​În cea de-a 161-a zi de război, tensiunile militare și cele geopolitice escaladează. Rusia a acuzat SUA că sunt „direct implicate” în război, furnizând informații privind țintele care urmează să fie distruse de loviturile cu rachete cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei. G7 amenință că va bloca obținerea de venituri din petrol a Rusiei dacă aceasta nu ține cont de plafonul propus pentru prețul petrolului. Rusia a declarat deja că nu va respecta plafonul.

Război în Ucraina: Rușii au bombardat din nou orașul NikolaevFoto: Kostiantyn Liberov / AP - The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante evenimente, ziua 161 a războiului, LIVETEXT:

01:40 Epoca cooperării constructive dintre Rusia și Occident a luat sfârşit, spune un oficial din cadrul MAE rus

01:10 Zelenski califică acţiunile fostului cancelar german Gerhard Schroeder drept „dezgustătoare”

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

00:55Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, despre relațiile cu Ungaria: „Atât timp cât declarațiile nu se potrivesc cu deciziile, putem convieţui şi munci”

00:10Exxon poartă discuții cu o parte anonimă pentru a-și vinde acțiunile de la Sakhalin-1

Producătorul american de petrol Exxon Mobil este în proces de tranziție a participației sale de 30% la un proiect petrolier rusesc "către o altă parte", potrivit unui document depus miercuri la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse de valori.

Sute de companii energetice și de bunuri de consum, printre care BP, Equinor, Pepsico, Shell și Starbucks, au părăsit țara sau au transferat active ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Al Jazeera.

23:36 Herson: Rusia își protejează ruta de aprovizionare atât de necesară cu un „pod fantomă”

Oficialii ucraineni suspectează că Rusia înlocuiește podul Antonivka din Herson cu un pod plutitor. Fotografiile din satelit arată un plan diferit, potrivit Der Tagesspiegel.

23:05 Rusia susţine că din cauza sancţiunilor îi este „imposibil” să preia turbina destinată gazoductului Nord Stream

22:30ONU pregăteşte o misiune care să stabilească adevărul despre atacul asupra închisorii Olenivka

21:58 Germania: Un cunoscut politician de stânga a stârnit indignare după ce a condamnat "războiul nebunesc împotriva Rusiei"

21:23Rusia afirmă că a distrus un depozit de arme străine în vestul țării

Rusia a declarat miercuri că a distrus un depozit de arme străine în regiunea Liov din vestul Ucrainei, o regiune de la granița cu Polonia care este rareori lovită de rachetele Moscovei, potrivit AFP.

20:55 Șeful ONU lansează o anchetă privind exploziile de la închisoarea Olenivka

Secretarul general al ONU va lansa o misiune de anchetă pentru a descoperi "adevărul" despre exploziile de săptămâna trecută din închisoarea Olenivka, într-o zonă separatistă pro-rusă din estul Ucrainei, a anunțat miercuri, răspunzând astfel cererilor Kievului și Moscovei, potrivit AFP.

"Am decis (...) să lansez o misiune de anchetă" după ce "am primit cereri din partea Federației Ruse și a Ucrainei", a declarat Guterres într-o conferință de presă, reamintind că nu are autoritatea de a efectua "anchete penale".

20:06 În numai o zi, Rusia a lansat rachete de croazieră în valoare de aproape 100 de milioane de dolari în Ucraina

Opt rachete de tipul Kh-101(Kh-555), lansate de către Rusia asupra Ucrainei marţi au costat aproape 100 de milioane de dolari, relatează miercuri presa ucraineană.

Astfel, conform calculelor Forbes.ua, costul unei rachete de croazieră de tipul Kh-101 este de 13 milioane de dolari; cel al unei rachete de croazieră Kalibr - 6,5 milioane de dolari; o rachetă Iskander se ridică la 3 milioane de dolari; o rachetă supersonică Onyx costă 1,25 milioane de dolari, costul unei rachete Kh-22 este de 1 milion de dolari; iar o rachetă tactică de tipul Tocika-U costă 0,3 milioane de dolari.

Rezultă, potrivit Forbes.ua, că numai în decursul zilei de marţi, forţele ruse au lansat rachete de croazieră în valoare de 91 de milioane de dolari asupra Ucrainei.

18:16O persoană a fost ucisă, iar alta rănită în urma atacului lansat de ruși asupra Ciuguev din Harkov, conform guvernatorului regional Oleg Siniehubov, citat de The Kyiv Independent. Potrivit acestuia, datele preliminare sugerează că forțele ruse ar fi folosit mai multe lansatoare de rachete Uragan pentru a ataca orașul.

