Serviciul vamal finlandez a anunțat miercuri că au confiscat bunuri la granița cu Rusia care ar putea întări „capacitățile industriale și militare” ale Moscovei, relatează AFP și The Straits Times.

Vladimir PutinFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Capturile au avut loc în contextul în care Finlanda analizează posibile restricții privind acordarea de vize cetățenilor ruși ca o nouă formă de sancționare a invaziei declanșate de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

Vameșii finlandezi au efectuat peste 2.500 de controale între 22 și 27 iulie, identificând în jur de 100 de cazuri suspecte.

Aproximativ 20 dintre ele sunt în „examinare preliminară”, a precizat administrația vamală într-un comunicat.

Vameșii finlandezi au găsit drone care urmau să fie introduse în Rusia

Controalele au făcut de asemenea posibilă depistarea diverselor produse de lux supuse sancțiunilor europene, precum și a bunurilor care pot avea o utilizare militară, „cum ar fi unelte folosite în traficul maritim”, a precizat autoritatea.

„Au existat și drone, precum și obiecte despre care nu putem comenta în acest moment”, a declarat pentru AFP directorul autorității vamale, Mikko Grönberg.

Printre sancțiunile impuse de statele occidentale se numără și interzicerea exporturilor de componente electronice către Rusia, acestea fiind necesare pentru fabricarea dronelor, sistemelor de rachete și a altor echipamente militare moderne.

Finlanda ar putea interzice intrarea rușilor în țară

Numărul tot mai mare de turiști ruși în Finlanda a stârnit un scandal în țara nordică, mulți spunând că turismul ar trebui redus din cauza războiului din Ucraina. Numărul turiștilor ruși care vizitează Finlanda a crescut constant după ce Rusia a ridicat restricțiile de călătorie legate de Covid-15 pe 15 iulie.

Peste 185.000 de cetățeni ruși au intrat în Finlanda prin punctele de trecere a frontierei în luna iulie, comparativ cu 125.000 în iunie, cifre încă totuși sub nivelurile de dinainte de izbucnirea pandemiei.

Săptămâna trecută, Partidul Conservator aflat în opoziție a propus oprirea eliberării de noi vize turistice pentru cetățenii ruși.

Președintele Sauli Niinistö intenționează să ridice problema guvernului joi, deoarece propunerea pare să beneficieze de un sprijin larg în parlament.

„Personal, cred că restricțiile ar trebui înăsprite”, a declarat pentru AFP social-democratul Aki Lindén, care exercită funcțiile de premier în absența Sannei Marin, aflată în vacanță.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că Rusia „ar reacționa foarte negativ” dacă ar exista o restricție asupra vizelor eliberate cetățenilor ruși.

El a vorbit și despre posibilitatea ca rușii să nu mai primească vize pentru spațiul Schengen, o sancțiune pe care a descris-o ca fiind „emoțională”.

Urmărește ultimele evoluții din a 161-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.