Liderul cecen Ramzan Kadîrov i-a îndemnat pe guvernatorii regiunilor rusești să demareze o „automobilizare” și să pregătească voluntari pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina, relatează Meduza.

Ramzan KadirovFoto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia Images

„Nu este nevoie să așteptați ca Kremlinul să declare legea marțială sau, invers, să stați pe loc, așteptând sfârșitul operațiunii militare speciale din Ucraina. Șeful fiecărui subiect al Rusiei de astăzi trebuie să-și dovedească disponibilitatea de a ajuta statul”, a Kadîrov pe canalul său de Telegram.

Liderul cecen a adăugat că „fiecare lider de regiune este destul de capabil să pregătească, să formeze și să angajeze personal cel puțin o mie de voluntari”.

„La scară națională, acesta este un contingent militar impresionant de 85.000 - aproape o armată!”, a calculat el, adăugând că o asemenea forță va permite îndeplinirea sarcinilor „operațiunii speciale” în cel mai scurt timp posibil.

Ramzan Kadîrov a criticat deciziile armatei ruse

Apelul liderului cecen vine după ce luni acesta a criticat deciziile luate de comandamentul militar de la Moscova în contextul eșecului răsunător suferit de armată în regiunea Harkov și a faptului că forțele ucrainene au început deja să atace regiunile Donețk și Lugansk învecinate.

„Dacă nu se schimbă strategia azi sau mâine, voi fi obligat să vorbesc cu conducătorii Ministerului Apărării şi liderii ţării, pentru a le explica situaţia reală pe teren. Aceasta este o situaţie foarte interesantă. Este stupefiant, aş zice eu”, afirma Ramzan Kadîrov la începutul săptămânii.

Separatiștii pro-ruși din Lugansk au afirmat joi că trupele ucrainene au atacat din nou pe întreaga lungime a frontului și că „se află la granițele republicii”, după ce cei din Donețk au avertizat încă de luni că situația de pe front este „dificilă”.

Criticile aduse de Kadîrov comandanților armatei ruse au venit în aceeași zi în care a anunțat că va trimite din nou 10.000 de luptători ceceni „de elită” în Ucraina, afirmând că aceștia au fost în vacanță după ce i-a retras din „operațiunea militară specială” în luna iulie.

Urmărește ultimele evoluții din a 204-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.