17:34 Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, spune că noi atacuri ale rușilor au avut loc miercuri după amiază, câteva zeci de case fiind avariate, în timp ce un bărbat de 73 de ani a fost rănit, în districtul Kryvorizky, conform The Kyiv Independent.

Kremlinul se declară pregătit să negocieze cu Kievul, dar în propriile sale condiţii

17:23 Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie „paşnică” la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

16:44Ucrainenii au eliminat-o pe Olga „Korsa” Kachura, una dintre fondatoarele milițiilor separatiste din Donbas / Ea era colonel în RPD

15:50 Finlanda anunță că a confiscat bunuri „cu capacitate militară” la granița cu Rusia

15:15Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că Ucraina primește în continuare bani din Rusia pentru tranzitul de gaze către Europa. „Continuăm să plătim ucrainenii pentru tranzitul de-a lungul singurei linii care funcționează. Agresorul este agresor, dar ucrainenii acceptă banii și plata se face", a spus Dmitri Peskov, citat de TASS.

Începând cu 11 mai, Operatorul GTS al Ucrainei a oprit tranzitul gazelor către Europa prin stația Sokhranivka, iar gazul se primește doar la stația Sudzha.

15:05Rusia continuă jocul cu turbina Gazprom: Kremlinul susține că are nevoie de documente pentru a o primi înapoi

14:58VIDEO Rușii stau la cozi imense la magazinele H&M, înainte de închiderea definitivă

14:29Purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor externe de la Kiev, Oleh Nikolenko, a declarat că, în cursul zilei de marţi, Rusia a tras asupra Ucrainei rachete de croazieră în valoare de 100 de milioane de dolari.

"Prin războiul său criminal, Putincondamnă Rusia la sărăcie, în loc să investească în viitorul ţării. Oare nu este timpul ca ruşii să înceteze să mărşăluiască cu portrete ale liderului lor corupt şi să înceapă să pună întrebări?", a scris Nikolenko pe Twitter.

14:05VIDEO Imagini rare cu 4 lansatoare HIMARS trăgând în același timp / Detaliul și mai interesant: Ucrainenii au prins curaj

14:00În portul românesc Constanţa docherii lucrează din greu de mai multe luni pentru a încărca nave cu cereale din Ucraina, pe lângă încărcăturile obişnuite din România şi ţările vecine fără ieşire la mare, scrie Reuters.

Aceasta este una din puţinele rute de export disponibile Ucrainei, care înainte de invazia rusească era unul din cei mai mari furnizori mondiali de cereale. Începând din luna februarie a acestui an, când invazia Rusească a obligat Ucraina să oprească livrările de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, exportatorii au livrat 1,46 milioane de tone de cereale din Ucraina prin portul Constanţa.

Operatorul portuar Comvex spune că până la finalul acestei săptămâni va umple două nave, una care va transporta 30.500 de tone de porumb din Ucraina şi România spre Libia, şi o a doua care va transporta 45.000 de tone de porumb din Ucraina spre Iran.

Până la sfârșitul lunii iunie, Comvex a intermediat aproximativ 70% din cerealele şi alte produse ucrainene care au trecut prin portul Constanţa, inclusiv aproximativ 800.000 de tone de minereu de fier. Operatorul intenţionează să investească 60 de milioane de euro în acest an şi anul viitor pentru a-şi creşte operaţiunile, a spus Viorel Panait.

Val de ironii pe rețelele de socializare despre parașutiștii ruși

13:48O echipă comună a finalizat cu succes inspecţiile la prima navă încărcată cu cereale din Ucraina destinate exportului de la începutul agresiunii militare ruse în februarie, a anunţat miercuri Ministerul turc al apărării, conform AFP şi Agerpres.

''Nava va continua în scurt timp să navigheze prin strâmtoarea Bosfor din Istanbul spre destinaţia finală Liban'', a precizat ministerul pe Twitter.

13:29Organizația Salvați Copiii România a deschis miercuri cel de-al treilea Centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina, la Suceava, județ care preia o mare parte din copiii care se refugiază din calea războiului din Ucraina. Potrivit autorităților, din cei 1,7 milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în România de la sfârșitul lunii februarie, 368.000 sunt copii. Dintre acești copii, au rămas în România aproape 37.000, în sistemul de protecție specială fiind integrați 220 de copii ucraineni.

