Contraofensiva declanșată luni de Ucraina în regiunea Herson din sudul țării a continuat pentru a șasea zi cu intensificarea tentativelor de a izola și tăia calea forțelor rusești în timp ce Rusia își continuă campania de dezinformare privind situația de pe front.

HotNews.roFoto: Hotnews

În evaluarea sa privind evoluția luptelor din Ucraina pe care a publicat-o sâmbătă dimineața, ministerul britanic al Apărării notează că unul dintre elementele caracteristice ale ofensivei declanșate la începutul săptămânii de ucraineni în Herson este avansarea pe un front larg la vest de râul Nipru, pe 3 axe principale de atac.

Amintim că Președinția Ucrainei a confirmat marți că „lupte intense” se dau în „aproape întreaga” regiune Herson după ce în urmă cu o zi presa de la Kiev anunța că mult așteptata ofensivă din sudul țării a început.

Britanicii notează că operațiunea are obiective imediate limitate, dar că forțele ucrainene i-au luat probabil prin surpindere pe apărătorii ruși la nivel tactic, profitând de lanțurile logistice slab organizate, precum și deficiențele din administrația și conducerea forțelor armate trimise de Vladimir Putin pe 24 februarie în Ucraina.

„Cu luptele continuând de asemenea în sectoarele Donbas și Harkov, o decizie cheie pentru comandanții ruși în zilele următoare va fi unde să își angajeze rezervele operaționale pe care le pot genera”, subliniază ministerul Apărării de la Londra.

Ilia Ponomarenko, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști militari ai Ucrainei, crede la rândul său că forțele militare ce participă la contraofensiva din Herson vor încerca să atingă obiective la nivel tactic: ținerea forțelor rusești în luptă continuă și epuizarea lor, concomitent cu izolarea acestora și tăierea lanțurilor de reaprovizionare de peste râu.

Ucrainenii încearcă să izoleze forțele rusești din Herson

Vineri, forțele armate ucrainene au bombardat și distrus un depozit de muniții din Melitopol, oraș aflat la 231 kilometri est de capitala regiunii Herson, cel mai probabil pentru a împiedica reaprovizionarea trupelor rusești cu muniții și echipamente din regiunea învecinată Zaporojie, după ce în zilele anterioare au bombardat constant podurile din sudul Hersonului.

Tot vineri, forțele ucrainene au efectuat din nou lovituri în preajma podul strategic Antonovskiy de peste Nipru, vital pentru reaprovizionarea trupelor rusești din zonă. Ministerul britanic al Apărării estima încă de pe 20 iulie că scoaterea acestuia din uz ar tăia calea de retragere a forțelor rusești staționate aici.

La începutul lunii august rușii au construit un pod plutitor de pontoane lângă podul Antovoskiy după ce acesta a fost închis la sfârșitul lui iulie din cauza atacurilor repetate ale ucrainenilor cu sistemele HIMARS primite din Statele Unite.

Pe 8 august autoritățile de ocupație instalate de ruși se plângeau presei de la Moscova că au vrut să redeschidă podul, cel mai mare de peste râul Nipru, dar că ucrainenii l-au atacat iar tocmai în timpul operațiunilor de reparare a acestuia.

Ucrainenii au lovit din nou podul Antonovskiy luni, în prima zi a contraofensivei, fotografii distribuite pe rețelele de socializare arătând că acesta era învăluit în fum.

În mod interesant, ucrainenii au atacat în cursul nopții un nou depozit rusesc de muniții din regiunea Zaporojie, de data aceasta în orașul Tokmak.

Acest oraș din sud-estul Ucrainei se află și mai departe de regiunea Herson decât Melitopolul, sugerând că forțele ucrainene desfășoară o operațiune sistematică de interdicție nu doar asupra canalelor logistice rusești din Herson, ci și asupra liniilor de aprovizionare din regiunea învecinată.

Forțele ucrainene au trimis în luptă și pușcașii marini

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ucrainene a surprins distrugerea unui tanc rusesc de către pușcașii marini pe care Kievul i-a trimis să participe la ofensiva din sudul țării, tancul fiind lovit în apropierea satului Novohrednieve din Herson cu obuziere autopropulsate de 122 milimetri.

Aceasta pare a fi una dintre puținele ocazii în care pușcașii marini ucraineni au fost văzuți în acțiune după apărarea devotată a orașului-port Mariupol, capturat în cele din urmă de ruși pe 17 mai, după luni de zile în care apărătorii orașului au luptat cu disperare împotriva forțelor de invazie.

Comandamentul Operațional Sud al forțelor armate ucrainene a anunțat sâmbătă dimineața că a distrus 14 tancuri T-72 și T-62 în timpul luptelor și bombardamentelor din Herson, și capturat alte două. Potrivit oficialilor militari ucraineni responsabili de acest teatru operațional, trupele Kievului au mai distrus 35 de vehicule blindate rusești și două lansatoare multiple de rachete „Uragan”.

Trebuie amintit totuși că războiul informațional se duce de ambele părți, iar aceste cifre nu pot fi confirmate independent.

O înregistrare video apărută sâmbătă pe rețelele de socializare a surprins bombardamentele efectuate de artileria ucraineană în localitățile Liubîmivka și Hreșcenivka din Herson, cel puțin o piesă de artilerie și un transportor blindat amfibiu BTR-80 fiind distruse.

O altă înregistrare a surprins loviturile ucrainenilor în localitatea Kozațke aflată exact pe malul Niprului.

Rușii își continuă campania de dezinformare privind luptele din sudul Ucrainei

În evaluarea sa privind războiul din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului notează că Rusia și separatiștii pro-ruși din Lugansk și Donețk își intensifică relatările privind eșecul contraofensivei din Herson.

ISW amintește că ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a avut vineri o intervenție atipică în care a vorbit despre evoluția situației de pe front, acesta susținând că biroul președintelui Volodimir Zelenski a planificat contraofensiva din Herson și atacuri în alte regiuni pentru a le arăta aliaților din Occident că forțele armate ucrainene sunt capabile să desfășoare acțiuni ofensive pe scară largă.

Vitali Kieseliov, ministrul adjunct de Interne al autoproclamatei Regiuni Populare Lugansk, a afirmat la rândul său că trimiterea trupelor ucrainene în această contraofensivă reprezintă o „sinucidere colectivă” și că acestea au suferit pierderi grele.

Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a declarat și el pe 1 septembrie că neînțelegerile interne din rândul forțelor armate ucrainene vor duce în curând la încheierea războiului.

Aceste declarații au fost preluate și de presa rusă de stat care altfel păstrează o tăcere cvasi-totală asupra luptelor și contraofensivei ucrainene din Herson.

ISW amintește că acțiunile contraofensive complexe nu pot fi câștigate peste noapte sau în decurs de câteva zile și că modul în care rușii prezintă situația, drept un eșec imediat al forțelor ucrainene fiindcă nu au reușit să cucerească rapid teritorii largi, reprezintă o dezinformare deliberată privind situația.

Urmărește ultimele evoluții din a 192-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.