Ramzan Kadîrov a publicat sâmbătă un clip în care spune că a condus Cecenia pentru prea mult timp și venit timpul „să se retragă înainte să fie dat afară” și că vrea o „vacanță pe termen nederminat”.

Ramzan KadirovFoto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

În clipul postat pe canalul său de Telegram, liderul cecen spune că tocmai și-a dat seama că a condus Cecenia pentru 15 ani și că oaspeții sunt iubiți când mai și pleacă.

„De 15 ani încoace, conduc republica. Noi, caucazienii, cecenii, avem un proverb „Oricât de respectat, de mult așteptat ar fi oaspetele, dacă pleacă la timp, atunci sunt și mai iubiți." Prin urmare, cred că a venit și timpul meu. Până mă dau afară. Mi se pare că sunt deja bătrân. Cândva eram cel mai mic, fără experiență. Și acum am rămas același nepriceput, dar tinerețea mea a plecat undeva”, spus Kadirov în mesajul său, potrivit

Ukrainska Pravda.

El spune „că merita pe deplin o vacanță pe termen nedeterminat și lungă”.

Potrivit acestuia, el a început deja să se gândească să părăsească postul de șef al Ceceniei și va încerca „să plece la timp”.

Kadîrov a condus Cecenia cu o mână de fier din 2007 și este cel mai longeviv lider al unei regiuni rusești.

Ramzan Kadîrov, un om fidel al lui Putin

Nu este clar ce va face Kadîrov, despre care se crede că are relații strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

Sub conducerea sa, regiunea a fost acuzată de încălcări masive ale drepturilor omului, inclusiv împotriva persoanelor suspectate că sunt gay.

Ramzan Kadîrov este asociat cu asasinarea unuia dintre cei mai importanți rivali politici ai lui Vladimir Putin, Boris Nemțov, împușcat în plină stradă în Moscova în timp ce se întorcea de la un restaurant.

Imediat după asasinat el l-a lăudat pe ofițerul de securitate acuzat de uciderea lui Nemțov, Zaur Dadayev, despre care a spus că a fost devotat cu sinceritate Rusiei, gata să-și dea viața pentru patria mamă. A doua zi a fost decorat de Vladimir Putin cu Ordinul de Onoare.

Kadîrov, care are 45 de ani, amenința în martie că ar putea fi deja în capitala Ucrainei, iar în luna aprilie dezvăluia planuri de atac ale Rusiei pentru o cucerire a Mariupolului, care a și fost în cele din urmă capturat de ruși.

În iulie, liderul cecen spunea că Vladimir Putin i-a acordat Ordinul „Alexandr Nevski”, unul dintre cele mai prestigioase onoruri din istoria Rusiei.

„Prieteni, la propunerea vicepreședintelui Guvernului Federației Ruse, Marat Kusnullin, prin decretul președintelui Federației Ruse, am fost distins cu Ordinul Alexandru Nevski pentru marea mea contribuție la dezvoltarea socio-economică a Republicii Cecenă și soluționarea eficientă a sarcinilor de mare importanță națională”, afirmă liderul cecen pe canalul său de Telegram.

Vladimir Putin l-a avansat pe Kadîrov la gradul de general-locotenent după ce în 2020 acesta a fost avansat la gradul de general-maior.

La sfârșitul lunii martie Ramzan Kadîrov a anunțat că a fost avansat în grad de Vladimir Putin și că este acum un general-locotenent al armatei ruse.

Cu toate acestea, Ramzan Kadîrova admitea în luna mai "erori" comise în faza iniţială a campaniei militare ruse în Ucraina, însă a susținut că

acestea au fost remediate și operațiunea militară specială decurge conform planului, iar Ucraina va fi eliberată de ”sataniști”.

În iulie, președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, spunea că dacă Putin nu îi oprește, kadîroviții vor continua până vor ajunge la Berlin, după ce cuceresc Republica Populară Donețk, Nikolaev, Herson, Odesa.

Cine este Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei

Kadîrov a fost numit în funcția de președinte al Ceceniei în 2007, când avea 30 de ani, după ce acesta a fost timp de un an și prim-ministrul guvernului de la Groznîi.

El este fiul fostului președinte pro-rus Ahmad Kadîrov, ucis intr-un atentat în luna mai 2004.

Kremlinul s-a bazat pe Kadîrov, considerat un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, să stabilizeze Cecenia după două războaie separatiste, acesta conducând republica predominant musulmană ca pe un fief personal cu ajutorul temutelor sale trupe de securitate, folosite pentru a suprima orice disidență.

Grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autoritățile cecene de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.

Liderul cecen a negat orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate, afirmând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.

Criticii lui Kadîrov mor

Oamenii care l-au criticat pe Kadîrov au fost asasinați, la fel cum se întâmplă și în cazul inamicilor președintelui Putin. Una dintre aceste persoane este jurnalista de investigație Anna Politkovskaya, împușcată în fața apartamentului ei în 2006, de ziua de naștere a lui Putin. Deși doi bărbați au fost condamnați la închisoare pe viață, anchetatorii nu au reușit să stabilească cine a ordonat asasinatul.

În 2009, activista rusă pentru drepturile omului Natalia Estemirova a fost împușcată în Caucazul de Nord - un alt critic proeminent al represiunii dure a lui Kadîrov.

Au existat, de asemenea, ucideri în străinătate ale foștilor asociați ai lui Kadyrov, cum ar fi fostul bodyguard Umar Israilov la Viena și Sulim Yamadayev în Dubai.