13:18Ministerul rus al apărării a anunțat miercuri că "a distrus o bază unde erau depozitate arme și muniții de fabricație străină livrate regimului de la Kiev din Polonia" în Radekhov din regiunea Lviv, potrivit The Guardian. La începutul zilei, guvernatorul din Lviv a declarat că "o clădire a fost avariată". Din fericire, nimeni nu a fost rănit".

12:59 Ambasadorul Ucrainei la Beirut a declarat miercuri că i-a cerut procurorului general al Libanului să redeschidă o anchetă privind o navă care ar fi transportat cereale furate din Ucraina, transmite Reuters.

12:35VIDEO Parașutiștii ruși au sărbătorit la înălțime Ziua Forțelor Aeroportate / Val de ironii pe rețelele de socializare

12:29Rusia a susținut miercuri că a distrus un depozit de arme străine în regiunea Liov din vestul Ucrainei. „Rachete ruse de înaltă precizie” au distrus în apropiere de Radekhiv, în regiunea Liov, un „depozit de arme și muniții străine care au fost livrate regimului de la Kiev din Polonia”, a anunțat armata rusă într-un comunicat, citat de AFP.

Situația de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ”este complet scăpată de sub control”

12:23Situația de la Zaporojie „este complet scăpată de sub control” / Specialiștii vor să prevină producerea unui accident nuclear

11:48 O echipă de inspectori a urcat miercuri la bordul primei nave de transport de cereale care a părăsit porturile ucrainene pe timp de război, înainte de a-și continua drumul spre destinația finală, în Liban, în cadrul unui acord negociat de ONU care urmărește să atenueze criza alimentară mondială, informează Reuters.

Nava Razoni a plecat luni dimineață din portul ucrainean Odesa, transportând peste 26.000 de tone de porumb către Tripoli, în Liban. Aceasta a ancorat la intrarea în Bosfor marți seară.

11:12 Președintele ucrainean, Volodimr Zelenski, a cerut din nou Statelor Unite să declare Rusia drept stat-sponsor al terorismului, vorbind, la Universitatea națională din Australia, despre „sute de mii de crime militare”, despre „execuția în masă a unei populații pașnice, încătușarea oamenilor, îngenuncherea lor, violarea femeilor în fața propriilor copii”, scrie The Guardian.

10:31 Trupele ucrainene ar fi eliberat, începând din 2 august, 53 de sate din regiunea Herson ocupată de ruși, conform administrației militare ucrainene a regiunii, scrie The Kyiv Independent. Administrația militară ucraineană din Herson mai spune că forțele ruse aduc medici din Rusia în absența personalului medical, pe măsură ce situația umanitară se înrăutățește

Pentagonul spune că sunt false informațiile Rusiei că trupele lor ar fi distrus șase sisteme de rachete HIMARS

10:03 Atacurile rușilor în Nikolaev continuă, iar în urma unui bombardament de miercuri dimineață a fost distrus un supermarket, în timp ce clădiri cu mai multe etaje, o farmacie și magazine au fost avariate, conform guvernatorului regiunii, Vitali Kim, citat de The Guardian.

El mai spune că în unele cazuei nu au fost victime, iar în altele încă se strâng informații.

Potrivit guvernatorului regional, la primele ore ale zilei patru rachete de croazieră au fost interceptate și distruse de ucraineni.

09:55Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a susținut miercuri că Statele Unite nu au făcut niciun demers pentru a relua discuțiile cu Rusia privind un nou tratat pentru controlul armamentului nuclear, scrie Reuters. Cu două zile în urmă, președintele american Joe Biden ceruse Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și să se implice în negocieri privind controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, în special, are datoria să dea dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina.

09:34În ultimele 24 de ore, 10.349 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, în scădere faţă de ziua precedentă față de ziua precedentă, anunță Poliția de Frontieră.

09:26 Un număr de 830 de copii refugiaţi din Ucraina au fost înregistraţi în prima săptămână de la lansarea platformei Primero, care va asigura monitorizarea acestora în vederea furnizării protecţiei şi serviciilor necesare, anunţă miercuri Ministerul Familiei. Cei mai mulţi copii au fost înregistraţi în judeţele Timiş şi Arad, scrie news.ro.

09:10Schroeder, prietenul lui Vladimir Putin, spune că Rusia vrea o soluție negociată. „Rezolvarea, în următoarea generație”

08:50Pentagonul spune că informațiile Rusiei potrivit cărora trupele care au invadat Ucraina ar fi distrus șase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, de la începutul războiului, sunt false, transmite Reuters.

