Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat Occidentul că „joacă șah cu moartea” prin sprijinul său pentru Ucraina, spunând că țările vestice că încearcă să profite de conflict pentru a împinge Rusia către „o nouă rundă de dezintegrare”, relatează The Guardian.

Fostul președinte rus Dmitri MedvedevFoto: Loic VENANCE / AFP / Profimedia

Într-o postare pe Vkontake, cea mai mare rețea de socializare a Rusiei, Medvedev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a acuzat țările occidentale că încearcă să profite de conflict pentru a împinge Rusia către „o nouă rundă de dezintegrare”.

„Să facă totul pentru ca instituțiile de stat ale Rusiei să nu mai funcționeze”, a spus el. „Pentru a priva țara de o guvernare eficientă, așa cum era în 1991. Și, în consecință, eliminarea Rusiei din domeniul politic.”

El a adăugat că „astfel de încercări sunt într-adevăr extrem de periculoase”, deoarece „ignoră o simplă axiomă: dezintegrarea violentă a unei puteri nucleare este întotdeauna un joc de șah cu moartea”.

El a descris, de asemenea, arsenalul nuclear al Rusiei drept „cea mai bună garanție a conservării Marii Rusii”.

Medvedev face referire în postarea sa la momentul de dinaintea dizolvării oficiale a URSS în 1992, fix în ziua în care ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, este înmormântat, și pe care rușii îl învinuiesc pentru colapsul Uniunii Sovietice prin reformele sale.

De altfel, Vladimir Putin a numit colapsul Uniunii Sovietice o „catastrofă geopolitică”.

Dmitri Medvedev estima la sfârșitul lui august că până la sfârșitul acestui an preţul gazului va ajunge la 5.000 de euro per mia de metri cubi de gaz.

„Din cauza faptului că preţul gazelor a crescut, ajungând la 3.500 de euro per mia de metri cubi, sunt nevoit să revizuiesc în sus costul așteptat, care va ajunge la 5.000 de euro până la sfârșitul lui 2022”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram și, adresându-se şefilor de stat europeni, a încheiat postarea scriind „Salutări călduroase”.

Citește și: