​​Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a intrat sâmbătă în ziua 192, luptele grele continuând în sudul țării. Gigantul rusesc Gazprom a anunțat că suspendă „pe termen nedefinit” livrările de gaz pentru Europa prin gazoductul Nord Stream, susținând că există o defecțiune la o turbină, iar aceasta a fost complet oprită pentru a fi reparată. Liderii europeni au reacționat spunând, din nou, că Rusia folosește gazul ca armă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Principalele evenimente de sâmbătă din a 192-a zi a războiului, pe scurt:

  • Suedia a declarat că va oferi garanții de lichiditate companiilor energetice nordice și baltice în valoare de „miliarde de dolari”, într-un efort de a preveni o criză financiară declanșată de criza energetică a Europei.
  • Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la ultima linie electrică care mai rămăsese în funcțiune și acum se bazează pe o linie de rezervă, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un comunicat.
  • Gigantul rus Gazprom a declarat că Siemens Energy este gata să ajute la repararea echipamentelor stricate pentru gazoductul Nord Stream 1, dar a susținut că nu există nicăieri un loc disponibil pentru a efectua lucrările.
  • UE se așteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice existente, dar este pregătită să facă față provocării, a declarat comisarul economic, Paolo Gentiloni.
  • Anunțul Gazprom că conducta Nord Stream 1 nu va reporni a venit după ce miniștrii de finanțe G7 au declarat că intenționează să implementeze o plafonare a prețului petrolului rusesc pentru a reduce „capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune”.
  • Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a spus lui Vladimir Putin că țara sa poate juca un rol de facilitator în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie din Ucraina.
  • Un copil de opt ani a murit în această dimineață în urma bombardamentelor rusești în regiunea Nikolaev, din sudul Ucrainei, potrivit șefei consiliului regional, Hanna Zamazeyeva. Alți doi copii s-au numărat printre cei răniți în bombardamentele rusești din orașul Nikolaev și Bereznehuvate, a spus ea într-o actualizare pe Telegram.
  • Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a spus că intenționează să ia o pauză „pe termen nedeterminat” din postul său. Într-un videoclip postat pe Telegram, Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, a spus că crede că „a venit timpul” ca el să plece.
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat Occidentul că joacă un „joacă șah cu moartea” în sprijinul său pentru Ucraina și a acuzat țările occidentale că încearcă să profite de pe urma conflictului pentru a împinge Rusia către „o nouă rundă de dezintegrare”.
  • Rușii i-au adus un ultim omagiu ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, într-o ceremonie desfășurată la Moscova fără omoruri de stat și în absența președintelui Vladimir Putin

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 192 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

21:28Rușii au efectuat bombardat masiv regiunea Cernihiv, iar clădirile rezidențiale și clădirile comerciale au fost avariate, relatează Kyiv Independent.

În orașul Novhorod-Siverskîi, au fost peste 50 de explozii, potrivit șefului administrației militare regionale Viacheslav Chaus

21:10Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, a explicat în emisiunea sa de la postul Rossiya-1 că „gulagurile sovietice erau mai bune decât lagărele naziste”, pentru că doar „reeducau” nu „dezumanizau” și din acest motiv „descendenții nazismului” nu îi văd pe ruși „ca pe oameni, ci ca pe orci”.

20:52Suedia va oferi garanții de lichiditate companiilor energetice nordice și baltice în valoare de „miliarde de dolari”, în încercarea de a preveni o criză financiară declanșată de criza energetică a Europei, a declarat sâmbătă premierul Magdalena Andersson, potrivit AFP.

Ea a spus că detaliile exacte ale garanțiilor încă nu au fost stabilite.

"Războiul energetic al Rusiei are consecințe grave pentru Europa și pentru gospodăriile și companiile suedeze, în special în sudul Suediei, care este dependentă de prețurile energiei electrice din Germania, care, la rândul său, este foarte dependentă de gaz. Acest lucru amenință stabilitatea noastră financiară. Dacă nu acționăm curând, s-ar putea ajunge la perturbări grave în țările nordice și baltice”, a afirmat premierul suedez.

Parlamentul Suediei a fost convocat din vacanța de vară pentru a vota luni propunerea Guvernului.

20:10Ucraina se oferă să sprijine Germania în încercarea de a pune capăt dependenţei sale de importurile de energie din Rusia prin furnizarea de resurse din propriul surplus de electricitate celei mai mari economii din Europa.

Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețea

19:50Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forțele ruse, și-a „pierdut din nou conexiunea” la rețeaua electrică, a anunțat sâmbătă printr-un comunicat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experți se află la fața locului, relatează AFP

19:25Statul Major al Apărării a spus pe 3 septembrie că forțele ruse iau cu asalt linia frontului lângă Bakhmut și Avdiivka folosind arme antiaeriene ca artilerie. Totodată, Statul Major spune că a armata ucraineană a respins atacurile aeriene de la Dolîna, Soledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka și Mariinka.

19:00 Ivan Neparatov, liderul unui clan mafiot, care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a ucis mai mulți oameni, a fost cooptat de gruparea Wagner și trimis să lupte în Ucraina, iar acum este medaliat post-mortem de președintele rus Vladimir Putin pentru curaj, după ce a murit în Bakhmut, scrie The Insider.

Ramzan Kadîrov spune că se retrage din fruntea Ceceniei

18:20Cinci explozii au fost auzite lângă aerodromul din Melitopol, oraș ocupat de ruși, spune primarul Ivan Fedorov, afirmând că este implicată rezistența ucraineană.

Forțele ruse încercau să instaleze echipament militar pe aerodrom, potrivit primarului, citat de The Kyiv Independent.

18:00Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, afirmă, într-un interviu pentru BBC, că, deși impactul economic al războiului declanșat de Rusia este dur și asupra aliaților Ucrainei, britanicii „numără bănuți”, în timp ce ucrainenii „numără victimele”.

17:34Ramzan Kadîrov a publicat sâmbătă un clip în care spune că a condus Cecenia pentru prea mult timp și a venit timpul „să se retragă înainte să fie dat afară” și că vrea o „vacanță pe termen nederminat”.

17:01Un copil de opt ani a murit în această dimineață în urma bombardamentelor rusești din regiunea Nikolaev, din sudul Ucrainei, potrivit șefei consiliului regional, Hanna Zamazeyeva, potrivit The Guardian.

Alți doi copii au fost răniți în bombardamentele rusești din orașul Nikolaev și Bereznehuvate, a spus ea într-o actualizare pe Telegram.

16:46O altă bază rusească a fost lovită sâmbătă de ucraineni la complexul hotelier „Lumea pierdută” (Zateryanny Mir) din Herson

16:30 Un lansator de rachete s-a descărcat accidental la o expoziție din Cernihiv: mai mulți răniți

16:17 Președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că a vorbit cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, în urma mult așteptatei vizite făcute de inspectorii ONU la centrale nucleară Zaporojie.

Într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, Charles Michel vorbește despre „curajul și profesionalismul” agenției nucleare ONU, descriind drept „impresionantă” misiunea echipei formate din 14 persoane care a mers la centrala nucleară. „UE sprijină pe deplin activitatea și eforturile AIEA”, a adăugat el.

Medvedev amenință din nou Occidentul

16:05Un nou avertisment al lui Medvedev pentru Occident: „Joacă șah cu moartea” / Arsenalul nuclear al Rusiei, „cea mai bună garanție a conservării Marii Rusii”.

16:01Forţele ucrainene au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie într-un atac care a avut loc vineri noapte, a transmis sâmbătă Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Ministerul Apărării de la Moscova susține că peste 250 de militari din Forțele Navale ucrainene a încercat să acosteze pe malul unui lac din apropiere de centrala nucleară Zaporojie, vineri la ora locală 23.00: "În ciuda prezenţei reprezentanţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina".

Rusia susţine că forţele sale au dejucat atacul cu ajutorul elicopterelor militare şi avioanelor de luptă, distrugând 20 de bărci ucrainene şi determinând altele să se îndepărteze, respingând astfel asaltul.

15:22Cel puțin o femeie a fost rănită într-un atac asupra orașului Nikolaev, a declarat primarul orașului.

Într-o postare pe Telegram, Oleksandr Senkevych a spus că exploziile au fost auzite în oraș în jurul orei 11:30, ora locală, și că un garaj a fost lovit.

El a spus că salvatorii lucrează pentru a stinge un incendiu la fața locului și că unda de șoc a distrus, de asemenea, ferestrele și ușile unei clădiri rezidențiale private din apropiere.

15:14Forțele ucrainene au capturat o poziție a armatei ruse în regiunea Herson în timpul ofensivei recente, inclusiv un transportor blindat BMP-2 IFV, și au distrus un depozit de muniției al Moscovei în Oleșkî.

