Oficialii ucraineni suspectează că Rusia înlocuiește podul Antonovski din Herson cu un pod plutitor. Fotografiile din satelit arată un plan diferit, potrivit Der Tagesspiegel.

HotNews.roFoto: Hotnews

În condițiile în care principalele poduri de peste râul Nipru din orașul Herson au fost grav avariate, ucrainenii i-au obligat pe ruși să le repare cât mai repede pentru a-și menține ruta de aprovizionare. O misiune care nu pare a fi ușoară. În prezent, feribotul este singura modalitate de a transporta provizii peste Nipru.

Săptămâna trecută, rapoarte precum cele din "New York Times" făceau deja înconjurul lumii că Rusia încearcă să construiască un pod plutitor lângă podul Antonivski, grav avariat, în timp ce lucrările de restaurare sunt în curs.

Un oficial al guvernului regional din Herson a scris că rușii încercau să atașeze părțile podului plutitor cu ajutorul a patru remorchere.

Șeful administrației militare ucrainene din Herson a fost de părere că tentativa rusă a fost sortită eșecului, deoarece "curentul râului a făcut imposibilă ridicarea trecerilor".

Și se pare că Rusia nici măcar nu a încercat. Mai degrabă, Rusia vrea să îi împiedice pe ucraineni să distrugă complet podurile cu rachete.

Fotografiile din satelit și imaginile video de la traversarea feribotului de lângă podul Antonivka din Herson, grav avariat, arată că trupele rusești nu instalează acolo un pod plutitor, ci reflectoare radar.

Acest lucru este relatat și de revista americană "The War Zone". Reflectoarele se află în apă și sunt atârnate de cele două poduri principale, așa cum se poate vedea în imagini.

Forțele rusești din Herson au fost izolate

În evaluarea sa de joi dimineața privind situația luptelor din Ucraina, ministerul britanic al Apărării nota că rușii din orașul Herson sunt izolați, iar armata lor este vulnerabilă după ce Ucraina a lovit din nou cel mai important pod de peste Nipru.

Ministerul Apărării de la Londra mai notează că armata rusă este staționată pe malul vestic al Niprului, într-o poziție extrem de vulnerabilă. Podul Antonovski este cel mai lung de pe Nipru.

Yuri Sokolevski, șeful adjunct al Consiliului Regional din Herson, avertiza încă de săptămâna trecută că ucrainenii îi vor izola pe rușii din Herson.

„La cum stau lucrurile, orcii și simpatizanții lor din Herson ar putea fi tăiați de la rutele de aprovizionare și căile de retragere”, afirma el miercurea trecută.

În ceea ce-l privește pe Igor Ghirkin, acesta a lansat un nou atac la adresa ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, afirmând despre acesta că este bun doar la „crescut de reni” și „tăiat lemne” și adăugând că Rusia ar trebui să îl dea la schimb în Iran pentru ministrul Apărării de la Teheran.

Citește și:

___