Zelenski: HIMARS, sinonim pentru justiție în Ucraina

08:35Rușii vor folosi feribotul pentru a se reaproviziona după ce ucrainenii au avariat podul Antonovski peste râul Nipru din Herson, mai ales că și legătura feroviară care leagă Hersonul de Crimeea a fost afectată după ce armata lui Zelenski au distrus un tren de muniții rusești în zonă, se arată în evaluarea de miercuri dimineață a ministerului britanic al apărării.

08:08Forțele rusești au decis probabil să atace frontal Avdiivka de pe teritoriul ocupat al regiunii Donețk, în loc să aștepte ca forțele ucrainene să se retragă din pozițiile defensive pregătite ca urmare a operațiunilor rusești de învăluire la nord-est de localitate, se arată în evaluarea publicată în noaptea de marți spre miercuri a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). De asemenea, informații neconfirmate de pe rețelele de socializare sugerează că Iranul ar fi trimis primul lot de drone în Rusia.

07:30Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Statelor Unite ale Amercii în mesajul transmis națiunii marți seară pentru noul pachet defensiv în sprijinul Ucrainei, lăudând sistemele HIMARS despre care spune că sunt foarte eficiente, însă Rusia încă este superioară pe front, mai ales în Donbas, unde este „pur și simplu iadul”.

06:59 „Explozii puternice au izbucnit în Nikolaev în jurul orei cinci dimineața. Sunt zboruri. Un incendiu a izbucnit într-unul din cartierele orașului, iar un supermarket a fost distrus într-un altul”, spune primarul localității.De asemenea, bombardamente au fost auzite și la Harkov.

01:35Expert maghiar, despre recuperarea Transcarpatiei: Probabilitatea acesteia astăzi este zero.

00:35 WSJ: Îl vor abandona conservatorii pe Viktor Orbán? Conducătorul Ungariei denunță de multă vreme Tratatul de la Trianon din 1920, care i-a lăsat țara fără o mare parte a teritoriului de dinainte de primul război mondial. Concluzia discursului său pare a fi promisiunea de a îndrepta acel, în accepțiunea lui, dictat injust. Revanșismul său poate explica de ce nu-l deranjează alterarea granițelor naționale prin forță de către Rusia.

00:17O să vireze guvernul bulgar către Rusia?

„De la „Crimeea este rusească” la un apărător al „condescendenței” după agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, președintele bulgar Rumen Radev s-a poziționat în mod clar drept unul dintre puținii lideri pro-ruși din Uniunea Europeană. Prin urmare, una dintre cele mai serioase întrebări cu privire la guvernul interimar este dacă va încerca să revizuiască alegerea geopolitică a Bulgariei, care a fost protejată de ultimul guvern, potrivit Mediapool, citată de Rador.

23:59Ucraina spune că este pregătită să „transforme noaptea în zi” pentru invadatorii ruși.

23:20Explozii puternice sunt auzite în orașul Nikolaev.

Rezumatul celei de-a 160-a zi de război

  • Un grup de soldați ruși au acuzat comandanții că i-ar fi închis în estul Ucrainei pentru că au refuzat să ia parte la război. Aproximativ 140 de soldați au fost reținuți și patru au depus plângeri la o comisie de investigație, a declarat Maxim Grebenyuk, Ombudsmanul militar din Moscova.
  • Rusia a acuzat SUA că sunt „direct implicate” în război, furnizând informații privind țintele care urmează să fie distruse de loviturile cu rachete cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei. Vadym Skibitsky, șeful interimar al serviciilor de informații militare al Ucrainei, a negat că oficialii americani furnizează informații directe despre țintire, dar a recunoscut că au existat consultări.
  • Curtea Supremă a Rusiei a desemnat regimentul Azov – un fost batalion de voluntari încorporat în armata Ucrainei – ca fiind o organizație „teroristă”.
  • Prima navă care exportă cereale și alimente din Ucraina a ajuns la intrarea în Bosfor. Nava transportă 26.527 de tone de porumb destinate Libanului și este prima dintre cele 27 de nave despre care oficialii speră că vor atenua criza alimentară globală.
  • G7 amenință că va bloca obținerea de venituri din petrol a Rusiei dacă aceasta nu ține cont de plafonul propus pentru prețul petrolului. Rusia a declarat deja că nu va respecta plafonul.
  • Peste 10 milioane de oameni au fugit peste granița Ucrainei de când Rusia a invadat, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.