Uniunea Europeană "se așteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice pe care le-a convenit". Ce spune Gazprom

14:42Siemens Energy „demolează” argumentele Gazprom pentru care nu reia livrările de gaz către Europa prin Nord Stream / Gigantul rusesc aruncă sare în ochi cu creșterea fluxurilor prin Ucraina

Gazprom continuă sâmbătă să spună că nu poate reporni furnizarea gazului către Europa prin Nord Stream 1 din cauza scurgerilor de ulei la motorul unei turbine, în contextul în care Siemens Energy spune că există suficiente turbine pentru ca Nord Stream să funcționeze. Pe de altă parte, Gazprom susține că va livra sâmbătă 42,7 milioane de metri cubi (mcm) de gaze naturale către Europa prin Ucraina, în timp ce Uniunea Europeană se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie existente.

14:21Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns la funeraliile lui Gorbaciov, fiind singurul lider european care a mers la Moscova pentru a-i aduce un omagiu fostului președinte al URSS.

14:15 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că Turcia poate juca un rol de "facilitator" în problema centralei nucleare Zaporojie, scrie The Guardian.

Administrația prezidențială turcă a anunțat că Erdogan și Putin au vorbit la telefon și despre evoluțiile privind exporturile de cereale ucrainene și, de asemenea, și-au exprimat hotărârea de a continua construcția centralei nucleare Akkuyu din Turcia, conform planurilor.

Ei au convenit să discute în detaliu aceste probleme atunci când se vor întâlni la un summit la Samarkand, Uzbekistan, la sfârșitul acestei luni, a adăugat sursa citată.

13:49Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, spune că Uniunea Europeană se așteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice pe care le-a convenit, dar este pregătită să facă față provocării dacă nu reușește să facă asta, scrie Reuters.

Întrebat despre oprirea gazoductului Nord Stream 1, Gentiloni a subliniat nivelurile ridicate de stocare a gazelor și a spus că există planuri de conservare a energiei în timpul iernii.

„Ne așteptăm ca Rusia să respecte contractele pe care le are”, a afirmat comisarul european pentru economie.

13:37Kievul va decide sfârșitul războiului când își va termina „eliberarea teritoriilor” și va cere Rusiei să îi plătească despăgubiri, spune Mihail Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, conform The Guardian.

"Oficialii Federației Ruse repetă o mantră ciudată: „Operațiunea militară specială va fi finalizată la timp”, „Occidentul își amână finalizarea”. Se pare că nu au înțeles nimic. Ucraina va decide încheierea războiului prin eliberarea teritoriilor sale", a spus pe Twitter consilierul prezidențial.

Două drone Bayraktar ar fi distrus echipamente militare rusești în valoare de 26,5 milioane de dolari, în trei zile - Armata Ucrainei

12:56 Două drone Bayraktar ar fi distrus echipamente militare rusești în valoare de 26,5 milioane de dolari, în trei zile, spune comandantul Armatei Ucrainei, generalul Valerii Zalujnîi, citat de presa ucraineană.

12:10Trupele ruse au lansat peste noapte atacuri cu rachete asupra Kramatorsk și Sloviansk, în estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, citat de The Guardian.

În Kramatorsk, o rachetă a lovit o unitate alimentară, rănind o persoană, iar un alt atac a vizat o fabrică din industria uşoară, acolo izbucnind un incendiu. Forțele ruse au lovit și două întreprinderi din Sloviansk, distrugând și mai multe case, a adăugat guvernatorul regional.

Vadym Liakh, primarul din Sloviansk, a scris și el, pe Facebook, că orașul a fost bombardat din nou, existând explozii puternice la periferie.

11:36Imagini șocante cu începerea anului școlar din Rusia: copii cu buchete de flori în mână pe care scrie litera Z, „lecții patriotice” despre războiul din Ucraina, spectacole în uniforme militare

11:13 Premierul Ungariei, singurul politician european de rang înalt care merge la înmormântarea lui Gorbaciov. Funeraliile ultimului lider sovietic au început la Moscova

10:59Contraofensiva din Herson, ziua 6: Armata ucraineană încearcă să-i izoleze pe ruși și să le taie retragerea / Intensificare a campaniei de dezinformare a Moscovei

10:13În ultimele 24 de ore au intrat în România 10.958 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 5,46% faţă de ziua precedentă, a anunțat sâmbătă Poliția de Frontieră. Astfel, începând cu 10 februarie şi până vineri, la ora 24.00, au intrat în România 2.178.525 de cetăţeni ucraineni.

10:05Ucraina exploatează conducerea slabă în rândul armatei ruse, afirmă Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa zilnică.

Președintele Rusiei, exercițiu de imagine

08:55 VIDEO Vladimir Putin, exercițiu de imagine: A oprit coloana oficială să discute cu poporul, de la distanță

08:51 Vladimir Rogov, un oficial pro-rus din regiunea Zaporojie, susține că forțele ucrainene au bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa de câteva ori peste noapte, iar linia electrică principală către stație a fost doborâtă, forțând-o să folosească surse de rezervă de energie, așa cum sa întâmplat săptămâna trecută, scrie Reuters.

