Restituirea către Rusia a unei turbine considerată ca fiind esenţială funcţionării gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti, este „imposibilă” din cauza sancţiunilor împotriva Moscovei, a susţinut miercuri compania rusă Gazprom.

Turbina gazoductului Nord Stream 1, la uzina Siemens Energy din vestul GermanieiFoto: Sascha Schuermann / AFP / Profimedia

„Regimul sancţiunilor în Canada, în UE şi în Marea Britanie, precum şi incoerenţele situaţiei actuale asupra obligaţiilor contractuale ale Siemens fac imposibilă livrarea” turbinei, a transmis Gazprom într-un comunicat.

Această declaraţie riscă să sporească îngrijorarea ţărilor europene, care observă că de fapt Rusia caută pretexte pentru a întârzia preluarea acestei turbine, a cărei lipsă este unul din motivele invocate de Moscova pentru diminuare livrărilor de gaze prin Nord Stream 1, conductă care de o săptămână funcţionează la numai 20% din capacitate, notează AFP, citată de Agerpres.

Respectiva turbină fusese trimisă de compania germană Siemens Energy la reparaţii în Canada, dar această ţară a refuzat să o returneze Rusiei, invocând la rândul ei sancţiunile împotriva Moscovei. Între timp, turbina a fost trimisă în Germania, dar Moscova a susţinut că ea ar fi trebuit să fie expediată direct Rusiei şi a acuzat astfel compania Siemens de încălcarea contractului.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat anterior miercuri că turbina „poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună "am nevoie de ea"”.

Olaf Scholz a fost personal sa inspecteze turbina (Foto: BERND THISSEN / AFP / Profimedia)

___