Liderul cecen Ramzan Kadîrov critică dur strategia militară a armatei președintelui rus Vladimir Putin, care pare să fie tot mai izolat, în contextul în care armata ucraineană anunţă înaintări semnificative în estul Ucrainei, unde a recucerit de la ruşi mai multe localităţi, inclusiv Izium, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Vladimir Putin si Ramzan KadirovFoto: East2West News / WillWest News / Profimedia Images

”Ei au făcut greşeli şi sper să tragă concluziile necesare”, denunţă Ramzan Kadîrov într-un mesaj postat pe canalul său Telegram.

”Dacă nu se schimbă strategia azi sau mâine, voi fi obligat să vorbesc cu conducătorii Ministerului Apărării şi liderii ţării, pentru a le explica situaţia reală pe teren. Aceasta este o situaţie foarte interesantă. Este stupefiant, aş zice eu”, avertizează liderul cecen.

Ramzan Kadîrov este, cu toate acestea, un vechi aliat al lui Vladimir Putin, care l-a instalat la conducere în Cecenia.

De la începutul ”operaţiunii militare speciale” a lui Putin, voci ale unor disidenţi oficiali apar foarte rar.

Liderul cecen, care a trimis trupe şi s-a dus personal în Ucraina, face însă o excepţie şi este unul dintre puţinele exemple de politicieni cărora Kremlinul nu le pune căluşul de tot.

În afară de aceste critici ale lui Kadîrov, Vladimir Putin este vizat luni şi diverşi bloggeri militari.

În timp ce armata lui Putin înregistrează eşecuri usturătoare în Ucraina, liderul de la Kremlin inaugura o stradă în capitala rusă, cu ocazia Zilei Moscovei.

Ramzan Kadîrov a publicat o înregistrare video pe canalul său de Telegram în care deputatul Dumei de Stat Adam Delimkhanov, însoțit de militari ceceni, a anunțat că aproximativ 10.000 de oameni vor acționa în "regiunile Herson, Zaporojie și în Republica Populară Donețk".

Potrivit lui Kadîrov, trupele cecene s-au întors în Ucraina după ce li s-a acordat o permisie.

Vestea întoarcerii cecenilor în Ucraina vine pe fondul unei contraofensive reușite a trupelor ucrainene, care au reușit să facă progrese extraordinare în regiunea Harkov.

La începutul lunii septembrie, Ramzan Kadîrov a publicat un clip în care spunea că a condus Cecenia pentru prea mult timp și a venit timpul „să se retragă înainte să fie dat afară” și că vrea o „vacanță pe termen nederminat”.