08:45Forțele ruse ar fi comis peste 31.500 de crime de război în Ucraina, de la începutul invaziei, în 24 februarie, conform Procuraturii Generale a Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

08:36​Comisia Europeană acuză gigantul rus Gazprom că a oprit furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream din Marea Baltică către Germania folosind pretexte false, scrie dpa.

08:20Câte tancuri mai are cu adevărat Rusia?

08:05Forțele Aeriene ale Ucrainei au efectuat vineri peste 40 de zboruri de luptă și au distrus puncte de control și depozite de muniție ale Rusiei, afirmă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

Armata ucraineană spune că a lansat și un atac cu rachetă cu drone, detonând muniție și distrugând două unități de echipament rusesc împreună cu personalul militar, a informat Statul Major. Statul Major a mai spus că o coloană de camioane rusești care se îndrepta spre Zaporojie ar fi fost distrusă de trupele ucrainene.

07:28Principalul indice al bursei din Moscova, MOEX, a atins vineri maximul ultimelor trei luni, investitorii anticipând că alte companii vor urma exemplul Gazprom şi vor recomanda plata de dividende, în timp ce rubla a scăzut la 61 de unităţi pentru un dolar, scrie Reuters.

Consiliul de administraţie al Gazprom a recomandat în această săptămână plata unor dividende de 51,03 ruble pe acţiune, aferente primului semestru, anunţ care a urcat acţiunile producătorului de gaze cu circa 25% şi a stimulat evoluţia pozitivă a indicilor bursieri din Rusia.

”Investitorii par să se fi înveselit şi speranţa că ideea de dividend este vie şi că alte companii ruseşti se vor alătura Gazprom mişcă treptat piaţa în sus”, a declarat Alexander Arutyunyan, economist şef la Russ-Invest.

06:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că demersurile de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană merită o atenţie specială, el având vineri o şedinţă în acest sens cu oficiali ucraineni.

”Pentru noi, mişcarea Ucrainei către Uniunea Europeană şi transformarea în interiorul ţării noastre este unul dintre elementele cheie ale protecţiei pe termen lung a statului, o garanţie a libertăţii pentru toţi ucrainenii. Prin urmare, procesul de integrare europeană merită nu doar o atenţie separată la aspectele politice, economice, sociale şi juridice, ci o abordare holistică”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.

00:58Președintele leton și ministrul apărării cer NATO să furnizeze Ucrainei tancuri și avioane de fabricație occidentală.

00:10 Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat vineri că intenţionează să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de ruși, conform Reuters.

Într-o conferință de presă susținută la întoarcerea sa la Viena, Grossi a spus că şase membri ai misiunii AIEA rămân la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. El a adăugat că săptămâna viitoare vor rămâne pe termen lung numai două persoane din cadrul misiunii.

Reamintim că o echipă de experţi ai ONU a sosit joi la complexul centralei nucleare Zaporojie pentru a evalua riscul unui dezastru nuclear, în condițiile în care au avut loc bombardamente în jurul centralei.

23:50Tass: Peste 81% dintre ruși au încredere în Putin, iar peste 78% aprobă activitatea sa

Procentul de încredere a cetățenilor ruși în președintele Vladimir Putin se situa la 81,1% la sfârșitul lunii august, în timp ce 78,1% dintre cei chestionați aprobă activitatea președintelui, potrivit Centrului de Cercetare a Opiniei Publice All Russian care a publicat rezultatele unui sondaj realizat în perioada 22-28 august în rândul a 1.600 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani, potrivit agenției de presă ruse Tass.

23:14Rusia folosește gazul ca armă, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia Rusiei de a menține închis gazoductul Nord Stream 1 - aparent din cauza unei scurgeri de ulei - nu a fost bine primită de liderii europeni.

„Mișcarea Gazpromului din păcate nu este o surpriză. Folosirea gazului ca armă nu va schimba cursul acțiunilor UE. Ne vom accelera drumul spre independența energetică”, a spus pe Twitter Charles Michel, președintele Consiliului European.

23:08 Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis peste 7.000 de civili, iar 5.500 au fost răniți din 24 februarie până acum.

Într-un discurs televizat din 2 septembrie, prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin a adăugat că forțele ruse au bombardat Ucraina de peste 22.000 de ori, lovind ținte civile în proporție de 90%.

Sinteza ultimelor 24 de ore: