupra „riscului unui accident nuclear care ar pune în pericol populaţia Ucrainei, a statelor vecine şi a comunităţii internaţionale”.

Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardată de mai multe ori în ultimele săptămâni, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc de aceste atacuri.

După incidente în serie şi oprirea a şase reactoare, situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimele zile prin restabilirea de către inginerii ucraineni a trei linii electrice de urgenţă, care au fost avariate, conform AIEA, care dispune de doi experţi la faţa locului.

___